Teisinės neliečiamybės netekusi N. Venckienė žadėjo trečiadienį dalyvauti frakcijos „Drąsos kelias“ spaudos konferencijoje „Garliava, 2012 m. gegužės 17-oji: nuslėptas nusikaltimas“. Tačiau parlamentarė pažado neįvykdė ir Seime nepasirodė.

Vietoje jos spaudos konferencijoje dalyvavo Seimo nariai J. Varkala, Povilas Gylys, Valdas Vasiliauskas ir Algimantas Matulevičius.

Antradienį N. Venckienės kalbą Seime skaitęs J. Varkala trečiadienį tik gūžčiojo pečiais ir negalėjo pasakyti, kur dingo jų lyderė. „Nežinau, aš taip pat laukiu jos skambučio, jai neskambinau, nežinau, mėginkit paskambint. (…) Aš nežinau, kokioje situacijoje, bet, mano nuomone, teisinės gynybos Lietuvoje galimybės yra išsemtos“, - teigė J. Varkala.

Partiečiai neigė, kad liga N. Venckienė bandė išsisukti nuo teisinės neliečiamybės naikinimo. „Ji beprotiškai pavargusi, nuolatos ją matydavau grįžtant verkiančią, jūs norite egzekucijoje pasigėrėti, kaip ji sulaužyta, kaip pavargusi“, - dėstė J. Varkala.

Partiečiai neatsakė, ar N. Venckienė turi biuletenį – esą jis pateikiamas po ligos. Pasak V. Vasiliausko, žmogiška ir natūralu, kad parlamentarė susirgo.

V.Vasiliauskas: N.Venckienei gresia susidorojimas

Antradienį Seime triukšmavę „Drąsos kelio“ rėmėjai nuogąstavo, kad N. Venckienė gali būti kankinama. Ar to bijo ir frakcijos nariai?

„Dėl to, kad N. Venckienei gresia susidorojimas, akivaizdu. Tai rodo keturios mirtys, kurios buvo, ir aš manau, kad N. Venckienės tikrai nebus pasigailėta“, - mano V. Vasiliauskas.

Jis taip pat piktinasi, kad žiniasklaida paviešino moters iš Palangos „nervinį isterinį priepuolį“ po Seimo balsavimo. Esą moteriai pradėjus šaukti, Seimo apsaugos darbuotojai nereagavo į prašymą ją išvesti ir iškviesti medikus. V. Vasiliauskas piktinosi, kad moteris pateikta kaip „Drąsos kelio“ atstovė ir gerbėja“ - tokį žurnalistų darbą jis vadino „juodosiomis technologijomis“.

P. Gylys priminė, kad nei politinis elitas, nei teisėsauga nereagavo į pasikėsinimą į N. Venckienę, kada praėjusiais metais važiuojant iš susitikimo su rinkėjais nukrito automobilio ratas.

Nors patys pripažino, kad visos teisinės priemonės jau išnaudotos, N. Venckienės šalininkai nurimti nežada. V. Vasiliauskas atkreipė dėmesį, kad nuo liepos Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungos (ES) Tarybai. „Paradoksas, kad valstybė, kuri vadovaus visos ES demokratiniam procesui ir mokys kitas šalis demokratijos, leidžia savo valstybėje su vaikais elgtis kaip su džiunglių žvėrimis gaudomais. Tai buvo pademonstruota, kai buvo užmestas skuduras mergaitei, kad ji nesiblaškytų kaip džiunglių žvėris, ir išnešta. Ir mes tai vadiname civilizuotomis ir teisinėmis formomis“, - baisėjosi Seimo narys.

Pasak V. Vasiliausko, jau kreiptasi į tarptautines žmogaus teisių organizacijas, pavyzdžiui, „Human Rights Watch“. „Drąsos kelias“ žada „neleisti valdžiai meluoti pirmininkavimo ES Tarybai metu“.

Savo ruožtu P. Gylys pareiškė, kad 34 Klonio gatvėje budėjusiems žmonėms teisėsauga pareiškė įtarimus ir taiko kardomąsias priemones – jiems neleidžiama išvykti iš šalies. „Piliečiams, kurie nuoširdžiai gina, tegul kažkas mano kad ir neidealiai, teisybę, taikomi policiniai metodai – politinis susidorojimas teisinių institucijų rankomis“, - baisėjosi P. Gylys.

Partijos suvažiavimas neįvyko dėl skurdo?

J. Varkala spaudos konferencijoje paaiškino ir tai, kodėl praėjusį šeštadienį „Drąsos kelios“ suvažiavimas virto farsu: į susirinkimą susirinko vos pora dešimčių narių, nors kvorumui užtikrinti buvo reikalingi bent 600 partijos narių balsai. Be to, į susirinkimą buvo neįleisti kai kurie partijos nariai.

„Mes ir nesitikėjome, kad suvažiavimas įvyks. Natūralu, kad susirinkti 600 žmonių tokiomis sąlygomis, kada yra pažeminti skurde ir gyvena baimėje, nes tapę mūsų partijos nariais kartais susilaukia visokių auditų ir panašiai“, - aiškino J. Varkala.

Pasak jo, kitas suvažiavimas įvyks balandžio 20-tą. Jis taip pat bus uždaras, mat partijos narių „tykojama“. „Nors švarkas koks kitoks ar suplyšęs bus, ar iš skuduryno pirktas, ir tai jau bus „Lietuvos ryte“ ar kitur parašyta. Šito laukiama“, - kalbėjo partijos pirmininkas J Varkala.

Pasak jo, kai kurie partijos nariai į suvažiavimą neįleisti, nes partijos nariais laikomi tik tie, kurie patvirtinti Teisingumo ministerijoje. Beje, kalbėdamas buvęs kunigas nuolat citavo Bibliją.

V. Vasiliauskas paaiškino, kad dauguma „Drąsos kelio“ frakcijai priklausančių Seimo narių nėra partijos nariai - dauguma jų apie suvažiavimą esą nežinojo ir į jį nebuvo pakviesti.

DELFI primena, kad antradienį N. Venckienei nedalyvaujant plenariniame Seimo posėdyje, parlamentas panaikino jos teisinę neliečiamybę. Tai reiškia, kad N. Venckienę bus galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jos laisvę.