Gelbės dotacija

Skola ne rona – neužgyja. Šią lietuvių liaudies patarlę puikiai žino daugelio politinių partijų finansininkai. Tačiau nuo rinkimų likusių skolų politinės partijos grąžinti neskuba, nors jau prabėgo trys mėnesiai. Vienų partijų skolos siekia vos keliasdešimt tūkstančių, o kai kurių – daugiau nei milijoną litų.

Įsiskolinimo rekordininkė – V.Uspaskicho vadovaujama DP. Nors pirmajame Seimo rinkimų ture būtent DP laimėjo daugiausiai mandatų, regis, DP atstovai išleido daugiau pinigų, nei turėjo.

1,215 mln. litų. Tiek, Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktais duomenimis, rinkimų skolų turi DP. Vis dėlto jos atstovai tam per daug reikšmės neteikia. „Žinau, kad yra skola, bet kokio dydžio – negaliu pasakyti. Planuojame grąžinti, kai gausime biudžeto dotaciją“, – paaiškino DP vicepirmininkas Vytautas Gapšys.

Įžvelgia sistemos ydas

Skolininkų sąraše yra ir Artūro Zuoko vadovaujama politinė sąjunga „Taip“. VRK duomenimis, „Taip“ po rinkimų liko skolinga daugiau nei 647 tūkst. litų.

„Žinau, kad turime skolų. Su paslaugų teikėjais mes esame sudarę sutartis ir tas skolų grąžinimas tvarkingai vyksta“, – aiškino „Taip“ vicepirmininkas Miroslavas Monkevičius.

Politikas pabrėžė, kad dabartinė partijų finansavimo sistema nepalanki jaunoms politinėms jėgoms ir skatina senųjų partijų vienvaldystę. Sąjunga „Taip“ gaus kuklią valstybės dotaciją. „Taip, mus palieka už brūkšnio. Iš valstybės paramos nėra arba visai jos nėra. Sistema ydinga“, – sakė jis.

Įsiskolino sąmoningai

Bemaž pusę milijono litų skolų, VRK pateiktais duomenimis, turi Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Ši politinė jėga Seimo rinkimuose teiškovojo vos vieną mandatą.

Ramūnas Karbauskis, politinės partijos vadovas, teigė, kad skolos artimiausiu metu bus grąžintos – laukiama valstybės dotacijos. „Nieko neplanuoto nėra. Tai planuotas trūkumas (skola – red. past.). Turėjome sutartis, kuriose nurodyta, kad mokėjimai bus atidėti iki pirmo pusmečio valstybės dotacijos. Jos laukiame, iš jos ir padengsime“, – nurodė R.Karbauskis.

Politiko teigimu, valstiečiai iš VRK šiemet gali tikėtis apie 1 mln. litų siekiančios dotacijos.Lina Petronienė, VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo skyriaus vedėja

Politinių partijų Seimo rinkimų finansines ataskaitas patikrino ir auditoriai. Jie pateikė pastabų, kad, pavyzdžiui, vienos politinės partijos pavėlavo grąžinti nepriimtiną auką ir pan. Nors pastabų yra įvairių. Kol kas reziumuoti negalime, analizuojame tas ataskaitas. Juk jų – daugiau nei 500. Ar būta pažeidimų, komentuoti dar per anksti. Apibendrinimo dar nesame padarę. Ne visų partijų ataskaitas nagrinėjome.

Politinių partijų rinkimų skolos (tūkst. litų)

DP 1,216

Sąjunga „Taip“ 647

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga 474

Žmonių partija 265

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai 55

Socialdemokratų partija 29

Demokratinė darbo ir vienybės partija 6,4