Smurtas prieš Moters dieną

Sporto maniežo salės darbuotoja Rita (vardas pakeistas) pasakojo, jog šių metų kovo 7-ąją ėmus temti ji įjungė apšvietimą, kad besitreniruojantys vaikai nesusižeistų, nes maniežo patalpose buvo prieblanda.

Treneriui Alvydui Š. tai esą nepatiko, ir viskas baigėsi tuo, kad jis sugriebė moterį už pečių ir iš visų jėgų trenkė į grindis. Moteris pakilo ir bandė kažką sakyti, tuomet vyriškis trenkė auką vėl.

Iš pareiškimo policijai dėl fizinio smurto: „2013 m. kovo 7 d. apie 19 val. Lengvosios atletikos maniežo patalpose Klaipėdoje, mane, maniežo salės darbuotoją, kitas maniežo darbuotojas treneris Alvydas Š. du kartus trenkė į maniežo dangą. Tai matė kiti treneriai.“

„Kai kurie jų ragino kviesti policiją. Bet aš to nepadariau, nes buvau ištikta šoko. Išvažiavau į ligoninę, mat labai sutino ranka, siaubingai skaudėjo sumuštą nugarą. Aš iki šiol negaliu suvokti, kad tai nutiko man“, – pasakojo Rita.

Kreipėsi dėl teroro

Nedidukė, smulkaus sudėjimo moteris manieže dirba jau trejus metus.

„Per tą laiką Alvydas Š. labai daug kartų kitų trenerių ir vaikų akivaizdoje yra mane necenzūriniais žodžiais iškeikęs ir žeminęs“, – toliau rašoma pareiškime policijai.

„Žodiniai išpuoliai prasidėjo tik man pradėjus dirbti, bet aš į tai per daug nekreipiau dėmesio. Pamenu, jis mane iškoneveikė per varžybas, girdint daugybei žmonių, kai ne taip sustačiau apdovanojimų pakylą“, – prisiminė Rita.

Tada moteris kreipėsi į savo tiesioginį vadovą – Klaipėdos sporto centro lengvosios atletikos maniežo direktorių Algį Kazlauską ir parašė jam pareiškimą dėl psichologinio teroro. Tai buvo prieš dvejus metus.

Reputacija – svarbesnė už viską

Išpuolio liudininkė trenerė Ramunė Adomaitienė buvo už 100 m nuo tos vietos, kur įvyko incidentas.

„Atsisukau ir pamačiau, kaip jis du kartus ją nustūmė, kaip kokį nereikalingą daiktą. Pradėjau bėgti šaukdama, kad kažką reikia daryti, nes visi stovėjo ir žiūrėjo apstulbę. Vaizdas buvo šiurpus, nustūmė taip žiauriai matant vaikams, ir dabar akyse tai stovi“, – baisėjosi R.Adomaitienė.

Trenerė teigė nesuprantanti, jog vyras taip gali padaryti moteriai, kad ir ką ji pasakytų.

Jos kolegė Vita Baronienė su salės darbuotoją užpuolusiu treneriu nebendrauja jau daugiau nei pusantrų metų, nors kartu dirba ir pažįstami nuo jaunystės, kai kartu sportavo šalies rinktinėje.

Moteris pasakojo, kad jis ir ją viešai prie vaikų užgauliojo per vienas varžybas. Tačiau kovo 7 d. įvykis ją visiškai pašiurpino.

„Buvau nusisukusi, kai atsisukau, pamačiau, kad ją tėškė į žemę. Aš iš karto sakiau, kad reikia kviesti policiją, bet Alvydas Š. dar pasišaipė iš manęs“, – prisiminė V.Baronienė.

Maniežo direktorius po incidento sujudo, visiems tuo metu buvusiems salėje liepė rašyti paaiškinimus, kas ką matė.

Tačiau treneriai tarsi nujaučia, kad vadovybė nori šį nemalonų įvykį užtušuoti.

„Dabar viskas yra taip, tarsi nieko nenutiko. Nesuprantu, kaip galima šitaip užglaistyti tokią bjaurastį, kaip tarybiniais laikais, kad tik nenukentėtų maniežo reputacija“, – piktinosi R.Adomaitienė.

Nukentėjusioji pati kalta?

Treneris, nuskriaudęs salės darbuotoją, pats parašė pareiškimą policijai dėl bendradarbės, kuri esą išprovokavo išpuolį.

Alvydas Š. mano, kad Sporto centro vadovai turėtų įvertinti ir Ritos elgesį.

„Jinai yra pagrindinė provokatorė, ji ir iššaukė visą tą reikalą. Salės darbininkė man siūlė į galvą, atsistojo ant tako, kur bėgo mano auklėtinė. Paprašiau, kad pasitrauktų, ji nesitraukė, sakau: man reikia rengti treniruotę. Ji ir yra pagrindinė nusikaltėlė, ne aš, o ji. Ką ji ten rašo – vėjai“, – savo tiesą dėstė Alvydas Š.

„Kai ji atsikėlė nuo grindų, puolė ant manęs su raktais. Aš supratau, kad tam jau ruošėsi, už mano nugaros vaikščiojo ir vis kūrė planą, kaip mane išprovokuoti“, – agresijos protrūkį bandė paaiškinti treneris.

Tačiau Alvydas Š. pripažino, kad pastumti žmogų – nederamas dalykas. Vis dėlto treneris nepripažįsta savo kolegų liudijimų.

