Oficialiais duomenimis, į antrą turą pateko dabartinis pirmininkas Andrius Kubilius, už kurį savo balsą atidavė 4383 konservatoriai, bei konservatorių patriarchas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis, kurį parėmė 3557 partijos kolegos.

Trečioji vieta teko buvusiam krikdemų vadui, Seimo nariui Valentinui Stundžiui – už jį balsavo 1588 konservatoriai.

V.Stundys dar nenutarė, ką parems

V. Stundys DELFI sakė neapsisprendęs, ar antrajame ture parems kurį nors vieną kandidatą į partijos lyderius.

„Dar šnekėsime, nes dabar viskas labai šviežia. Ketvirtadienį kviečiame bendrijos tarybą, ten ir šnekėsime“, - sakė V. Stundys.

TS-LKD atsakingasis sekretorius Raimundas Alekna DELFI sakė, kad antrasis turas veikiausiai bus rengiamas sekmadienį ir pirmadienį, tačiau dėl to dar nėra galutinai apsispręsta.

V.Landsbergis laimėjo didžiuosiuose miestuose

Vilniuje partijos lyderio rinkimuose į priekį išsiveržė 80-metis europarlamentaras V. Landsbergis, už kurį balsavo 618 partiečių. A. Kubilių sostinėje parėmė 537 žmonės, o V. Stundį – 120 partijos kolegų.

Kaunas taip pat labiau palaikė V. Landsbergį. Už A. Kubilių balsavo 458 žmonės, o už V. Landsbergį - 550. V. Stundys laikinojoje sostinėje surinko 91 balsą.

Klaipėdoje irgi pirmavo V. Landsbergis - uostamiestyje jį parėmė 162 partijos nariai. A. Kubilius šiame mieste surinko 104 balsus, V. Stundys - 20.

Molėtuose rezultatas kitoks: už A. Kubilių balsavo 21 konservatorius, už V. Landsbergį – 10, o už V. Stundį – 93.

Pakruojyje už A. Kubilių atiduoti 56 balsai, už V. Stundį – 38, už V. Landsbergį – 29.

Klaipėdos rajone A. Kubilius pirmavo su 89 balsais, už V. Landsbergį balsavo 34, o už V. Stundį – 27 partijos nariai.

Kelmėje A. Kubilius surinko 35 balsus, V. Landsbergis – 17, V. Stundys – 8 balsus.

Kauno rajone pirmavo V. Landsbergis, gavęs 122 balsus, antras buvo A. Kubilius su 112 balsų, trečias liko V. Stundys - už jį balsavo 91 rajono konservatorius.

Šakiuose geriau sekėsi V. Stundžiui, kuris pelnė 49 balsus, už A. Kubilių balsavo 34 nariai, už V. Landsbergį - 17. Ukmergėje pirmavo A. Kubilius su 47 balsais, V. Landsbergis sulaukė 19 partijos kolegų palaikymo, V. Stundys - 17.

Praeitą kartą A.Kubilius kovojo su I.Degutiene

Konservatorių pirmininkas renkamas tiesioginiuose visų partijos narių rinkimuose. Pirmininko rinkimai laikomi įvykusiais, kai juose dalyvauja ne mažiau nei pusė visų partijos narių.

Jei vienas iš kandidatų nesurinko daugiau kaip pusės visų dalyvavusių rinkimuose TS-LKD narių balsų, tuomet du daugiausiai balsų surinkę kandidatai dalyvauja antrajame rinkimų ture, o išrinktas laikomas tas, kuris surinko paprastą balsų daugumą.

TS-LKD pirmininko kadencija trunka dvejus metus. Partijoje iš viso yra 12,3 tūkst. narių.

Praėjusiuose partijos lyderio rinkimuose dėl TS-LKD lyderio posto rungėsi A. Kubilius ir Irena Degutienė. Už A. Kubilių prieš dvejus metus balsavo 5546 partijos nariai, už I. Degutienę – 4628, tačiau šįkart politikė nutarė nekovoti dėl pirmininko posto, motyvuodama tuo, kad krikdemiškasis partijos sparnas nesudaro kritinės masės.