Šalies vadovė ir komiteto pirmininkas kalbėjosi apie Lietuvos bei komiteto bendradarbiavimą pirmininkavimo ES metu.

Šis komitetas rengia rekomendacijas ekonominėmis ir socialinėmis temomis, į kurias ES institucijos atsižvelgia priimdamos sprendimus. Komitete dirba 344 atstovai iš visų ES šalių narių, tarp jų - 9 lietuviai.

Savo ruožtu Lietuvos politologai nesutaria, vertindami Dalios Grybauskaitės galimybes tapti Europos Sąjungos (ES) prezidente. „Tokie postai teikiami nedidelių valstybių atstovams. Dabar ES prezidentas yra belgas Hermanas Van Rompuy, o Europos Komisijai vadovauja José Manuelis Barrozas – nedidelių valstybių atstovai. Žinoma, mažų valstybių ES yra daug, bet D. Grybauskaitės šansai siekti ES prezidento posto būtų nemaži – ji turi ir komisarės vardą. Be to, prancūzai greičiausiai nesutiks, kad ES prezidentu taptų Vokietijos atstovas, o vokiečiai – kad Prancūzijos, todėl čia sena melodija“, – LRT.lt teigė Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Vytautas Dumbliauskas.

Kol kas D.Grybauskaitė atvirai neatsako, ar ketina dalyvauti kitų metų vasarą vyksiančiuose Lietuvos prezidento rinkimuose. Tuo metu rinkimai į ES prezidentus įvyks tik praėjus pusmečiui po Lietuvos prezidento rinkimų – 2014-ųjų lapkritį, kai šį postą turės palikti dvejas kadencijas vadovavęs H. Van Rompuy.

Prezidentei nutarus dalyvauti rinkimuose į ES prezidento postą, D.Grybauskaitė susidurs su dilema, mat šie rinkimai vyks vėliau nei rinkimai Lietuvoje. Arba ji būtų priversta rizikuoti ir nedalyvauti Lietuvos prezidento rinkimuose, tikėdamasi laimėti ES prezidento rinkimus, arba Lietuvos prezidento rinkimuose dalyvauti, bet netrukus, pergalės atveju, garbingo posto atsisakyti.