"Mes esame leidimą suteikę Upės gatvėje ir jokių kitokių pakeitimų sprendimo nebus. (...) Vieta yra skirta, tai yra Upės gatvė ir šiaip jau ateityje, mes manome, kad tai bus pagrindinė vieta tokio pobūdžio eitynėms", - penktadienį spaudos konferencijoje sakė A.Zuokas.

Savivaldybei neleidus nacionalistinių eitynių rengti Gedimino prospekte, šio renginio organizatoriai buvo pateikę prašymą leisti žygiuoti Pilies ir Didžiąja gatvėmis.

Į pastabą, kad eitynių organizatoriai yra išsakę ketinimus sostinės centre žygiuoti savavališkai, meras atsakė, jog Lietuvoje "galioja įstatymai, yra atsakingos institucijos už įstatymų laikymąsi".

"Be abejonės, kiekvienas gali vaikščioti Kovo 11 dieną ir su vėliava, ir vyčio ženklais. (...) Jeigu tai yra organizuotas renginys, už jį, už įstatymų laikymasi atsako teisėsaugos institucijos", - teigė A.Zuokas.

Paklaustas, ar jo žodžiai, kad Upės gatvė bus pagrindinė eitynių vieta Vilniuje, reiškia, jog demonstracijų Gedimino prospekte nebus leidžiama rengti nei nacionalistams, nei seksualinėms mažumoms, nei, pavyzdžiui, socialdemokratams gegužės 1-ąją, A.Zuokas atsakė, jog tai yra "skirtingos temos".

"Šiandien pagal galiojančią tvarką yra taip. Be abejo, jeigu tvarka keisis, matyt, bus kitaip. Tačiau šiandien mes esame priėmę sprendimus miesto taryboje, kad Gedimino prospektas daugiau yra skirtas valstybinės reikšmės, Vilniaus miesto lygio renginiams, kurie daugiau telkia įvairias visuomenines iniciatyvas ir idėjas. Kiekvienas renginys ir jo organizatoriai turi tam tikrą specifiką ir tam tikrą reglamentą, įskaitant ir saugos reikalavimus. Taigi, priklausomai nuo renginio, nuo jo masto, dydžio yra parenkama vieta", - aiškino A.Zuokas.

J.Panka: aš su šeima ir vėliava žygiuosiu Gedimino prospektu

Julius Panka
Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos vadovas Julius Panka DELFI sakė iki šiol iš savivaldybės negavęs jokio oficialaus atsakymo. „Labai būčiau linkęs tikėti, kad Lietuva vis dėlto save priskiria prie teisinių ir demokratinių valstybių. Savivaldybė, būdama viena valdžios institucijų, turėtų laikytis įstatymų. Mes pirmadienį padavėme prašymą dėl eitynių Pilies, Didžiąja gatvėmis Aušros Vartų link, mes rėmėmės teismo sprendime išreikšta, galima sakyti, rekomendacija ir iš savivaldybės oficialiai negavome jokių žinių. Mūsų net nepakvietė derinti laiko ir vietos, nei paskambino, visiškas ignoravimas“, – skundėsi J. Panka.

Jeigu sąjunga vis dėlto sulauks neigiamo oficialaus savivaldybės atsakymo, LTJS ir Lietuvių tautinis centras neorganizuos jokių renginių. „Tačiau teko girdėti, kad pilietiškai nusiteikę žmonės tarp 15-16 val. rinksis Katedros aikštėje ir 16 val. pajudės eisena. Kiek žinau, tai visiškai stichiška, neorganizuota jėga“, – kalbėjo J. Panka.

Jam esą skambina žmonės iš Kauno, Klaipėdos, Vilniaus ir praneša apie planuojamą žygį. Pasak J. Pankos, kadangi nėra organizatorių, neaišku, kur žmonės žygiuos. „Aš asmeniškai kaip fizinis asmuo su savo šeima ir vėliava žygiuosiu Gedimino prospektu. Tai šventinė diena, šventinė gatvė. Ar lygiagrečiai ir kiti žmonės tuo metu žygiuos – už juos tikrai negaliu pasakyti“, – sakė J. Panka.

Vilniaus policija žada stebėti nesankcionuotus renginius

Pirmadienį minint Nepriklausomybės atkūrimo dieną Vilniaus centre budės iki 300 policijos pareigūnų, parengti trys mobilizaciniai planai, policija žada stebėti nesankcionuotus renginius.

"Visus nesankcionuotus renginius, grupes, kurie bandys organizuoti nesankcionuotus renginius, policija stebės ir imsis adekvačių priemonių. Priklausomai tuo to, kokie veiksmai bus vykdomi. Mes esam pasirengę, yra veiklos planai", - spaudos konferencijoje penktadienį žurnalistams sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas.

Pasak jo, kiekviena situacija bus vertinama individualiai - kokio lygio pažeidimas. Policija pasiruošusi paimti iš minios plakatus, jeigu užrašai juose kurstys rasinę ar tautinę nesantaiką.

Pasak K.Lančinsko, miesto centre dirbs teisės pažeidimų fiksavimo grupės, kuriuos fiksuos pažeidimus ir vėliau juos padarę asmenys bus kviečiami į komisariatus.

Apskrities policijos vadovas paragino gyventojus Nepriklausomybės atkūrimo dieną šventę oficialiuose renginiuose ir džiaugtis tuo, kad jau 23 metai atkurta nepriklausomybė. Kai vieta yra žinoma, policijai lengviau organizuoti savo darbą, kai nežinoma - sunkiau prisitaikyti prie sąlygų.

"Kreipsime dėmesį į visas asmenų grupuotes, kurie aktyviais veiksmais bandys pažeidinėti įstatymus", - pažymėjo K.Lančinskas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2199)