Prieš dvejus metus dėl šalies vadovės įžeidimo kaltu pripažintas I. Gedvila buvo nubaustas 38 MGL dydžio (4 940 litų) bauda, tačiau iki šiol jos nesumokėjo – baudą valstybei išieškoti turintis antstolis kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės prokuratūrą, prašydamas kreiptis į teismą dėl bausmės rūšies pakeitimo nuteistajam.

Prokuratūros teikimą antradienį turėjo nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismas – į bylos nagrinėjimą I. Gedvila neatvyko, todėl teisėjas Olegas Zaicevas priėmė nutartį nuteistąjį atvesdinti.

Pagal prokuratūros teikimą beveik 5 tūkst. Lt bauda I. Gedvilai gali būti pakeista į 19 parų areštą arba 228 val. viešųjų darbų. Kokią nuobaudos rūšį parinkti nuteistajam, teismas svarstys balandžio 17-osios posėdyje.

Pakeisti baudą į į areštą ar viešuosius darbus anksčiau teismo yra prašęs ir pats I. Gedvila, tačiau teismas tokio nuteistojo prašymo netenkino – dėl bausmės pakeitimo gali kreiptis ne nuteistasis, o baudą iš jo valstybės naudai išieškoti turintis antstolis.

I. Gedvila buvo nuteistas 40 MGL (5 200 Lt) dydžio bauda, tačiau vyras parą praleido areštinėje, todėl teismas jam baudos dydį sumažino 2 MGL (260 Lt). Baudą jis turėjo sumokėti per keturis mėnesius, tačiau dar bylą nagrinėjant teisme I. Gedvila tvirtino, kad baudos nemokės ir teismui siūlė jį drąsiai sodinti už grotų.

Bylos duomenimis, I. Gedvila išsiuntė D. Grybauskaitei įžeidžiantį laišką, kuriame piktinosi, jog šalies vadovė išimtine tvarka JAV čiuožėjai Katherine Copely nesuteikė Lietuvos pilietybės.

Laiške I. Gedvila piktinosi prezidentės darbu, vadino ją valstiete, siūlė ją „raukti“ bei iškeikė necenzūriniais žodžiais. Karčių žodžių šalies vadovei jis negailėjo ir bylą nagrinėjant teisme – D. Grybauskaitę išvadino kalėjimo prižiūrėtoja.

Kai buvo nustatytas laiško autorius, Vilniaus miesto trečios apylinkės teismas davė leidimą atlikti kratą įtariamojo namuose bei išimti kompiuterį.

Į I. Gedvilos namus atvykę sostinės 3-iojo policijos komisariato pareigūnai susidūrė su neįtikėtinu pasipriešinimu – buto šeimininkas tyrėjus iškeikė, apstumdė ir net šiems sudavė smūgius į krūtinę.

Policininkams į pagalbą teko kviestis kolegas, netrukus I. Gedvila su antrankiais buvo išvežtas į komisariatą.

„I. Gedvila buvo agresyviai nusiteikęs ir sakė, kad žais futbolą su mūsų galvomis“, – teisme sakė policijos tyrėjai. Jie byloje buvo pripažinti nukentėjusiaisiais ir prašė atlyginti neturtinę žalą, tačiau teismas I. Gedvilą išteisino dėl pareigūnų įžeidimo.

Įsiteisėjusiame nuosprendyje Vilniaus apygardos teismas yra konstatavęs, kad išsiųsdamas laišką prezidentei I. Gedvila ją siekė įžeisti ne tik asmenį, bet ir kaip prezidentę, siekė sumenkinti viešojo administravimo funkcijas atliekančios institucijos autoritetą.

Pasak teismo, nesvarbu, kaip į I. Gedvilos laišką reagavo prezidentė, nes nusikalstamos veikos kvalifikacija nereikalauja pasekmių tyrimo. Be to, nuteistasis nusikalstamą veikė padarė tyčia ir to sąmoningai siekė.

„Saviraiškos laisvė nėra absioliuti“, – teismas pabrėžė, kad nuteistasis peržengė leistinas ribas, nes savo laišku pažeidė kito asmens garbę.