Prokuroro sprendimas grindžiamas Baudžiamojo proceso kodekso nuostatomis ir teismų suformuota praktika, kad draudimas skelbti ikiteisminio tyrimo duomenis apie nepilnamečius nukentėjusiuosius yra absoliutus, pirmadienį pranešė Generalinės prokuratūra.

"Išimčių Seimo komisijoms ar visam Seimui įstatyme nenumatyta, todėl prokuroras neturi teisės priimti akivaizdžiai įstatymui prieštaraujančio, žalą nepilnamečio asmens interesams darančio sprendimo ir kartu prisiimti atsakomybės už galimas tokio sprendimo pasekmes", - teigiama pranešime spaudai.

Šis sprendimas gali būti skundžiamas aukštesniajam prokurorui ir teismui.

Prokuratūra nurodo, kad tarp pateiktų tyrimo duomenų yra ir prašomo vaizdo įrašo aprašas. Komisijai buvo pateikti ir teismų sprendimai, kuriuose konstatuota, kad policijos pareigūnų ir vaiko teisų apsaugos darbuotojų veiksmai vykdant Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimą atlikti laikantis teisės aktų reikalavimų.

Prokuratūra pranešime taip pat primena, kad Seimas ir Vyriausioji rinkimų komisija anksčiau leido patraukti N.Venckienę baudžiamojon atsakomybėn prokurorams nepateikiant minėto vaizdo įrašo.

Seimas praėjusią savaitę priėmė protokolinį nutarimą kreiptis į generalinį prokurorą su prašymu pateikti laikinajai komisijai, sprendžiančiai dėl parlamentarės N.Venckienės imuniteto panaikinimo, mažametės perdavimo vaizdo įrašą.

Sausį kreipdamasis į Seimą dėl buvusios teisėjos, "Drąsos kelio" partijos atstovės neliečiamybės panaikinimo generalinis prokuroras iš viso nurodė šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius, pagal kuriuos norima N.Venckienei pateikti įtarimus.

Pasak D.Valio, įtariama, kad ji prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti mergaitę motinai Laimutei Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.