Prieš diskusiją susirinkusiesiems pristatytas Jono Ohmano filmas „Susitikimas su nacionalistais“. Jis nušviečia Vilniaus Gaono žydų muziejaus surengtą susitikimą su nacionalistinėms priskiriamų organizacijų lyderiais – Juliumi Panka, Mariumi Kundrotu ir kitais. Tiek šiame susitikime, tiek po filmo pristatymo surengtoje diskusijoje buvo matyti, kad nė viena pusė savo nuostatų nelinkusi pernelyg keisti.

Vilniaus Gaono žydų muziejaus vadovas Markas Zingeris tautinio jaunimo organizacijas vadino etnonacionalistinėmis ir abejojo, ar etnonacionalistai gali rasti bendrą kalbą su žmonėmis, kuriuos internete patys vadina „liberastais“ ir „tolerastais“.

J.Panka lietuvių kalbą norėtų papildyti terminu „lietuvietis“

Tautinio jaunimo sąjungos vadovas J. Panka pabrėžė, esą jis su bendražygiais akcentuoja tautiškumą, o ne tautinę neapykantą. Anot jo, tautiškumo apibrėžimas – diskusijų reikalas.

„Gaila, kad mes neturime savo kalboje termino „lietuvietis“. Tai galbūt atspindėtų ir Lietuvos piliečius visus“, - svarstė J. Panka.

V.Davoliūtė: etniškumui nėra jokio pavojaus

Kultūrologė Violeta Davoliūtė replikavo Tautinio jaunimo sąjungos lyderiui. Jos nuomone, tautiškumui pavojaus Lietuvoje nėra, ir įvairūs šūkiai – ne pats geriausias patriotizmo įrodymas.

„Dabar – nepriklausoma valstybė, mes gyvename savo valstybėje. Mes visi esame lietuviai. Ar tikrai tokia didelė grėsmė yra etniškumui? (...) Kas pasakys, kad jūs esate didesnis patriotas už mane?“ - klausė V. Davoliūtė.

Savo ruožtu, J. Panka tikino, kad žiniasklaida išpučia šūkius, o tautiškų dainų bei pakilios nuotaikos jo su bendraminčiais organizuojamose eitynėse parodyti esą nesistengiama.

„Ir mes kviečiame visas tautines mažumas“, - pridūrė Tautinio jaunimo sąjungos lyderis.

DELFI primena, jog su bendraminčiais Kovo 11-osios eitynes organizuojantis J. Panka nemato reikalo atsisakyti nevienareikšmiškai vertinamo šūkio „Lietuva lietuviams“. Šiemet eitynių organizatoriai negavo leidimo žygiuoti Gedimino prospektu. Eiseną ketinama perkelti į kitas senamiesčio gatves.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (299)