Pasak ministerijos, trečiadienį 13.05 val. Lietuvos laiku užfiksuota, kad Baltarusijos karinis orlaivis MiG-29 pažeidė Lietuvos valstybės sieną oro erdvėje įskrisdamas į Lietuvos teritoriją ties Varėnos rajono Pogarendos kaimu.

"Virš Lietuvos teritorijos orlaivis išbuvo apie dvi minutes", - BNS pranešė URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas.

Baltarusijos ambasadai Lietuvoje ketvirtadienį įteiktoje notoje "prašoma pateikti visapusišką informaciją dėl Lietuvos oro erdvės pažeidimo ir imtis žingsnių, kuriais būtų užkirstas kelias panašiems incidentams ateityje", nurodė ministerija.

Šis incidentas sutapo su Baltarusijos premjero Michailo Miasnikovičiaus vizitu Lietuvoje trečiadienį ir ketvirtadienį.

Su juo susitikęs Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius ketvirtadienį sakė laukiantis atšilimo Europos Sąjungos (ES) ir Minsko santykiuose bei teigė, kad prie to gali prisidėti Lietuvos pirmininkavimas ES šių metų antrąjį pusmetį.

Pernai Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka griežtai sureagavo į viešųjų ryšių agentūros akciją, kai lengvasis lėktuvas, pilotuojamas Švedijos piliečių, kirto iš Lietuvos pusės Baltarusijos oro erdvę ir išmėtė virš Minsko ir Iveneco pliušinius meškiukus su raginimais užtikrinti spaudos laisvę šalyje.

Po šio incidento Baltarusijos lyderis Aleksandras Lukašenka iš pareigų atleido oro pajėgų ir pasienio apsaugos vadus, užsienio reikalų ministrą ir pareikalavo Lietuvos pasiaiškinimo.

Lietuvos prokurorai neseniai tyrimą perdavė Švedijos teisėsaugai.