Kalinių balsų pardavimą organizavęs V. Gaidis yra net šešis kartus teistas ir šiuo metu Vilnaius pataisos namuose atlieka bausmę, todėl į teismą jį atvežė ginkluoti konvojaus pareigūnai. Anksčiau tris kartus teistas ir I. Sologubas, teismo laukiantis laisvėje. Jie abu pripažįsta kaltę.

Tuo metu trukdymu pasinaudoti rinkimų teise kaltinimų sulaukę V. Ždanovičius ir E. Maciulevičius neigia kaltę dėl jiems pareikštų kaltinimų ir teigia, kad buvo surengta provokacija. Tiesa, kaltinamieji parodymus teismui duos tik po visų liudytojų apklausų.

Dar viena moteris – Lilija Davidovič – šioje byloje yra atleista nuo baudžiamosios atsakomybės.

Antradienį rinkėjų balsų pirkimo bylą atvertė teisėjas Mindaugas Striaukas. Šiame posėdyje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Mindaugas Dūda žada pagarsinti kaltinamąjį aktą, be to, teisme bus apklausti keli liudytojai.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, visi bendrininkų grupėje veikę kaltinamieji susitarė už 30 tūkst. litų papirkti tris 3 tūkst. kalinių, kad šie balsuotų už Darbo partiją (DP) daugiamandatėje rinkimų apygardoje, taip pat reitinguotų (suteiktų pirmumo balsus) DP sąraše esantiems penkiems jos nariams, taip trukdant asmenims realizuoti savo teisę rinkti.

Pasak pareigūnų, kaliniai turėjo išreitinguoti Joną Pinskų, Živilę Pinskuvienę, Jolantą Gaudutienę, Vytautą Gricių ir V. Ždanovičių. Teismas ketina juos apklausti. Tuo metu DP pirmininkas Viktoras Uspaskichas į teismą nebus kviečiamas, nors jis ir buvo apklaustas ikiteisminio tyrimo metu.

Prokuroras pažymėjo, kad vienas susitikimas dėl balsų pirkimo vyko rugsėjo 28-ąją DP būstinėje.

Pareigūnai nustatė, kad V. Gaidis ir I. Sologubas iš E. Maciulevičiaus ir V. Ždanovičiaus gavo 5 tūkst. litų, tačiau gavus informacijos apie šią nusikalstamą veiką nebuvo baigta jos įvykdyti. Dalį šių pinigų – 300 Lt – V. Gaidis pervedė Petrui Kondrotui, tuo metu atlikinėjusiam bausmę.

Kalinių balsų pirkimo istoriją pareigūnai išnarpliojo pradėję kitą tyrimą – dėl vengimo atlikti laisvės atėmimo bausmę. Jis pradėtas spalio 11-ąją Lietuvos kriminalinės policijos biure (LKPB). Siekiant nustatyti bausmę vengiančiojo atlikti buvimo vietą, atlikta krata automobilyje, per kurią paimtos dvi USB atmintinės. Jose rasti keturi filmuoti vaizdo įrašai su asmenų pokalbiais, kuriuose asmenys kalba apie balsų pirkimą laisvės atėmimo vietose.

Moteris iš vaizdo įrašo: man labai patiko V. Uspaskichas

Balsų pirkimo skandale minima ir vaizdo įrašuose užfiksuota L. Davidovič, kurios atžvilgiu ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, teisme pareiškė, kad į šią istoriją pakliuvo tik todėl, jog norėjo tapti DP nare.

Liudytoja aiškino, kad pažinojo E. Maciulevičių, kuris buvo DP narys. „Per jį norėjau įstoti į partiją, prieš tai su juo apie tai kalbėjausi, norėjau, kad kuo daugiau žmonių Seimo rinkimuose balsuotų už partiją“, – sakė L. Davidovič.

Moteris tikino, kad kartą gatvėje sutiko pažįstamą I. Sologubą, kuriam prasitarė apie ketinimus įstoti į DP, nes patinka šios partijos programa. Po kiek laiko moteris vėl susitiko su I. Sologubu – kartu į šį susitikimą atvyko ir „Vovanas“ – V. Gaidis.

„Pašnekėjome apie DP, sakiau, kad dar nesu įstojusi, nes tiksliai nežinau programos, bet važiuosiu į partijos būstinę ir viską sužinosiu, – sakė ji. – Kitą kartą susitikome prie degalinės, jie sakė, kad turi daug pažįstamų, todėl norėjau juos agituoti balsuoti už DP“.

Liudytoja prisiminė, kad I. Sologubas ir V. Gaidis taip pat užsiminė, jog pažįsta nemažai asmenų kalėjime. „Kadangi dar neturėjau programos, pasakiau, kad susitiktų su E. Maciulevičiumi ir rimčiau pakalbėtų apie programą“, – sakė ji.

