Kalinių balsų pardavimą organizavęs V. Gaidis yra net šešis kartus teistas ir šiuo metu Vilnaius pataisos namuose atlieka bausmę, todėl į teismą jį atvežė ginkluoti konvojaus pareigūnai. Anksčiau tris kartus teistas ir I. Solugobas, teismo laukiantis laisvėje. Jie abu pripažįsta kaltę.

Tuo metu trukdymu pasinaudoti rinkimų teise kaltinimų sulaukę V. Ždanovičius ir E. Maciulevičius neigia kaltę dėl jiems pareikštų kaltinimų ir teigia, kad buvo surengta provokacija. Tiesa, kaltinamieji parodymus teismui duos tik po visų liudytojų apklausų.

Dar viena moteris šioje byloje yra atleista nuo baudžiamosios atsakomybės.

Trečiadienį rinkėjų balsų pirkimo bylą atvertęs teisėjas Mindaugas Striaukas jos negalėjo pradėti nagrinėti dėl advokatų užimtumo kitose bylose. Kitame posėdyje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Mindaugas Dūda žada pagarsinti kaltinamąjį aktą, be to, bus apklausti keli liudytojai.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, visi bendrininkų grupėje veikę kaltinamieji susitarė už 30 tūkst. litų papirkti tris 3 tūkst. kalinių, kad šie balsuotų už Darbo partiją (DP) daugiamandatėje rinkimų apygardoje, taip pat reitinguotų (suteiktų pirmumo balsus) DP sąraše esantiems penkiems jos nariams, taip trukdant asmenims realizuoti savo teisę rinkti.

Pasak pareigūnų, kaliniai turėjo išreitinguoti Joną Pinskų, Živilę Pinskuvienę, Jolantą Gaudutienę, Vytautą Gricių ir V. Ždanovičių. Teismas ketina juos apklausti. Tuo metu DP pirmininkas Viktoras Uspaskichas į teismą nebus kviečiamas, nors jis ir buvo apklaustas ikiteisminio tyrimo metu.

Pareigūnai nustatė, kad V. Gaidis ir I. Sulogubas iš E. Maciulevičiaus ir V. Ždanovičiaus gavo 5 tūkst. litų, tačiau gavus informacijos apie šią nusikalstamą veiką nebuvo baigta jos įvykdyti.
 
Kalinių balsų pirkimo istoriją pareigūnai išnarpliojo pradėję kitą tyrimą – dėl vengimo atlikti laisvės atėmimo bausmę. Jis pradėtas spalio 11-ąją Lietuvos kriminalinės policijos biure (LKPB). Siekiant nustatyti bausmę vengiančiojo atlikti buvimo vietą, atlikta krata automobilyje, per kurią paimtos dvi USB atmintinės. Jose rasti keturi filmuoti vaizdo įrašai su asmenų pokalbiais, kuriuose asmenys kalba apie balsų pirkimą laisvės atėmimo vietose.

Kaip buvo vedamos derybos dėl kalinių balsų pirkimo, galite pamatyti slapta darytuose įrašuose: