Bylos išskyrimui į atskirą procesą prieštaravęs V. Uspaskicho advokatas Algirdas Miškinis teigė turintis žinių, kad jo ginamasis jau yra pasveikęs ir planuoja dalyvauti teismo posėdžiuose.

„Mano žiniomis, jis yra pasveikęs“, - po Lietuvos apeliacinio teismo posėdžio sakė advokatas.

Klausiamas, ar V. Uspaskichas dalyvaus Vilniaus apygardos teismo posėdyje balandžio 8 dieną, gynėjas irgi sakė, jog, jo žiniomis, politikas „turėtų“ dalyvauti posėdyje.

Trečiadienį V. Uspaskichas į Lietuvos apeliacinio teismo posėdį neatvyko, tačiau posėdis vyko jam nedalyvaujant – dėl to neprieštaravo nei prokuroras Saulius Verseckas, nei advokatas A. Miškinis. Teismo posėdyje gynėjas ir prokuroras išdėstė argumentus, kodėl V. Uspaskicho baudžiamąją bylą derėtų arba nederėtų išskirti į atskirą.

„Procesas, kuris vyksta kaltinamųjų atžvilgiu, kurie dalyvauja byloje, vyksta greičiau. Ten jau baigtas įrodymų tyrimas ir numatytos baigiamosios kalbos, o likęs procesas V. Uspaskicho atžvilgiu priklausys nuo to, kada jis sugrįš į procesą. Jeigu grįš į procesą iki baigiamųjų kalbų pradžios, tai, akivaizdu, kad bylos bus sujungtos“, - dėstė prokuroras.

S. Verseckas išdėstė Vilniaus apygardos teismo nutartyje nurodytus argumentus, kodėl baudžiamoji byla prieš V. Uspaskichą turėtų būti išskirtą į atskirą procesą.

„Kaltinamasis V. Uspaskichas jau keletą sykių nebedalyvavo paskirtuose posėdžiuose, o iš pateiktos medicininės informacijos buvo neaiški jo gydymo perspektyva, kada jis galėtų sugrįžti į teisminį procesą. Kadangi byloje buvo belikę atlikti nedaug teisminio nagrinėjimo veiksmų, įrodymų tyrimo veiksmų, teismas nusprendė, kad likusi byla kitų kaltinamųjų atžvilgiu gali būti nagrinėjama greičiau V. Uspaskicho bylą išskyrus“, - sakė prokuroras.

Darbo partijos pirmininko advokatas A. Miškinis savo ruožtu teigia, kad išskiriant bylą buvo nutolta nuo Baužiamojo proceso kodekso (BPK) nuostatų. Gynėjas taip pat sakė, kad bylos išskyrimas proceso nesuefektyvins ir nepagreitins – esą bus grįžtama keletą žingsnių atgal.

DELFI primena, kad Vilniaus apygardos teismas kovo 18 d. nusprendė nelaukti, kol pasveiks dėl finansinių machinacijų teisiamas Darbo partijos lyderis V. Uspaskichas ir jam iškeltą baudžiamąją bylą nusprendė nagrinėti atskirai.

V. Uspaskichas dėl dvylikapirštės žarnos opos buvo gydytas namuose, tačiau Kėdainių pirminės priežiūros centro medikai buvo nurodę, kad jis negali atvykti į teismo posėdžius.

Teismas tuomet pagarsino, kad iš Kėdainių pirminės priežiūros centro gavo informaciją, jog V. Uspaskichas bus gydomas keturias-šešias savaites. Gydymo metu jis turėjo laikytis dietos, vengti stresinių situacijų.

Kaltinimų byloje, be V. Uspaskicho, yra sulaukę Darbo partijos pirmininko pavaduotojas, pirmasis Seimo vicepirmininkas, parlamentaras Vytautas Gapšys, buvusi partijos vyriausioji finansininkė Marina Liutkevičienė bei parlamentarė Vitalija Vonžutaitė. Byloje kaltinamas ir juridinias asmuo – Darbo partija.

Primenama, kad V. Uspaskichas vasario mėnesio pabaigoje atsidūrė Kauno klinikose, kur jam nustatyta krūtinės angina, skrandžio opa ir skrandžio išvarža.