L. Ulevičius prašė teismo panaikinti kaip neteisėtą ir nepagrįstą VTEK pernai lapkričio 20 d. sprendimą, kuriuo pripažinta, kad pareiškėjas savo elgesiu pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje reikalavimus.

ELTA primena, kad spalio 16 d. L. Ulevičius į Vytauto Gapšio paskyrą socialiniame tinkle "Facebook" atsiuntė tokią žinutę: "Labas, yra vienas klausimas ir pats gali turėti atsakymą. Kaip žinia, su kolegomis esame laimėję AM ryšių su visuomene konsultacijų konkursą ir paslaugų teikimas baigsis tik kitų metų birželį, todėl neišvengiamai teks dirbt ir su nauju ministru. Galbūt jau apytiksliai yra aišku, kas tai galėtų būti? Nes yra rizika, kad nueinantis gali imtis neadekvačių sprendimų dėl viešinimo priemonių/biudžetų ir reikia/galima būtų tam užkirsti kelią. Jeigu reikia - galim susitikt gyvai ir pakalbėt plačiau apie tai, bet reikėtų pernelyg nedelsti".

V. Gapšys dėl šios žinutės kreipėsi į VTEK, apkaltindamas L. Ulevičių provokavimu jį vykdyti neteisėtą veiklą darant įtaką aplinkos ministrui.

VAAT išnagrinėjęs administracinę bylą padarė išvadą, kad VTEK sprendimas - pagrįstas ir jį naikinti nėra teisinio pagrindo. Teismas atkreipė dėmesį į tai, kad L. Ulevičius savo skunde teismui pripažino siuntęs žinutę V. Gapšiui, siekdamas išspręsti su Aplinkos ministerija sudarytos sutarties pagrindu atsiradusius asmeninio suinteresuotumo klausimus ir tikėjosi iš jo supratimo, o tam atvejui, jeigu reakcija būtų neadekvati, buvo numatęs "concern troll" (susirūpinusio trolio) taktiką, pranešė teismas.

"Pareiškėjo teiginius, kad siųsdamas žinutę tesiekė "ištrolinti" V. Gapšį ir išryškinti jo tikrąsias vertybes bei veiklos metodus, teismas vertina kaip bandymą pateisinti savo neteisėtą elgesį ir juos atmeta kaip prieštaraujančius faktinėms aplinkybėms ir paties pareiškėjo teiginiams", - rašoma teismo pranešime.

Teismo nuomone, panaudota "trolinimo" taktika atskleidė paties L. Ulevičiaus tikrąsias vertybes ir veiklos metodus.

Šis VAAT sprendimas dar per 14 dienų nuo jo paskelbimo dienos apeliacine tvarka gali būti apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.