Netoli Utenos gyvenanti Onutė Sprindienė su vyru dabar globoja 8 vaikus. Šeimyna sako esanti pasirengusi priglausti ir mergaitę iš Ventos globos namų, kuri šiuo metu dėl išsekimo gydoma Kauno klinikose.

O. Sprindienė sako turinti medicinos seselės išsilavinimą, augina panašų sutrikimą turinčią mergaitę.

„Ta mergaitė mane sukrėtė. Aš turiu panašią coliukę su mišriu neaugimo sindromu, su fiziniais, psichikos apsigimimais, tai aš pagalvojau, jeigu vienai vietos atsirado ir su ja yra pasiekti tokie laimėjimai, tai kodėl man nepasiimti kitos coliukės“, – sakė O. Sprindienė.

Ji dėl mergaitės globos kreipėsi į Utenos savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyrių, tačiau ten palaikymo nesulaukė.

„Jeigu kalbėtume apie galimybes, tai šiai dienai suabejočiau, todėl kad pirmiausia, tie aštuoni vaikai, kurie pas ją dabar yra globojami, turi tam tikrų emocinių, elgesio sutrikimų, jiems irgi reikalinga ypatinga priežiūra“, – kalbėjo Utenos savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovė Gailutė Blažienė.

„Man sako: „Tu neparašei prašymo“, o kaip aš galiu parašyti prašymą ir įvardinti „Prašau man padėti susitvarkyti coliukės dokumentus“. Kaip atrodytų? Aš nežinau jos nei vardo, nei pavardės“, – sakė O. Sprindienė.

Buvusi Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė abejoja, ar Ventos globos namų auklėtinė gaus tinkamą priežiūrą šeimynoje.

„Man atrodo, kad globos įstaigose sąlygos yra geresnės, nes šeimynoje vaikai turi tik mamą ir tėtį, gali samdyti ir sudarytos įstatymo sąlygos ir leidžiama samdyti socialinį darbuotoją, tačiau kad būtų medikas, kuris nuolat prižiūrėtų mergaitę, aš manau, tokių galimybių šeimyna neturi“, – sakė R. Šalaševičiūtė.

Įprastai šeimynose auga nuo aštuonių iki dešimties ir daugiau vaikų. Parama vaikams, augantiems šeimynose – vidutiniškai 500 litų mažesnė nei valstybinėse globos įstaigose ir siekia 1040 litų.