Tiesa, „darbiečių“ lyderio verslas labdaros nedalijo. Bent jau V. Gapšys DELFI atskleidė, kad iš partijos pirmininko įmonės skolintis kainuoja brangiau, nei iš banko.

V. Gapšys 2008 m. vasarį iš V. Uspaskicho verslo imperijai priklausančios bendrovės „Edvervita“ paėmė 330 tūkst. Lt paskolą. Dabar šią įmonę kontroliuoja „darbiečių“ lyderio vaikai iš pirmosios santuokos – Julija ir Eduardas Uspaskichai.

„Po truputį grąžinu. Likę dar daugiau kaip 200 tūkst. Lt“, - DELFI teigė Darbo partijos pirmasis vicepirmininkas.

Pasak jo, naujieji „Edvervitos“ savininkai paskolos grąžinimo terminų nespaudžia. „Paskolos davėjas – juridinis asmuo. O akcininkai nėra tiesiogiai davėjai. Pas mus yra sutartis pasirašyta, pagal ją ir grąžinama skola“, - pridūrė V. Gapšys.

Paklaustas, kodėl solidžią sumą skolinosi iš V. Uspaskicho verslo, o ne iš finansinės institucijos, pašnekovas tai paaiškino paprastai – esą skolinimosi iš bankų galimybes gerokai komplikavo įtariamojo statusas juodosios buhalterijos byloje.

„Tuo metu, puikiai suprantate, man jau buvo pareikšti įtarimai. Ir pasiskolinti iš banko būtų buvę turbūt žymiai sunkiau. Arba palūkanos būtų buvusios neproporcingai didelės, jeigu ir būtų pavykę susitarti“, - tęsė politikas.

Jis taip pat atskleidė, kad priklausymas Darbo partijai negarantavo išskirtinių skolinimosi sąlygų – esą „Edvervitos“ palūkanos didesnės nei bankų paprastai siūlomi procentai.

„Tuo metu buvo didesnės negu bankinės palūkanos. Ir šiuo metu turbūt būtų didesnės. Todėl, kad jie, matomai, skolinasi patys. Ir skolina ne mažesnėmis palūkanomis negu bankai, bet tokiomis, kokios yra rinkos sąlygos“, - aiškino V. Gapšys, pridurdamas, kad paskolos sutartis numato ir galimybę peržiūrėti palūkanų dydį.

„Kriziniu laikotarpiu, kai krito bendros palūkanos, tai ir mano buvo šiek tiek peržiūrėtos. Bet liko, manau, didesnės negu būtų, tokios paskolos atveju, iš banko“, - sakė „darbietis“.

200 tūkst. Lt viršijanti skola „Edvervitai“ – ne vienintelė finansinė našta V. Gapšio namų ūkiui. Politiko sutuoktinė Justė Pečeliūnaitė 2008 m. paėmė 300 tūkst. Lt paskolą iš „Nordea“ banko.

Antrasis V. Uspaskicho vaikų skolininkas – jauniausias šios kadencijos Seimo narys V. Fiodorovas. Šis „darbietis“ gerokai kuklesnę 43 tūkst. Lt sumą pasiskolino iš koncerno „Vikonda“. Jo akcininkais nuo kovo 1 d. netiesiogiai yra „darbiečių“ lyderio vaikai Julija ir Eduardas. Jų valdoma kompanija „Edvervita“ kontroliuoja daugiau kaip ketvirtadalį „Vikondos“ akcijų.

Su V. Fiodorovu DELFI nepavyko susisiekti.