Priešingai nei „darbiečių“ atveju, gyventojų palaikymas „tvarkiečiams“ iš esmės nepakito. O jungtinės partijos pirmininku įvardijamas „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Rolandas Paksas sulaukė šiek tiek daugiau visuomenės simpatijų.

Tokius rezultatus parodė DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ vasarį atlikta apklausa. Gyventojų nuomonės tyrimas vyko vasario 18-26 dienomis – kaip tik vasario 18 d. visuomenė sužinojo apie „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ jungimosi planus.

„Darbiečių“ šalininkai bėga pas socdemus?

Partijų reitinge, palyginti su sausio mėnesio duomenimis, vienintelis ryškesnis pokytis yra Darbo partijos populiarumo sumažėjimas.

„Darbiečių“ reitingas per mėnesį sumenko 2,4 procentinio punkto – už V. Uspaskicjo partiją dabar balsuotų mažiau nei 13 proc. respondentų. Per tą patį laikotarpį populiariausios šalies statuso neužleidžiantys socialdemokratai savo pozicijas sustiprino dar 2 procentiniais punktais – iki 28,7 proc. Dabar socdemai antroje vietoje esančius „darbiečius“ populiarumu lenkia daugiau nei dvigubai.

Smuktelėjo ir konservatorių reitingas. Juos nuo ketvirtoje vietoje besirikiuojančių „tvarkiečių“ dabar skiria tik 0,5 procentinio punkto. Ant kulnų Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams mina ir 0,8 procentinio punkto atsiliekantis Liberalų sąjūdis.

Tuo tarpu pernai spalį Seimo rinkimuose 5 proc. barjerą įveikęs „Drąsos kelias“ ir toliau barsto savo šalininkus – už Neringos Venckienės bendražygius balsuotų vos 1,6 proc. respondentų.

Už kokią partiją ar politinį judėjimą balsuotumėte, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį? (proc.) Vasaris Sausis Pokytis
Socialdemokratų partiją 28,7 26,7 +2,0
Darbo partiją 12,9 15,3 -2,4
Tėvynės sąjungą - krikščionis demokratus 7,5 8,8 -1,3
Partiją „Tvarka ir teisingumas" 7,0 6,9 +0,1
Liberalų sąjūdį 6,7 6,9 -0,2
Lietuvos lenkų rinkimų akciją 3,6 3,7 -0,1
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą 2,9 3,9 -1,0
Sąjungą TAIP 1,7 1,5 +0,2
„Drąsos kelią" 1,6 2,3 -0,7
Kitą partiją 2,7 2,1
Nebalsuočiau 19,5 18,9
Nežino / neatsakė 5,2 3,0
Iš viso: 100 100

T.Janeliūnas: jungtinės partijos reitingas turbūt nesieks 20 proc.

Tomas Janeliūnas
Vilniaus universtiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) docentas Tomas Janeliūnas DELFI teigė nemanantis, kad „darbiečių“ reitingas smuko dėl žinios apie partijų jungtuves. Esą Darbo partija reitinguose po Seimo rinkimų dėsningai smunka, o populiarumo mažėjimas – pirmiausiai paties V. Uspaskicho nuopelnas.

„Nemanau, kad tai susiję su partijų jungimusi. Darbo partija jau keletą mėnesių yra „nurašoma“. Prie to prisideda ir partijos lyderių – V. Uspaskicho ir, tarkim, Vydo Gedvilo – tam tikras elgesys“, - sakė T. Janeliūnas, pridurdamas, jog „darbiečių“ reitingus veikiausiai karpo ir vėl buksuoti pradėjęs teismo procesas juodosios buhalterijos byloje.

TSPMI docento nuomone, partijoms susijungus, naujosios politinės jėgos reitingas nebus „matematinis“ ir dabartinės „darbiečių“ bei „tvarkiečių“ reitingų sumos – apie 20 proc. – nepasieks. „Manau, tai bus dabartinis Darbo partijos reitingas su tam tikra „Tvarkos ir teisingumo“ šalininkų dalimi“, - svarstė pašnekovas.

R.Pakso šuoliukas – dėl dažnesnio rodymosi ekrane?

Premjeras Algirdas Butkevičius ir toliau lieka tuo politiku, kurį gyventojai laiko tinkamiausiu užimti Vyriausybės vadovo pareigas. Jo pozicijos šame reitinge per mėnesį sustiprėjo net 6,3 procentinio punkto.

V. Uspaskicho, kaip ir jo partijos, reitingas smunka. Jį premjero kėdėje dabar nori matyti 6,6 proc. gyventojų – 0,9 procentinio punkto mažiau nei ankstesnį mėnesį.

Tuo tarpu R. Paksas, įvardintas būsimosios „Darbo ir tvarkos“ partijos pirmuoju pirmininku, ūgtelėjo visuomenės akyse. Jį premjero poste norėtų matyti 4,2 proc. respondentų – 1 procentiniu punktu daugiau nei prieš mėnesį. Šiame reitinge R. Paksas aplenkė partietį aplinkos ministrą Valentiną Mazuronį.

T. Janeliūno nuomone, R. Pakso šalininkų pagausėjo dėl kelių priežasčių – pradedant dažnesniu šio politiko rodymusi televizijos ekranuose ir baigiant jam žadama naujosios partijos pirmininko kėde.

Tuo tarpu A. Butkevičiaus dominavimą politologas sieja su kol kas atsargia Vyriausybės pozicija, nesiimant jokių drastiškų permainų ar nepopuliarių sprendimų. Esą premjero pozicijas veikiausiai stiprina ir tie gyventojai, kurių kišenes tiesiogiai pastorino minimalios algos pakėlimas iki 1000 Lt.

Jūsų nuomone, kuris politikas ar visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti Ministro Pirmininko pareigas? (proc.) TOP 10 Vasaris Sausis Pokytis
1 Algirdas Butkevičius 36,6 30,3 +6,3
2 Viktoras Uspaskichas 6,6 7,5 -0,9
3 Andrius Kubilius 5,5 5,6 -0,1
4 Eligijus Masiulis 4,6 4,6 0
5 Rolandas Paksas 4,2 3,2 +1,0
6 Valentinas Mazuronis 3,5 4,9 -1,4
7 Artūras Zuokas 2,3 2,0 +0,3
8 Irena Degutienė 2,2 2,2 0
9 Vilija Blinkevičiūtė 2,2 2,0 +0,2
10 Zigmantas Balčytis 2,0 2,6 -0,6

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų vasario 18-26 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 75 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1004 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida – 3,1 proc.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!