Politikos „Oskaru“ vadinamas apdovanojimas skirtas už Lietuvos indėlį kuriant Europos Sąjungos vienybę ir visos Europos ekonominį stabilumą.

Apdovanojimo teikimo ceremoniją iš Acheno tiesiogiai transliuos LRT televizija ir radijas.

Daugiau nei 1,5 tūkst. kilometrų nuo Vilniaus, Nyderlandų ir Belgijos pasienyje įsikūrusiame istoriniame Vokietijos Acheno mieste ketvirtadienį daugiausia dėmesio bus skiriama Lietuvai – prezidentė D. Grybauskaitė atsiims jau 63 kartą teikiamą šv. Romos įkūrėjo, vieno pirmųjų Europos vienytojo Karolio Didžiojo apdovanojimą.

Už nuopelnus Europos vienybei ir taikai šį vadinamąjį politikos „Oskarą“ yra gavęs Winstonas Churchillis, popiežius Jonas Paulius II, Vaclavas Havelas, Angela Merkel ir kt.

Anot Prezidentės spaudos tarnybos, Karolio Didžiojo apdovanojimas – tai ne tik D. Grybauskaitės tarptautinės politikos, bet kartu ir Lietuvos įvertinimas už indėlį kuriant Europos vienybę bei pavyzdį Europos šalims, kaip kovoti su ekonomine krize.

Išvakarėse į Acheną atvykusi D. Grybauskaitė Vokietijos studentams sakė, kad išsikapstyti iš krizės šaliai padėjo ne tik taupymas ir reformos, bet ir žmonių išradingumas bei smulkiojo verslo plėtra.

Ketvirtadienį, kai prezidentei bus teikiamas apdovanojimas, Achene skambės ir lietuviškos dainos, vyks tautinių kostiumų kolekcijos teatralizuotas pristatymas „Raštų pynė“.