"Mano prognozė tokia, kad "tvarkietis" Algimantas Dumbrava aiškiai turėtų laimėti Zarasuose-Visagine, o kitose dviejose apygardose turėtų laimėti socialdemokratai", - naujienų agentūrai ELTA sakė politologas, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas M. Jastramskis.

"Lyderiai, kurie pirmauja šiandien, neabejotinai yra realiausi pretendentai būti išrinktais į Seimą. Vargu, ar situacija gali keistis", - jam pritarė politologas, humanitarinių mokslų daktaras A. Krupavičius.

Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje po pirmojo pakartotinių Seimo rinkimų rato pirmauja socialdemokratas Aleksandras Zeltinis, Ukmergės apygardoje - socialdemokratas Kazys Grybauskas, Zarasų-Visagino apygardoje - "tvarkietis" A. Dumbrava.

Abu politologai sutaria ir dėl to, kad į Seimo ar Vyriausybės darbą permainų pakartotinių Seimo rinkimų rezultatai neįneš, bet kaip tik sustiprins socialdemokratų pozicijas ir sumažins didelių pokyčių galimybę.

"Ypatingų permainų tikrai nebus. Galėjo būti permainų, jei ta nauja susijungusi darbiečių-tvarkiečių partija būtų laimėjusi visas tris vietas, bet jau aišku, kad to nebus. Jei du socialdemokratų kandidatai laimės, jie įgis vieno mandato persvarą Seime prieš besijungiančius "darbiečius" ir "tvarkiečius", ir net formalaus pagrindo kažkokiam postų perskirstymui Vyriausybėje nebeliks", - teigė M. Jastramskis.

"Socialdemokratams tokie galimi rinkimų rezultatai, jei du jų kandidatai laimės - gera žinia. Jie sustiprintų savo, kaip didžiausios parlamentinės frakcijos, statusą Seime. Socialdemokratų pozicijos valdančiojoje koalicijoje, nepaisant planuojamo Darbo partijos ir Tvarkos ir teisingumo jungimosi, išliks stipriausios", - sakė A. Krupavičius.

Ir M. Jastramskio, ir A. Krupavičiaus rinkimų rezultatai nenustebino - politologai pažymėjo, kad rinkėjai daugiausia balsavo už partijų, kurios dabar populiarios ir yra valdžioje, kandidatus.

"Tokių rinkimų rezultatų ir buvo galima tikėtis. Socialdemokratų partijos populiarumas padėjo ir jų kandidatams vienmandatėse apygardose. Tai ypač matyti Ukmergės apygardoje - vietos politikas K. Grybauskas, kuris nebuvo labai stiprus kandidatas, be problemų užėmė pirmą vietą ir išėjo į antrąjį turą", - kalbėjo M. Jastramskis.

M. Jastramskis teigė, kad jį kiek nustebino faktas, kad vienmandatėse apygardose kandidatavę žinomi Lietuvos politikai, buvę Seimo nariai, tokie kaip partijos "Sąjunga TAIP" kandidatas buvęs Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis arba buvęs vidaus reikalų ministras Artūras Melianas pasirodė nesėkmingai.

Tuo tarpu A. Krupavičius kaip įdomų dalyką išskyrė nesėkmingą vidaus reikalų ministro "tvarkiečio" Dailio Barakausko pasirodymą Ukmergėje. Jis priminė, kad praėjusiais metais miręs Julius Veselka, taip pat partijos Tvarka ir teisingumas kandidatas, Ukmergėje buvo labai populiarus.

Abu politologai atkreipė dėmesį į žemą rinkėjų aktyvumą, bet pabrėžė, kad tuo stebėtis nevertėtų - pakartotiniai rinkimai visada sulaukia mažiau dėmesio. Tiek M. Jastramskis, tiek A. Krupavičius tvirtino, kad Ukmergės apygardoje mažas rinkėjų aktyvumas padėjo konservatorių kandidatei Janinai Galiauskienei patekti į antrąjį rinkimų ratą.

"Net ir kai rinkėjų aktyvumas nedidelis, konservatorių rinkėjai ateina. Bet antrajame rate, vis tiek manau, J. Galiauskienei šansų yra mažai. Darbo partijos rinkėjai, pavyzdžiui, greičiausiai balsuos už socialdemokratą", - sakė M. Jastramskis.

"Esant mažam rinkėjų aktyvumui, laimi partijos, kurios turi mobilizuotą elektoratą. Tėvynės sąjungos kandidatės sėkmė Ukmergėje tai įrodo", - pritarė kolegai A. Krupavičius.

Ir M. Jastramskis, ir A. Krupavičius taip pat teigė, kad ganėtinai silpnas Darbo partijos pasirodymas visose trijose apygardose rodo, kad šiai partijai neigiamą įtaką darė balsų pirkimo skandalas - žmonės mažiau pasitiki šia partija negu praėjusį spalį, kai vyko Seimo rinkimai, todėl mažiau pasitikima ir partijos kandidatais vienmandatėse apygardose.

M. Jastramskis taip pat atkreipė dėmesį, kad labai mažas "Drąsos kelio" ir Liberalų ir centro sąjungos surinktų balsų skaičius rodo, jog šių partijų ateities perspektyvos yra labai prastos.

"Parlamente "Drąsos kelias" tarsi dingo. Jie neveikia nei kaip opozicija, nei kaip pozicija. Man atrodo, kad jie patys nebesuvokia, ką jie dabar nori daryti, juo labiau kad ir mergaitės istorija žmonių taip nebedomina. Jų prastas pasirodymas - normalu", - teigė M. Jastramskis.

A. Krupavičius pritarė kolegai - pasak jo, ir spalį vykusiuose Seimo rinkimuose "Drąsos kelio" kandidatai vienmandatėse apygardose pasirodė nesėkmingai, o nuo tada neįvyko nieko, kas situaciją pakeistų.

Nieko gero iš ateities, pasak M. Jastramskio, neturėtų tikėtis ir liberalcentristai.

"Jų populiarumas artimas nuliui, jie turi kažką keisti arba jungtis. Jeigu naujai išrinktas partijos lyderis A. Melianas surenka vos ne dvigubai mažiau balsų negu Vytautas Šustauskas, tai pasako daug" , - teigė politologas.

ELTA primena, kad kovo 3 d. pakartotiniai rinkimai į Seimą buvo surengti vienmandatėse Biržų-Kupiškio bei Zarasų-Visagino rinkimų apygardose ir nauji - vienmandatėje Ukmergės rinkimų apygardoje.

Pakartotiniai Seimo nario rinkimai Zarasų-Visagino bei Biržų-Kupiškio apygardose surengti panaikinus praėjusių metų spalį vykusių rinkimų rezultatus dėl nustatytų šiurkščių pažeidimų. Ukmergėje naujas Seimo narys buvo renkamas vietoj netikėtai mirusio šioje apygardoje išrinkto J. Veselkos.

Išankstiniais Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, Biržų-Kupiškio, Ukmergės ir Zarasų-Visagino nugalėtojai po pirmojo rinkimų rato nepaaiškėjo: prireiks antrojo rinkimų rato, kuris turėtų vykti kovo 17 dieną.

Biržų-Kupiškio vienmandatėje apygardoje, išankstiniais duomenimis, pirmas po pirmojo rato buvo socialdemokratas A. Zeltinis, surinkęs 31,83 proc. rinkėjų balsų.

Tuo tarpu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatė Nijolė Šatienė ir "darbietis" Ritas Vaiginas surinko po lygiai rinkėjų balsų ir pasidalino antrą-trečią vietas. Už abu juos balsavo po 16,68 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų. Tiek už R. Vaiginą, tiek už N. Šatienę balsus atidavė po 2 056 asmenis.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas naujienų agentūrai ELTA sekmadienio naktį sakė, kad antradienį Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje bus perskaičiuoti visų apylinkių ir visų kandidatų balsai, taip pat peržiūrėti ir negaliojantys biuleteniai. Jeigu po balsų perskaičiavimo situacija nepasikeis, Z. Vaigauskas sako, kad svarstomas variantas, jog antrajame ture kovotų visi trys kandidatai - A. Zeltinis, N. Šatienė ir R. Vaiginas. Anot jo, tai turbūt būtų "mažiausia iš visų blogybių".

Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje po pirmojo rato tvirtai pirmauja "tvarkietis" A. Dumbrava, kuris, išankstiniais duomenimis, surinko 51,72 proc. rinkėjų balsų. Po dviejų savaičių jis susirems su antrąją vietą šioje apygardoje užėmusiu socialdemokratu Nikolajumi Gusevu, už kurį balsavo 20,66 proc. rinkėjų.

Nors A. Dumbrava ir gavo daugiau negu 50 proc. rinkėjų balsų, pagal Seimo rinkimų įstatymą, jeigu rinkėjų aktyvumas apygardoje nesiekia 40 proc. (aktyvumas Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje buvo 31,83 proc.), išrinktu rinkimuose laikomas kandidatas, gavęs ne mažiau kaip vieną penktadalį visų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų balsų. A. Dumbrava šios sąlygos neįvykdė.

Ukmergės rinkimų apygardoje antrajame rate kovos socialdemokratas K. Grybauskas ir konservatorė J. Galiauskienė. Už socialdemokratų kandidatą pirmajame rate balsavo 20,56 proc., už konservatorių kandidatę - 17,36 proc. rinkėjų.