Pasak „Savaitės komentarų“, kalbama, kad dėl žmogžudysčių valdantieji bando klibinti Saulių Skvernelį. Kodėl gi „tvarkiečiams“ taip parūpo policijos vado kėdė“?

Kodėl neatvyko pareigūnai, ar išties mūsų policija tiek nustekenta, kad nėra kam ir kaip apginti skriaudžiamųjų? „Tvarkiečiai“ nedelsdami sujudo - kaltas policijos vadas.

„Tiek pats S. Skvernelis, tiek jo komanda nepakankamai įdėjo pastangų, kad policijai būtų užgarantuotas saugumas“, - sako „Tvarkos ir teisingumo“ (TT) partijos narys Remigijus Žemaitaitis.

S.Skvernelį užstoja ir premjeras, ir ministras

Policijos vadovas iš dalies prisiima kaltę, kad šiais tragiškais atvejais pavaldiniai reagavo ne visiškai tinkamai, tačiau tikina, kad vis tik kaltas prastas policijos finansavimas: mažai budinčių policininkų, mažai automobilių, visur nespėsi. Jį užstoja ir premjeras, ir vidaus reikalų ministras.

„Policija dirba, žinokit, bet aš jums galiu pasakyti: yra tragedija, kada dirba vienas ekipažas nakties metu ir per vieną valandą gaunami 5-7 iškvietimai. Čia yra klausimas – kaip nuspėti, į kurį įvykį greičiau važiuoti“, - aiškina premjeras Algirdas Butkevičius.

Po šių mirčių pasipiktinę prastu policijos darbų, TT frakcijos atstovai S. Skvernelį išsikvietė į Seimo posėdį. Tiesa, bene paskutinę minutę kolegų buvo nuraminti – esą tam neturi teisės, mat policijos vadas atskaitingas tik vidaus reikalų ministrui ir prezidentei. Tačiau ar iš tiesų rūpindamiesi Lietuvos saugumu į tribūną pasiaiškinti S. Skvernelį kvietė „tvarkiečiai“? Ar tikrai viešas skalbimas nesusijęs su tuo, kad, kaip teigia šaltiniai, koalicijos partneriai už uždarų durų jau aptarinėja, kaip išmesti generalinį policijos komisarą. Esą juos kol kas pristabdo nepatogumas, kad metant prastai kovojančios su nusikalstamumu policijos vadą, tektų mesti ir jo vadovą – vidaus reikalų ministrą, o jis – TT atstovas.

Premjeras tikina nematantis priežasčių atleisti S. Skvernelį. „Gal buvo kažkieno pasikarščiuota. Tikrai aš niekada su tokia pozicija nesutiksiu, pasakau labai kategoriškai“, - teigė A. Butkevičius.

Kad policijos vadas gerai dirba, tikina ir vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas. „Operacijos, kurios buvo padarytos per dešimtmetį pirmą kartą su agurkiniais, operacija, kuri buvo atlikta su gėlių pardavinėtojais – tai milžiniški darbai“, - tvirtina ministras.

Sulaukė politikų signalų, kaip nedirbti

Policijos vadovas tikina jau sulaukęs „tvarkiečių“ puolimo ir signalų, kaip policija ir jos pavaldinys kovojantis su korupcija bei kyšininkavimu policijos viduje - Imuniteto valdyba - turėtų dirbti. Arba, tiksliau, nedirbti. Tai jie gavo iš parlamentarų atsiųstuose vadinamuose klausimuose.

„Jeigu jūs išaiškinsite tokius pažeidimus, kaip buvo Šiauliuose, Šalčininkų rajone, ir daugelį kitų, tai bus vertinama kaip jūsų darbo brokas. Tai tiesiog verčia vadovus suprasti taip – na, jūs slėpkite, toleruokite, kaip buvo 20 metų, nekelkite socialinės įtampos tokiu būdu, tegul jie kaip nori ten daro, tegul tvarkosi kaip išmano, tegul nešioja bylas baudžiamąsias politikams kai kuriems, tegul informaciją iš mūsų specialiųjų registrų teikia kažkur į išorę verslo struktūroms, naudojasi mūsų resursais, ir viskas bus gerai“, - sakė S. Skvernelis.

Taigi išsiaiškinti, kodėl Šiauliuose su narkotikų prekeiviais turėjęs kovoti policininkas pats juos platino, policijai esą nederėjo. Arba to, kad uniformuoti ir ginkluoti policininkai tarnybos metu gabeno kontrabandą.

-Galima manyti, kad „Tvarka ir teisingumas“ kaip ir šantažuoja jus duodama suprasti, kad sėdėkit ramiai arba..., - „Savaitės komentarai“ paklausė S. Skvernelio.

„Iš tų klausimų toks vaizdas ir susidaro“, - atsakė policijos vadas.

Kliūva ir per aktyvi kova su kontrabanda?

Nors policijos vadas tikina jokio panašaus spaudimo iš vidaus reikalų ministro D. Barakausko, taip pat „tvarkiečio“, nejaučiantis, ministras tokių savo partiečių nuorodų jo pavaldiniui nekomentuoja.

„Tikrai neetiška komentuoti, ką komentuoja politikai. Jie yra Seimo nariai, jie irgi vadovaujasi Konstitucija. Aš tikrai galiu pasakyti, kad nekomentuosiu šito jūsų klausimo“, - sakė D. Barakauskas.

Patys „tvarkiečiai“ į S. Skverneliui išsakytus raginimus žiūri atlaidžiai. R. Žemaitaitis sako pats prie raginimų neprisidėjęs, tačiau tikina, kad jokio spaudimo juose nėra. „Tokius gandus girdėjau. Manau, čia yra kiek perdėta – visi dabar labai jautriai reaguoja, jeigu kokį buvusį anos Vyriausybės patvirtintą pareigūną pradedi klibinti, tai sako „va, jaučiame, kad yra spaudimas“. Tikrai nėra“, - aiškina R. Žemaitaitis.

Premjeras gūžčioja pečiais nieko nei apie nurodymus policijos vadui, nei apie planuojamą jo išmetimą nežinantis. „Mes apie tai kalbėsime koalicijos posėdyje. Kol kas toks klausimas nebuvo iškeltas“, - teigia A. Butkevičius.

Tačiau ir tai dar ne viskas. Kaip teigiama, ne tik policijos vadas netinkamas „tvarkiečiams“ – esą mažumėlę susijaukė jų planai. „Savaitės komentarų“ šaltinių teigimu, iš pradžių planuota išmesti per daug su kontrabanda kovojantį Valstybinės sienos apsaugos tarnybos vadą, kuris pernelyg uoliai kamšo kiauras sienos landas.

Jei prisimintume, kad jau ne vienerius metus netyla kalbos apie esą didelę įtaką Pagėgių krašte turintį „tvarkietį“ Kęstą Komskį, kaip ir apie jo esą sąsajas su kontrabanda, klausimų galbūt būtų mažiau. Kliūva „tvarkiečiams“ esą ir tai, kad pasienyje su Baltarusija ketinama apsaugą įdiegti ne stebėjimo bokštelius, kaip iki šiol, o judesio daviklius. Tai, kaip teigiama, labai neparanku su „tvarkiečiais“ susijusioms ir pasienio apsaugos sistemomis prekiaujančioms firmoms.

Taigi ar garsus karas dėl prasto policijos darbo nėra paprasčiausias kumščiavimasis dėl įtakingos kėdės ir kas vis tik rūpinsis, kad Lietuvoje policininkai galėtų apsaugoti mušamus žmones dar prieš šiems mirštant?