L. Davidovič aiškino, kad kitą dieną vyrai atvažiavo į susitikimą su E. Maciulevičiumi, tačiau jis buvo užimtas ir ne iš karto galėjo su jais susitikti.

„Buvau užėjusi į DP būstinę, pakviečiau ir juos čia užeiti, o paskui atvyko ir E. Maciulevičius, juos palikau kartu, o DP būstinės darbuotoja Genutė mane nusivedė į kitą kabinetą – išgėrėme arbatos ar kavos, atsidarėme vyno, man parodė programą“, – kalbėjo moteris.

Ji tvirtino, kad jai buvo patogiau DP programą išsiaiškinti su DP būstinės darbuotoja nei su E. Maciulevičiumi. „Man su moterimi geriau šnekėti, kodėl aš turiu su Eugenijumi kalbėti, man su ta moterimi geriau šnekėti apie tuos pačius dalykus, gal pavyzdžiui aš bijau Eugenijaus“, – aiškino ji.

Moteris taip pat prisiminė, susitikimų metu I. Sologubas ir V. Gaidis elgėsi labai atsargiai ir prašydavo su savimi neimti telefono, o jį palikti automobilyje. „Kaip sakė, taip ir padariau – norėjau, kad balsuotų kuo daugiau žmonių, norėjau, kad DP laimėtų rinkimuose“, – teigė ji.

L. Davidovič negalėjo prisiminti, ar su vyrais kalbėjosi apie asmenis, už kuriuos reikėtų konkrečiai balsuoti per rinkimus.

„Gal ir buvo, atsimenu, kad Eugenijus kalbėjo, jog su Jonu Pinskumi daugiau bendrauja, gal dar apie Artūrą Paulauską – jis kažkada buvo ministru, žinau, jog daug žmonių juo buvo nepatenkinti, nes kažką žadėjo pakeisti, bet nepakeitė“, – kalbėjo moteris. Ji prisipažino, kad yra susižavėjusi DP pirmininku V. Uspaskichu: „Man jis labai patinka, todėl ir norėjau, jog laimėtų DP“.

Daugelio įvykio aplinkybių liudytoja neprisiminė, todėl teismas nusprendė peržiūrėti vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuoti L. Davidovič pokalbiai su kaltinamaisiais. Iš šių įrašų, pasak prokuroro M. Dūdos, turėtų paaiškėti daugiau detalių.

Tuo metu DP Vilniaus skyriaus būstinėje dirbanti Genė Pučkienė teisme sakė, jog DP įsidarbo liepos pradžioje, o L. Davidovič tuo metu jau čia būdavo. „Nežinau jos pareigų, ji tiesiog padėjo DP“, – aiškino moteris.

Liudytoja sakė mačiusi E. Maciulevičiaus susitikimą su dviem vyrais (kaltinamaisiais), tačiau nežinojo, apie ką jie kalbėjosi. „L. Davidovič sakė, kad apie rinkimus“, – tvirtino ji.

Liudytoja aiškino, kad nieko apie balsų pirkimo skandalą nežinojo. „Aš pati viską iš DELFI sužinojau ir labai nustebau“, – teisme kalbėjo G. Pučkienė.

Kalinys: nerealu, kad kaliniai balsuotų „už kažkokią Darbo partiją“

Anksčiau Alytaus pataisos namuose bausmę atlikinėjęs P. Kondrotas, kuris šiuo metu yra perkeltas į Vilniaus pataisos namus, teisme pareiškė, jog yra nerealu, kad kaliniai balsuotų „už kažkokią DP“.

„Galiu tik pasakyti, kad Alytaus pataisos namuose jokių balsų pirkimo nebuvo ir nebuvo vedama jokia agitacija“, – sakė jis.

Kalinys teigė, kad kartą telefonu kalbėjosi su I. Sologubu. „Jis klausė, ar įmanoma paagituoti, ar kaliniai balsuotų, kiek galėtų žmonių prabalsuoti – suprasdamas esmę iš galvos pasakiau, jog 600 žmonių,– prisipažino P. Kondrotas. – Tuo metu buvau išskirtinėje zonoje – atskirame lokaliniame sektoriuje, kuriame buvo 100 žmonių, ir kiekvienas jų turi savo nuomonę, o į bendrą zoną negalėjau pakliūti“.

P. Kondrotas prisiminė, kad jam buvo nurodyta užsirašyti į Seimą kandidatuojančių asmenų pavardes bei skaičius, kuriuos reikės įrašyti reitingų lentelėje.

Liudytojas sakė, kad po kiek laiko kalbėjosi su V. Gaidžiu, kuris patikino, jog nieko nebereikia daryti, nes „kažkas kažką pridarė“.

„Prisimenu, kad prieš tai buvo Vovos žodžiai – ar bus, ar nebus, vis tiek tau padėsime ant sąskaitos – perves pinigų, kad galėčiau nusipirkti maisto“, – sakė P. Kondrotas, kuriam už kalinių agitaciją buvo pervesta 300 Lt.