„I. Matijošaitienei 14 val. konstatuota smegenų mirtis. Tai reiškia, kad konstatuotas mirties faktas. Didžiausia užuojauta visiems artimiesiems ir šią moterį pažinojusiems žmonėms“, - teigė Vidas Pilvinis, LSMU ligoninės Intensyviosios terapijos klinikos vedėjas.

Kol kas I. Matijošaitienės gyvybinės funkcijos palaikomos aparatūra, tačiau medicininė technika bus atjungta, kai bus sutvarkyti donorystės dokumentai.

„Gyvybinių funkcijų palaikymas gali būti nutrauktas bet kuria minutę, kai bus sutvarkyti visi reikiami dokumentai“, - kalbėjo V. Pilvinis.

Gydytojas teigė, kad I. Matijošaitienė ir jos artimieji pasielgė kilniai, kad organus paaukojo likusiems gyviems pacientams.

„Kažkam tai suteiks viltį gyventi. Mes žinome, kad Irena yra savo artimiesiems sakiusi, apie donorystės svarbą. Tai labai padėjo artimiesiems apsispręsti“, - sakė T. Pilvinis.

Gydytojas teigė, kad medikai padarė viską, kas įmanoma, kad pacientė išliktų gyva.

„Mes atlikome viską, ką gali padaryti žmogus, gydytojas, kad žmogus išgyventų“, - teigė T. Pilvinis.

I. Matijošaitienė prie gyvybines funkcijas palaikančios aparatūros kurį laiką dar bus prijungta, kol Nacionalinis organų transplantacijos biuras atliks organų transplantacijai reikalingus tyrimus bei įvertins šių organų būklę. „Tai gali užtrukti nuo pusės paros iki paros“, - teigė Kauno klinikų Ryšių su visuomene skyriaus vadovė Milda Dambrauskienė.

Traumą patyrė antradienį

Kauno klinikų medikams dėl Kauno verslininko ir politiko Visvaldo Matijošaičio žmonos Irenos Matijošaitienės kovojo nuo antradienio ryto.

Kaip po nelaimės DELFI pasakojo V. Matijošaitis, antradienio rytą moteris nubudo apie 5.30 val. Moters akys jautrios šviesai, todėl neretai I. Matijošaitienė rytais nedegdavo šviesos, kol nepriprasdavo akys. Spėjama, kad tamsoje moteris suklupo ar nepastebėjo laiptų ir tai tapo nelaimės priežastimi. Moteris krito iš antro aukšto į pirmą.

Nedelsiant buvo iškviesti medikai – tuomet ir prasidėjo ilgas moteris gelbėjimo maratonas. I. Matijošaitienei buvo nustatytas kaukolės pamato lūžimas, kraujavimas į galvos smegenis bei stuburo juosmeninės dalies slankstelio lūžimas. Dėl galvos smegenų tinimo buvo atliktos net trys neurochirurginės operacijos, tačiau jos būklė negerėjo. Antradienio vakare medikai konstatavo, kad daugiau operacijų atlikti šiuo metu pacientei negalima, todėl beliko pasirinkti konservatyvųjį gydymo būdą.

Trečiadienio rytą Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos vedėjas Vidas Pilvinis teigė, kad pacientės būklė negerėja: galvos smegenyse yra išsiliejęs kraujas, kuris trukdo nutekėti skysčiams. „Šiuo metu ji yra labai sunkios būklės, jos gyvybei vis dar gresia pavojus. Mes dedame milžiniškas pastangas, kad pacientė išgyventų. Per visas 24 valandas jos būklė nesikeičia. Mūsų tikslas, kad ji išgyventų kitas 24 valandas“, - žurnalistams sakė medikas.

Jam antrino Kauno klinikų Neurochirurgijos Intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Tomas Tamošuitis, teigdamas, kad artimiausias medikų tikslas – stabilizuoti pacientės gyvybines funkcijas, kurios nėra nestabilios. „Vertinat pacientės būklę prieš operaciją, tai statistika nėra gailestinga“, - teigė T. Tamošuitis.

Taigi I. Matijošaitienės artimieji per visą šį laikotarpį nuo nelaimės pradžios iš medikų negavo nė vieno vilties teikiančio žodžio. „Belieka laukti rytojaus“, - tik tiek galėjo pasakyti antradienio vakarą V. Matijošaitis.

Kartu su juo žinių laukė du poros sūnūs. Netoliese gyvenantis vyresnysis sūnus Šarūnas atvyko iškarto po nelaimės, apie kurią jam pranešė tėvas. Jaunesnysis sūnus Dainius dėl nelaimės nutraukė savo komandiruotę Kazachstane ir taip pat prisijungė prie šeimos. Jie visi kartu trečiadienio rytą ligoninėje išklausė liūdnas medikų prognozes.

Šio įvykio aplinkybes tikslina ir Kauno policija, gavusi iš Kauno klinikų pranešimą apie I. Matijošaitienės patirtus sužalojimus. Medikai teigė, kad tokie sužalojimai tikėtini nukritus iš didelio aukščio.

Verslininkė, politikė, optimistė

I. Matijošaitienė gimė 1957 m. liepos 19 d. Dūkšte (Ignalinos rajone).

1975 m. ji baigė Vilniaus Antakalnio vidurinę mokyklą, 1980 m. – Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakultetą, geografės-sinoptikės specialybę. Ji yra dirbusi „Plungės kooperatinė prekyba“ reklamos vadove, įmonės „Vičiūnai“ vadybininke.

Nuo 2011 m. I. Matijošaitienė buvo Kauno savivaldybės tarybos narė ir priklausė organizacijai „Vieningas Kaunas“. Su šiuo judėjimu ji ir pateko į Tarybą per paskutinius savivaldybės rinkimus. I. Matijošaitienė, laikoma viena turtingiausių moterų Lietuvoje, aktyviai dalyvavo tiek visuomeninėje veikloje, tie įvairiuose pramoginiuose projektuose.

Ji buvo ištekėjusi už verslininko, „Vičiūnų“ įmonių grupės steigėjo ir vadovo V. Matijošaičio, kuris ir įsteigė visuomeninį judėjimą „Vieningas Kaunas“. Jis taip pat yra Kauno savivaldybės tarybos narys. Pora išaugino du sūnus.

Garsiai moteriai jau kartą teko atlaikyti likimo išbandymą. Po klastingos ligos pradėjo silpnėti jos regėjimas ir ateityje grėsė apakimas. Viešumo nevengusi I. Matijošaitienė apie savo ligą kalbėjo taip pat atvirai – ji prisipažino, kad buvo apimta depresijos ir net svarstė apie savižudybę, tačiau rado jėgų ne tik gyventi, bet ir neprarasti optimizmo bei išmoko mėgautis gyvenimo smulkmenomis.