„Raudonais dažais grindys buvo išdažytos. Nors buvo išdžiūvę, bet žinote tie sovietiniai dažai... O buvo iškart po sovietmečio. Popiežius paklūpėjo, pašilo, tai ir liko dėmė“, - DELFI pasakojo šv. Ignaco Lojolos bažnyčios rektorius Algis Baniulis.

Pats rektorius pasakoja , kad 1993 m. kai popiežius Jonas Paulius II viešėjo Šiauliuose, jis šiame mieste dar nedirbo – nutikimą apie išteptą popiežiaus drabužį jam papasakojo kolegos.

Nusprendus įamžinti Jono Pauliaus II atminimą ir skulptoriui Mindaugiui Junčiui baigus darbą paaiškėjo, kad granito ir bronzos skulptūra turi lygiai tokią pat raudoną dėmę, kokia „pasipuošė“ popiežius išvykdamas iš Šiaulių.

Dėmė ant paminklo išryškėjo atsivėrus spalvotai mineralų gyslai, tačiau tikintiesiems ji tapo savotišku simboliu.

Šiaulių šv. Ignaco Lojolos bažnyčios rektorius Algis Baniulis
„Tai tarsi ženklas, kad jis čia buvo. Matau žmones, kurie ateina prie skulptūros, jiems tai irgi tam tikras ženklas. Negali sakyti, kad stovėjo be dėmės ir staiga išlenda raudona dėmė – taip nebuvo. Jei taip būtų buvę, tikrai tai būtų stebuklas, o čia yra ženklas. Aš regiu, kad tai yra kažkoks palaimintojo popiežiaus ženklas, kad jis sugrįžta su visa savo šiluma, visa meile“, - pasakoja A. Baniulis.

Bažnyčios rektorius priminė, kad popiežius Jonas Paulius II Šiauliuose viešėjo 1993 m. rugsėjo 7 d. Kryžių kalne popiežius laikė šv. Mišias – po Mišių buvo suplanuotas popiežiaus poilsis Jėzuitų vienuolyno patalpose, pietūs, tačiau prieš išskrisdamas sraigtasparniu į Šiluvą Jonas Paulius II panoro pasimelsti šv. Ignaco Lojolos bažnytėlėje.

Pasak A. Baniulio, medinės bažnyčios grindys buvo neseniai išdažytos raudonais dažais – ir nors dažai atrodė išdžiūvę, tačiau ties ta vieta, kur Jonas Paulius II buvo priklauspęs, atsirado raudona dėmė.

„Man pasakojo, kad nelabai smagu buvo dėl to: atsikėlė ir žiūri, kad raudona dėmė. Buvo su balta sutana, baltas paltukas. Tada paltuką nurengė ir išlydėjo“, - sakė bažnyčios rektorius.

A. Baniulis pasakoja, kad jis pats popiežių Joną Paulių II yra sutikęs bent keletą kartų. Popiežius jam paliko labai šilto ir malonaus žmogaus įspūdį. Todėl mąstydamas, kaip įamžinti Jono Pauliaus II atminimą ir viešnagę Šiauliuose, A. Baniulis sako apžiūrėjęs įvairius paminklus Lenkijoje ir Lietuvoje, tačiau nė vienas jam esą nepaliko įspūdžio, nes visi buvo monumentalūs ir neatspindėjo Jono Pauliaus II asmenybės.

„Man buvo per daug tos didybės. Kiek aš mačiau popiežių, jis buvo šiltas ir paprastas. Man norėjosi paminklo, kuris atspindėtų jį tokį, kokį aš jį matydavau, kai susitikdavau. Jis buvo tikrai šiltas, tiesiog paima už rankos ir atrodo, kad tave visą peršviečia: daug nekalba, bet tuo žvilgsniu mato visą tave. Aš tokio paminklo ir norėjau“, - sakė bažnyčios rektorius.

Paminklas Jonui Pauliui II Šiauliuose
Rektorius sako susisiekęs su šiauliečių Žuklių šeima, išsiaiškinęs, kiek lėšų mecenatai gali skirti Jono Pauliaus II paminklui, ir su skulptoriumi M. Junčiu aptaręs, kokia skulptūra geriausiai įprasmintų popiežiaus atminimą.

Klausiamas, kiek apytiksliai kainavo Jono Pauliaus II skulptūra ir pjedestalas, A. Baniulis sakė, jog kaina sudarė ne vieną dešimtį tūkstantį litų, nors pati suma liko paslaptimi.

A. Baniulis pasakoja, kad skulptūros pagaminimas užsitęsė kiek ilgiau nei planuota, tad kai ją statė, jis pats buvo išvykęs. Jam parvykus buvo surengtas skulptūros pašventinimas – iki tol laiko skulptūra buvo uždengta, tad niekas nematė nei jos, nei dėmės.

„Susirinko žmonės, vyskupai pašventinti skulptūros, išeiname po mišių ir žiūriu, kas ten toks raudonas. Pradžioje buvo mintis, kaip čia nenuvalė, gal kažką uždažė, gal pasižymėjo ką nors. Tik paskui sugrįžo prisiminimai ir pasakojimai, kaip buvo nesmagu, kai popiežiui pasimeldus bažnyčioje jam ant kelio atsirado raudona dėmė“, - pasakojo rektorius.