"Tai pirmas kartas ir mes tikimės, kad bokštas nušvis žaliai šeštadienio ir sekmadienio vakarais. Bokštas turėtų nušvisti vakarais nuo 19 valandos ir šviesti visą naktį. Labai norėjome, kad Vilniuje taip pat atsirastų pastatas, kuris būtų nušviestas žalia spalva, kaip ir kitose pasaulio miestuose Šv. Patriko dieną", - BNS sakė Airijos ambasados Lietuvoje kultūros atstovė Seadhna McHugh.

Airijos globėjo dieną žalia spalva visame pasaulyje yra vienas pagrindinių šventės akcentų.

Žalia šeštadienio popietę taps ir Vilnelės upė. Tai jau antras kartas, kai upė Šv. Patriko dieną "pažaliuoja".

"Praėjusiais metais dėl Vilnelės sraunumo upė buvo ryškiai žalia tik pusvalandį, šiais metais tikimės, kad žalumas laikysis net porą valandų", - vylėsi Seadhna McHugh.

Airijos ambasadorė Lietuvoje Philomena Murnaghan džiaugėsi, kad Lietuva, perimdama liepos 1 dieną Europos Sąjungos (ES) Tarybos pirmininkavimą iš Airijos prisijungia prie Šv. Patriko dienos šventimo.

"Džiaugiuosi, kad šiais metais, kai Airija ir Lietuva perima pirmininkavimą ES Tarybai, Lietuva prisijungia prie pasaulinės kompanijos – Žalia. Tokiu būdu Vilniaus Katedros varpinės bokštas prisijungia prie kitų žinomų objektų, tokių kaip Gizos piramidės ir Kristaus Atpirkėjo statula Rio de Žaneire. Tai puiki galimybė informuoti apie Airiją Lietuvoje, ir, be abejo, skleisti informaciją apie Vilnių Airijoje", - Vilniaus miesto savivaldybės pranešime cituojama Airijos ambasadorė Lietuvoje ir šio renginio globėja P.Murnaghan.

Savaitgalį Lietuvoje Šv. Patriko dienai skirti renginiai, vyks kovo 16–18 dienomis Vilniuje.

Kovo 17 dieną kasmet visame pasaulyje švenčiama airių nacionalinė šventė - Šv. Patriko diena.

Šv. Patrikas - krikščionių misionierius, tituluojamas Airijos globėju. Jo veikla buvo impulsas plataus masto airių atsivertimui į krikščionybę. Šv. Patrikas krikštijo airių žmones, kūrė vienuolynus, kurių nariai, skelbdami Evangeliją, vėliau pasklido po visą Europą.

Apie Šv. Patriko kovą su pagonybe žinoma daugybė istorijų, su juo siejami įvairūs simboliai. Būtent Šv. Patriko dėka žalias trilapis dobilas tapo Airijos simboliu.

Naujaisiais laikais plintant nacionalizmo idėjoms Šv. Patrikas tapo Airijos identiteto simboliu.