Partijų susijungimas reiškia, kad teisiamos Darbo partijos, kaip juridinio asmens, nebelieka, tad Darbo partija baudžiamosios atsakomybės gali išvengti. Anot Viktoro Uspaskicho, partijoms susijungus, jis nesistengia bėgti nuo baudžiamosios atsakomybės.

„Kada mes jungiamės, mes prisiimam atsakomybę, t.y. civilinį ieškinį, jeigu tokį nustatys teismas, baudą naujam politiniam kūriniui. Atsiminkit vieną kartą ir visiems laikams, jeigu mes būtumėm norėję pabėgti nuo atsakomybės, mes ją likviduotumėm patys ir mums niekas nesutrukdytų. O mes dabar jungiamės taip, kad prisiimtumėm atsakomybę tą, kuri bus pareikšta darbo partijai“, – TV3 „Žinioms“ sakė V. Uspaskichas.

Leiboristų partijos vadovas Donatas Janulevičius kalbas apie galimą Darbo partijos baudžiamosios atsakomybės vengimą vadina prokuroro interpretacijomis.

„Tai yra mūsų pačios politinės partijos ir kitos politinės partijos jėgų stiprinimas. Tai yra prokurorų nuomonė, tai tegul ir turi tą savo nuomonę“, – kalbėjo D. Janulevičius.

V.Uspaskichas naujos partijos vairą perdavė V.Gapšiui

Buvęs Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas su leiboristais susijungusios naujos partijos vairą perdavė Vytautui Gapšiui, o pats tapo partijos pirmininko pavaduotoju.

Darbo partijos informacijos centras BNS trečiadienį pranešė, jog naujos partijos pirmininku absoliučia dauguma išrinktas Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Vytautas Gapšys.

Darbo partijos (leiboristų) pirmininko rinkimuose taip pat buvo iškeltos buvusio parlamentaro Viktoro Uspaskicho, Seimo narių Virginijos Baltraitienės ir Loretos Graužinienės kandidatūros. Tačiau pastarieji visi trys atsiėmė kandidatūras V.Gapšio naudai.

V.Gapšys turės 15 pavaduotojų.

Darbo partijos (leiboristų) pirmininko pavaduotojais tapo dauguma tų pačių "darbiečių", kurie šias pareigas ėjo ir buvusioje Darbo partijoje: Virginija Baltraitienė, Šarūnas Birutis, Saulius Bucevičius, Valentinas Bukauskas, Kęstutis Daukšys, Vilija Filipovičienė, Viktoras Uspaskichas, Vydas Gedvilas, Loreta Graužinienė, Jonas Kondrotas, Dangutė Mikutienė, Artūras Paulauskas, Jonas Pinskus, Mečislovas Zaščiurinskas ir Donatas Janulevičius. Pastarasis pastaruoju metu užėmė Leiboristų partijos pirmininko pareigas.

Jungiamajame suvažiavime taip pat patvirtintas naujos partijos statutas, įstatai, programa, struktūra.

Išvengs baudžiamosios atsakomybės?

„Kai bus, tada ir spręsim. Mes, savo ruožtu, esame prašę taikyti priemones. Teismas jų netaikė. Tai dabar bus sprendžiama pagal tą situaciją, kokia ji bus“, - primindamas teismo sprendimą netenkinti jo prašymo apriboti Darbo partijos veiklą antradienį DELFI sakė valstybinį kaltinimą Darbo partijos byloje atstovaujantis prokuroras Saulius Verseckas.

Paklaustas, ar yra galimybė kaltinimus pareikšti naujam juridiniam asmeniui, kuris atsiras po „darbiečių“ ir leiboristų susijungimo, pašnekovas teigė, esą tai sudėtinga situacija.

„Tai pakankamai sudėtinga. Reikia žiūrėti tiek teoriją, tiek praktiką“, - svarstė prokuroras.

Darbo partija ir jaunimo organizacijos "Darbas" pagrindu įkurta Leiboristų partija pradėjusios jungimąsi pranešė kovo pabaigoje.

Leiboristų partija įkurta 2008 metais jaunimo organizacijos "Darbas" pagrindu, ją inicijavo Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho bendražygis Viktoras Fiodorovas, šiuo metu Seimo narys "darbietis".

Apie galimą jungimąsi su Leiboristų partija dar vasarį buvo užsiminęs Darbo partijos vadovas V.Uspaskichas. Tąkart jis svarstė, jog leiboristai greičiausiai gali prisijungti jau po to, kai įvyks planuojamas "darbiečių" ir "tvarkiečių" partijų susijungimas. Tačiau įvyko priešingai - dabar jungtuvės su leiboristais įvyks anksčiau nei su "Tvarka ir teisingumu".

Prokuroras S. Verseckas yra prašęs teismo uždrausti jungtis "darbiečiams" ir "tvarkiečiams", argumentuodamas, kad tokiu atveju Darbo partija išnyktų ir jos nebebūtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Teismas šį prašymą atmetė, argumentuodamas, jog draudimas jungtis partijoms galėtų prieštarauti Konstitucijai ir Politinių partijų įstatymui.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

Darbo partijos atstovai kategoriškai atmeta kaltinimus ir bylą sako esant politine. Ši byla teismą pasiekė dar 2008 metais.