„Liudininkė – tik viena, mano auklėtinė. Kiti nieko nematė, jie stovėjo toliau. O tos moteriškės, kurios prieš mane liudija, man pavydi, nes mano darbo rezultatai geri, mano treniruojami vaikai ruošiasi varžyboms ir Europoje, ir pasaulyje, – nepasidavė Alvydas Š. – Jūs galvojate, kad aš džiaugiuosi dėl to įvykio? Man tai labai nemalonu. Jei ji nebūtų atsistojusi ant tako ir trukdžiusi dirbti, nieko nebūtų įvykę“.

Alvydas Š. tikino, kad po išpuolio Ritos atsiprašė, nunešė rožių ir pinigų (300 litų), ji iš pradžių lyg ir paėmė voką su pinigais, bet paskui grąžino atgal per maniežo direktoriaus pavaduotoją.

Pirmas toks atvejis

Tituluotos Lietuvos bėgikės Linos Grinčikaitės treneris Edmundas Norvilas smurto protrūkio nematė. Tačiau jo pasiteiravus, ar sumuštoji salės darbuotoja konfliktiška ir ar ji sąmoningai provokuoja išpuolius, treneris tai kategoriškai paneigė.

„Ne, tikrai ji tarsi pelytė po šluota. Mane labai nustebino tas įvykis, neįsivaizduoju, kokia ten turėjo būti ta situacija, kad reikėjo taip pasielgti. Aš jau 35 metus dirbu manieže, tokių atvejų nėra buvę. Gerai pažįstu ir Alvydą, ir tą budėtoją, nesuprantu, kas tarp jų nutiko“, – stebėjosi E.Norvilas.

Skyrė drausminę nuobaudą

Klaipėdos sporto centro lengvosios atletikos maniežo direktorius A.Kazlauskas tikino, kad treneris Alvydas Š. nelinkęs smurtauti.

„Vieni vienaip šneka, kiti – kitaip. Paprasčiausiai treneris pastūmė, ir viskas. Buvo sudaryta Sporto centro komisija ir atlikome savo tyrimą. Treneris, žinoma, kaltas. Nežinau, iš kur jūs ištraukėte, kad jis anksčiau užsipuldavo bendradarbius. Mūsų administracijos tokios žinios nepasiekė“, – stebėjosi A.Kazlauskas.

„Treneriui skyrėme drausminę nuobaudą. Jis yra emocionalus, gal pedantas ir perdėtai reikalauja tvarkos, bet nesu girdėjęs, kad su vaikais elgtųsi nekorektiškai. Pagrindo nušalinti nuo darbo lyg ir nebūtų“, – teigė Klaipėdos miesto sporto centro administracijos direktorius Rimantas Vitkus.

Jei Alvydas Š. nusižengtų dar kartą, tik tada jis būtų atleistas iš darbo, nes toks elgesys nesuderinamas su pedagoginio darbo kodeksu ir principais.

Reikia įstatymo pataisų

Po išpuolio Rita patarimų ir moralinio palaikymo kreipėsi į Seimo narį Naglį Puteikį.

„Manyčiau, jog reikėtų įstatymo pataisos, kad valstybės ar savivaldybės įstaigos vadovą būtų galima atleisti iš darbo dėl to, kad jis nesiima priemonių dėl tarp darbuotojų klestinčio psichologinio smurto“, – tikino parlamentaras.

Seimo nario įsitikinimu, įrodžius, kad darbdavys toleravo prieš kitus darbuotojus smurtavusį pavaldinį, esą būtų pakankamas pagrindas iš darbo atleisti tą biudžetinės įstaigos vadovą.

„Jei jau mes atsigręžiame veidu į smurtą mokyklose, tai gal pažiūrėkime, kas vyksta tarp suaugusiųjų. Akivaizdu, kad biudžetinės įstaigos vadovai, turiu galvoje Ritos atvejį, toleruoja psichologinį smurtą daugybę metų. Vadovai kažkodėl bando nutylėti šitą situaciją, kai turėjo elgtis priešingai“, – teigė N.Puteikis.


Violeta Balčiūnienė, Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisėja

Asmuo, prieš kurį buvo smurtauta tiek šeimoje, tiek darbe, tiek kitoje aplinkoje, neturi pasiduoti baimės jausmui, kuris kyla dėl agresorių gąsdinimų ar visuomenės nusistatymo. Kiekvienas asmuo gali ir turi ginti savo teises į saugaus gyvenimo užtikrinimą. Jeigu smurto auka yra pasiryžusi siekti, kad agresorius sulauktų atsakomybės, ir nori užkirsti kelią tolimesniems smurto veiksmams, be jokių abejonių ji turi kreiptis į teisėsaugos institucijas. Teisme bausmė už smurtą skiriama nusikaltimą įvykdžiusiam asmeniui, o ne tam, kuris paveiktas emocijų įžvelgia savo kaltę.

Skaičiai ir faktai

2012 m. Klaipėdos miesto apylinkės teisme išnagrinėta baudžiamųjų bylų:

Sunkus sveikatos sutrikdymas – 5.

Sunkus kvalifikuotas sveikatos sutrikdymas – 3.

Sunkus sveikatos sutrikdymas dėl neatsargumo – 2.

Nesunkus sveikatos sutrikdymas – 30.

Nesunkus kvalifikuotas sveikatos sutrikdymas – 27.

Fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas – 97.

Grasinimas nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą arba žmogaus terorizavimas – 22.

Šmeižimas – 24.

Įžeidimas – 16.

Darbų saugos ir sveikatos apsaugos darbe reikalavimų pažeidimas – 3.