Tokie duomenys paaiškėjo DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovei „Spinter tyrimai“ atlikus gyventojų apklausą.

Remiantis apklausa, socialdemokratų lyderis ir ministras pirmininkas A. Butkevičius gali girtis tebeaugančiais reitingais: kovo mėnesį manančiųjų, kad jis labiausiai tinka premjero pareigoms, buvo 38,2 proc., vasarį tokių buvo 36,6 proc.

Darbo partijos pirmininko V. Uspaskicho reitingai irgi po truputį kyla, tačiau manančių, esą „darbietis“ tiktų pakeisti A. Butkevičių, yra vos 8,2 proc.

V.Uspaskichui galėjo pakenkti narkotikai, teismai ir A.Butkevičiaus švelnumas?

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytojas, politologas Vincentas Vobolevičius teigia, kad V. Uspaskicho populiarumas prieš A. Butkevičių „nukenčia“ dėl iš dalies persidengusio elektorato su socialdemokratais, kalbų apie narkotikų vartojimą, nesibaigiančio teismų proceso bei atsidūrimo Kauno klinikose – politologas teigia, kad rinkėjai ligas įvertina kaip nevyriškumą.

Vincentas Vobolevičius
„Pokyčiai pas V. Uspaskichą tokie, kad jis buvo ligoninėje, o lyderiui tai silpnumo ženklas. Jis taip pat neišsisuka nuo teismų bylų. Dėl to, mano nuomone, jis silpnėja. Jam nepadeda ir tai, kad A. Butkevičius apeliuoja į panašius rinkėjus“, - DELFI teigė V. Vobolevičius.

Mokslininko teigimu, kadangi V. Uspaskicho ir A. Butkevičiaus elektoratas šiek tiek persidengia, tad tie žmonės, kurie kadaise balsavo už Darbo partijos lyderį, bet nebuvo patys karščiausi jo fanai, šiuo metu jaučiasi pakankamai gerai prejero poste matydami A. Butkevičių.

„A. Butkevičius turi matomumą, didelių liapsusų nepadaro – ir išvis nieko nepadaro arba sako, kad įvyks dar vienas pasitarimas, po kurio jis paviešins rezultatus. Tyrimas Nr. 1, tyrimas Nr. 2, darbo grupė ir taip toliau. Ir tai vyksta nuo praėjusių rinkimų. Tai, beje, yra viena iš sėkmės formulių. Taigi esant tokiam persidengimui, dalis V. Uspaskicho rėmėjų pereina į jiems priimtinesnio A. Butkevičiaus stovyklą“, - sakė V. Vobolevičius.

„Be to, sakau: patenki į ligoninę, pradeda sklandyti gandai, kad tu narkomanas. Tai kokie žmonės labiausiai supyks ir nusivils? Būtent V. Uspaskicho rinkėjai, nes juk niekas nenorėtų gyventi šalia narkomanų“, - pridūrė politologas.

Jo teigimu, lyginant su V. Uspaskichu A. Butkevičius atrodo kaip švelnus, geras ir mielas premjeras, todėl tikėtina, kad dalis buvusių V. Uspaskicho šalininkų dabar remia A. Butkevičių.

V.Uspaskicho reitingai 4,6 karto mažesni nei A.Butkevičiaus

Prieš Seimo rinkimus DELFI užsakymu buvo atlikta apklausa, kuri parodė, jog V. Uspaskichas gyventojams atrodė tinkamas bendram apsipirkimui, vakarėliams, žygiams gamtoje, būdami darbdaviai žmonės mielai priimtų šį politiką į darbą, tačiau nelabai sutiktų kartu ruoštis egzaminui.

Kaip aiškėja šiuo metu, gyventojų nuomone, V. Uspaskichas nelabai tinkamas ir premjero pareigoms. Į šį postą Darbo partijos lyderį deleguoti sutiktų tik 8,2 proc. respondentų, tuo tarpu prieš mėnesį taip manančių buvo tik 6,6 proc.

Gyventojų įvertintas A. Butkevičiaus ir V.Uspaskicho tinkamumas užimti premjero pareigas skiriasi net 4,6 karto.

Lietuvos piliečiai taip pat nelabai pageidautų ministro pirmininko kėdėje matyti „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininką, europarlamentarą Rolandą Paksą. Palankumą jo kandidatūrą šioms pareigoms išsakė tik 5,5 proc. žmonių, vasario mėnesį tokios nuomonės laikėsi 4,2 proc.

