Prancūzai su naikintuvais "Mirage" F-1CR patruliavimą Baltijos šalių oro erdvėje perėmė iš Danijos karinių oro pajėgų.

Antradienį Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose vykusioje kontingentų pasikeitimo ceremonijoje dalyvavo KAM ir Lietuvos ir Prancūzijos KOP vadovybė, Prancūzijos ambasadoriai Estijoje ir Latvijoje, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

"Ypatingas jausmas žinoti, jog esi didelės šeimos narys ir nesi paliktas vienas. Tai gerai supranta tie, kurie per savo istoriją patyrė daug sunkumų" - ceremonijoje sakė krašto apsaugos viceministras Marijus Velička.

"Ši misija yra geriausiai pastebimas būdas NATO parodyti, koks svarbus Aljansui yra šis regionas. Visos misijoje dalyvaujančios šalys tą demonstruoja bendromis pastangomis. Tai yra ir išmaniosios gynybos pavyzdys", - KAM pranešime cituojamas Prancūzijos oro gynybos ir oro operacijų vado pavaduotojas generolas majoras Dominique de Longvillier.

Prancūzija NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse budi ketvirtą kartą. Keturių mėnesių misijai Prancūzijos karinės pajėgos skiria keturis naikintuvais "Mirage" F-1CR ir 80 karių iš Mont de Marsan Aviacijos bazės pietų Prancūzijoje. Pirmuosius du mėnesius Prancūzijos karinių oro pajėgų junginiui vadovaus pulkininkas leitenantas Benjaminas Vinot-Prefontaine.

Skirtingų NATO šalių naikintuvai Baltijos šalių oro erdvėje patruliuoja nuo 2004 metų. Lietuva, Latvija ir Estija neturi oro erdvės apsaugai tinkamų orlaivių.

Baltijos oro erdvėje be Danijos ir Prancūzijos jau yra patruliavę Belgijos, Danijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, JAV, Lenkijos, Nyderlandų, Norvegijos, Portugalijos, Rumunijos, Turkijos, Vokietijos kariai. Prisijungti prie šios misijos siekiant užtikrinti Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvės saugumą taip pat yra nusprendusios Italija, Nyderlandai ir Vengrija.

2012 metų vasarį Šiaurės Atlanto Taryba priėmė spendimą neribotam laikui tęsti NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse.