PST laimėjo Vilniaus pilių direkcijos skelbtą Valdovų rūmų B dalies, kurią sudaro rūmų šiaurinis korpusas, dalis vakarinio ir rytinio korpusų, atkūrimo konkursą, pranešė „Valstybės žinios“.

"Gavome du pasiūlymus, jie abu buvo priimtini, bet šitas pasiūlymas buvo geresnis savo kaina. Sakykim, kad mūsų skaičiuota kaina buvo didesnė, nei pasiūlyta“, - BNS sakė Vilniaus pilių direkcijos laikinasis direktorius Danius Malinauskas.

Pasak jo, Valdovų rūmų B dalies atkūrimo darbai turėtų būti baigti per penkerius metus nuo sutarties pasirašymo ir daugiau statybos darbų rūmuose neplanuojama. Tačiau, anot D.Malinausko, dar bus skelbiami konkursai įrangai bei baldams įsigyti.

PST grupės įmonė "Vilniaus papėdė" 2000 metais buvo pasirašiusi visų Valdovų rūmų statybos darbų sutartį, tačiau 2010-aisiais Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nustatė, kad pasirašant sutartį buvo padaryta klaidų, todėl nurodė ją nutraukti.

D.Malinausko teigimu, Kultūros ministerijos iniciatyva 2011 metais buvo nuspręsta Valdovų rūmų atstatymo darbus padalinti į dvi - A ir B dalis. "Vilniaus papėdei" leista užbaigti A dalies darbus, kuriuos planuojama baigti šiemet gegužės viduryje, ir tuomet, įgyvendinant VPT nurodymus, sutartis su bendrove bus nutraukta.

"Taip išeinama iš tos sudėtingos padėties, kad nereikėtų teismų ir bent jau dalis rūmų būtų baigta", - BNS sakė D.Malinauskas.

B daliai buvo skelbiamas naujas konkursas, kurį ir laimėjo PST. Bendrovė turės suprojektuoti Valdovų rūmų B dalį, pastatyti ją, išsaugojant ir restauruojant paveldą, atlikti archeologinius tyrimus. Šioje rūmų dalyje numatyta įrengti daugiafunkcinę salę kultūriniams ir reprezentaciniams valstybės renginiams, turizmo informacinį centrą, kultūrinio gyvenimo ekspoziciją, patalpas, pritaikytas senojo paveldo parodoms, o rūsiuose - ginkluotės ekspozicijas.

Centriniame viešųjų pirkimų portale skelbiama, kad B rūmų dalies konkurse taip pat dalyvavo statybų bendrovė „Irdaiva“, pasiūliusi 61,831 mln. litų kainą.

Kaip nurodo Vilniaus pilių direkcija, sąmatinė orientacinė Valdovų rūmų abiejų dalių - A ir B - statybos kaina siekia 367 mln. litų. Nuo 1994 metų iki 2012 metų pabaigos panaudota 253 mln. litų.

2013 metų liepą Lietuva perims pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai ir Valdovų rūmuose vyks numatomi reprezentaciniai pirmininkavimo renginiai.