K.Sabaliauską komisija antradienį pripažino pažeidusiu Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo nuostatas, pranešė VTEK. Tačiau VTEK pripažino, kad dalis kaltės tenka ir Teisingumo ministerijai, nes galimą interesų konfliktą K.Sabaliauskas "daugelį metų" deklaravo savo vadovaujamai institucijai - Registrų centrui.

Anot etikos sargų, nustatyta, kad Registrų centras direktorius nuo 2009 metų pradžios iki 2012 metų vidurio pasirašinėjo sutartis su akcine bendrove, kurioje dirbo jo sutuoktinė. Bendra šių sutarčių vertė – beveik 2 mln. litų. VTEK nutarė, kad taip K.Sabaliauskas pažeidė įstatymo nuostatas, įpareigojančias vengti interesų konflikto ir nusišalinti tokiam konfliktui esant.

"Komisijos manymu, tokia padėtis galėjo susidaryti ir dėl to, kad Registrų centro steigėja - Teisingumo ministerija - neužtikrino pakankamos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatų vykdymo kontrolės šioje įstaigoje. Tyrimo metu paaiškėjo, kad privačius interesus K.Sabaliauskas daugelį metų deklaravo savo vadovaujamai institucijai", - rašoma VTEK pranešime.

VTEK Teisingumo ministerijai rekomendavo užtikrinti tinkamą kontrolę ir priežiūrą visose jai pavaldžiose institucijose.

„Tobulinsime Registrų centro veiklą taip, kad ateityje tokių nesusipratimų nekiltų“, - BNS teigė K.Sabaliauskas.

VTEK vertino Seimo Antikorupcijos komisijos pranešimą, kad galbūt atsidėkojant už Registrų centro vykdytus viešuosius pirkimus, kuriuose prekių ar paslaugų tiekėja buvo pripažinta bendrovė "Compservis", šioje bendrovėje buvo įdarbinta K.Sabaliausko sutuoktinė (ji dirbo iki 2012 metų liepos), be to, esą K.Sabaliauskas, eidamas tarnybines pareigas, "Compservis" jau dirbant jo sutuoktinei, nenusišalino, priimant sprendimus dėl šios bendrovės laimėtų konkursų.

Registrų centro atstovas Aidas Petrošius BNS teigė, kad K.Sabaliauskas visuomet deklaravo, kur ir kuo jo sutuoktinė dirbo, o centro vadovo veiklą reglamentuojantys įmonės įstatai ir teisingumo ministro įsakymai nenumato galimybės jam nusišalinti nuo didelės vertės sutarčių pasirašymo.

Į VTEK akiratį K.Sabaliauskas buvo patekęs ir anksčiau dėl kelionės į Las Vegasą - tyrimas pernai gruodį buvo nutrauktas, tačiau rekomenduota ateityje netapatinti savo atostogų laiko su komandiruočių laiku.