"Ryškėjančios vieningos Europos Sąjungos politikos Rusijos atžvilgiu šviesoje Vyriausybė turėtų ne svajoti apie įsivaizduojamą santykių su Rusija perkrovimą, bet turėtų labai rimtai galvoti apie geopolitinį mūsų energetikos išvadavimą iš totalinės priklausomybės nuo Rusijos", - pirmadienį spaudos konferencijoje Seime sakė opozicijos lyderis.

Anot A. Kubiliaus, gerai, kad nauja Vyriausybė toliau vykdo suskystintų gamtinių dujų terminalo statybos darbus, tačiau to neužtenka.

"Nieko neveikiant ar tik imituojant verdančią veiklą, Lietuva bus vis labiau įtraukiama į geopolitinius energetinius Rusijos projektus, tarp jų ir Kaliningrado atominės elektrinės projektą", - sakė konservatorių lyderis.

A. Kubilius taip pat tvirtino, kad Rusija aktyviai kliudo Moldovai, Ukrainai ir Gruzijai suartėti su Europos Sąjunga ir siekia, kad šios valstybės lapkritį Vilniuje vyksiančiame Rytų kaimynystės susitikime nepasirašytų Asociacijos ir Laisvos prekybos sutarčių su ES.

"Paskutiniai įvykiai Ukrainoje, Rusijoje, Moldovoje kelia vis daugiau abejonių, ar tokias sutartis bus galima Vilniuje pasirašyti. Tačiau tai reikštų, kad Europos ir Rusijos geopolitinėse varžybose dėl šio regiono ateities laimės Rusija, vis dar nenorinti atsisakyti įtakos šiam regionui", - perspėjo A. Kubilius.

Opozicijos lyderio teigimu, ES negali bėgti nuo atsakomybės už regiono ateitį, sakydama, kad negali pasirašyti Asociacijos sutarčių dėl Ukrainos ar Gruzijos demokratiškai išrinktos valdžios nedemokratiško elgesio, opozicijos persekiojimo.

"Suvokiant, kad Rusija stengiasi stiprinti savo geopolitinę įtaką šiose valstybėse, reikia suprasti, kad ji stiprina ir įtaką tariamai laisvai, bet iš tikrųjų labai lengvai veikiamam rinkėjų pasirinkimui tose valstybėse. ES turi kovoti už tikrą šio regiono šalių laisvę, visų pirma - laisvę nuo geopolitinės Rusijos įtakos", - teigė A. Kubilius.

Spaudos konferencijoje A. Kubilius taip pat atskleidė, kad šešėlinė vyriausybė kol kas dirba darbo grupėse, neišskyrus atskirų ministrų, bet artimiausiu metu bus pristatyta jos visa sudėtis.

"Kol kas iki Vyriausybės šimtadienio mes esame apsibrėžę, kad dirbame tam tikromis labiau konsoliduotomis darbo grupėmis, neišskirdami dar atskirų ministrų. Bet artimiausiu metu, sulaukę ir kalendorinio Vyriausybės šimtadienio, mes esame pasiruošę paskelbti savo šešėlinės vyriausybės visą sudėtį", - Seime sakė A. Kubilius.

Šiuo metu, pasak konservatorių pirmininko, šešėlinė vyriausybė reguliariai susitinka kiekvieną pirmadienį.

"Šešėlinė vyriausybė svarsto visų pirma tai, ką svarsto Vyriausybė savo posėdžių darbotvarkėse. Jeigu Vyriausybė nieko nesvarsto arba svarsto tik nereikšmingus klausimus, tuo atveju mes svarstome tai, kas mums atrodo, kad yra svarbu", - sakė A. Kubilius.