Kaip DELFI sakė Nacionalinio transplantacijos biuro Komunikacijos skyriaus vedėja Rasa Pekarskienė, I. Matijošaitienė yra multiorganinis donoras. Tai reiškia, kad bus transplantuojama net keletas jos organų.

„Toks donoras – didžiulė dovana Lietuvos sergantiems žmonėms, kurie laukia transplantacijos. Mat jis gelbsti ne vieną žmogų, o net keletą. Juolab kad šiuo atveju transplantacijai tinkami pasirodė gyvybiškai svarbūs organai, kuri ir bus persodinti kitiems žmonėms“, - teigė pašnekovė.

Pasak jos, penktadienio rytą dar buvo parinkti ne visi žmonės, kuriems atiteks I. Matijošaitienės organai, tačiau netrukus tai turėtų paaiškėti.

„Deja, atskleisti recipientų negalime, tai draudžia įstatymai. Net jei paties donoro šeima nieko ir neslepia, kaip šiuo atveju, svarbu apsaugoti tuos, kuriems šie organai bus persodinti. Jų sveikata ir ramybė taip pat priklauso nuo to, kaip į juos bus reaguojama“, - sakė R. Pekarskienė.

Tokia praktika – neskelbti jokios konfidencialios informacijos nei apie donorus, nei apie jų organus gaunančius recipientus – egzistuoja visose išsivysčiusiose pasaulio šalyse. Bet kokia konfidenciali informacija, paskelbta visuomenei, laikoma neetišku žingsniu. Net recipientai, jausdami didžiulį dėkingumą donoro šeimai ir norėdami jai padėkoti, negalėtų to padaryti. Jie neturi galimybės bendrauti su jais tiesiogiai. Tokia tvarka nustatyta tam, kad ir išėjusio Anapilin donoro šeima, ir naujam gyvenimui atgimęs ligonis (recipientas) galėtų gyventi ramiai, kad išvengtų galimo visuomenės ar suinteresuotų asmenų poveikio ar psichologinio spaudimo.

Per keletą šių metų mėnesių biuras gavo informaciją apie 16 potencialių donorų, 8 iš jų buvo efektyvūs. Šiemet jau atlikta 11 inkstų, 2 kepenų, 1 širdies-plaučių koplekso, 10 ragenų transplantacijų. Vasario mėnesį donoriniai organai (inkstai ir kepenys) buvo išsiųsti į „Eurotransplant“ organizaciją. Šiai tarptautinei organizacijai donoriniai organai buvo pasiūlyti dėl to, kad Lietuvos transplantologai dėl rastos infekcijos atsisakė juos persodinti mūsų šalyje laukiantiems ligoniams. Vokietijos specialistai, pritaikę specialias medicinines priemones, suvaldančias donorinių organų infekciją, donorinius organus (kepenis ir inkstus) persodino ligoniams. Maža to, ketvirtam ligoniui buvo transplantuota ir kraujagyslė, kuri buvo kartu su kepenimis eksplantuota (paimta iš donoro). 2012 metais į užsienį buvo išsiųstas 1 inkstas, 2 širdys, 4 kepenys.