Buvęs premjeras bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Andrius Kubilius dar nepopuliaresnis, tačiau jo populiarumas buvo žemas ir premjeraujant. Kad A. Kubilius tinkamas būti Vyriausybės vadovu, mano 4,9 proc. respondentų.

V. Mazuronį premjero kėdėje įsivaizduoja 3,5 proc. gyventojų, Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį – 2,7 proc., konservatorę Ireną Degutienę – 2,4 proc., socialdemokratų europarlamentarus Viliją Blinkevičiūtę ir Zigmantą Balčytį – po 2,2 proc., Vilniaus merą Artūrą Zuoką – 2 proc.

   Jūsų nuomone, kuris politikas  ar visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti ministro pirmininko pareigas? (proc.) Kovas Vasaris Pokytis
1 A.Butkevičius 38,2 36,6 +1,6
2 V.Uspaskichas 8,2 6,6 +1,6
3 R.Paksas 5,5 4,2 +1,3
4 A.Kubilius 4,9 5,5 -0,6
5 V.Mazuronis 3,5 3,5
6 E.Masiulis 2,7 4,6 -1,9
7 I.Degutienė 2,4 2,2 +0,2
8 V.Blinkevičiūtė 2,2 2,2
9 Z.Balčytis 2,2 2,0 +0,2
10 A.Zuokas 2,0 2,3 -0,3

Balsuotų už socialdemokratus, „Drąsos kelias“ užmarštyje

Klausiami, už kokią politinę partiją balsuotų, jeigu rinkimai vyktų artimiausiu metu, dauguma gyventojų rinkosi socialdemokratus. Už šią poliitnę jėgą buvo pasiryžę balsuoti 25,7 proc. gyventojų. Vasario mėnesį balsuojančiųjų už socdemus buvo dar daugiau – 28,7 proc.

Antroje vietoje pagal populiarumą Darbo partija, už kurią balsuoti būtų linkę 12,2 proc. respondentų.

Konservatorius rinkimuose palaikytų 8,2 proc. žmonių, partiją „Tvarka ir teisingumas“ - 8 proc. gyventojų. Liberalų sąjūdis rinkimuose iškovotų 6,5 proc. balsų.

Rinkimų barjero, pagal „Spinter tyrimų“ apklausą, neperžengtų Lietuvos lenkų rinkimų akcija (3,5 proc.) , Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (2,5 proc.), sąjunga „Taip“ (1,9 proc.), „Drąsos kelias“ - 1,5 proc.

Už kitą partiją balsuotų 2,9 proc. žmonių, iš viso nebalsuotų – 20,2 proc. respondentų. Savo nuomonės neišreiškė 6,9 proc. gyventojų.

Už kokią partiją ar politinį judėjimą balsuotumėte, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį? (proc.) Kovas Vasaris Pokytis
Socialdemokratų partiją 25,7 28,7 -3,0
Darbo partiją 12,2 12,9 -0,7
Tėvynės sąjungą - krikščionis demokratus 8,2 7,5 +0,7
Partiją Tvarka ir teisingumas 8,0 7,0 +1,0
Liberalų sąjūdį 6,5 6,7 -0,2
Lenkų rinkimų akciją 3,5 3,6 -0,1
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą 2,5 2,9 -0,4
Sąjungą TAIP 1,9 1,7 +0,2
„Drąsos kelią" 1,5 1,6 -0,1
Kitą partiją 2,9 2,7
Nebalsuočiau 20,2 19,5
Nežino / neatsakė 6,9 5,2
Iš viso: 100 100

A.Butkevičiaus Vyriausybės veikla vertinama teigiamai

Gyventojai taip pat išsakė nuomonę apie socialdemokrato A. Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės veiklą. Iš apklausos aiškėja, kad gyventojai ministrų kabineto darbą vertina labiau teigiamai nei neigiamai.

Teigiamai ir greičiau teigiamai Vyriausybės veiklą vertina 46,6 proc. žmonių, o neigiamai ir greičiau neigiamai – 35,5 proc. respondentų.

Savo nuomonės neišsakė 17,9 proc. apklaustų gyventojų.

Kaip Jūs vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą? (proc.) Kovas Vasaris
Teigiamai 7,8 7,7
Greičiau teigiamai 38,8 33,6
Greičiau neigiamai 22,8 24,9
Neigiamai 12,7 14,0
Nežino / neatsakė 17,9 19,8
Iš viso: 100 100

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų vasario 18-28 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1006 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA.