Vilniaus miesto Gedimino prospekte pirmąsias prekybines palapines pradėję statyti verslininkai džiūgauja, išsiplėtus mugei, nereiks rūpintis, kaip visiems sutilpti.

Meras A. Zuokas savo riestainį išdalijo miestiečiams

Oficialų šventės atidarymą pradėjo instrumentinis ansamblis „Akordas“ ir Vilniaus senosios muzikos ir šokio teatro „Puelli Vilnenses“ šokėjai. Renginio metu pasižymėjo ir amatų gildijos atstovai, įnešę savo vėliavą. Susirinkusiems žiūrovams buvo priminta ir Kaziuko mugės istorija – papasakota apie šv. Kazimiero gyvenimą.

Pagrindinis renginio organizatorius Vytenis Urba, pasveikinęs mugės lankytojus, susirinkusiems svečiams įteikė šių metų Kaziukų mugės simbolius. Vilniaus miesto merui padovanojo įspūdingo dydžio riestainį, o jo žmonai Agnei Zuokienei ir LR Žemės ūkio viceministrei Leokadijai Počikovskai mažesnio dydžio riestainius ir šventines verbas.

Pradžią Kaziuko šventei davęs Vilniaus meras Artūras Zuokas miestiečiams linkėjo puikios šventės, o prekeiviams – gero uždarbio. „Galime pasidžiaugti, kad į tokį įspūdingą mugę šiandien suvažiavo net dešimties skirtingų šalių meistrai. Ši Kaziuko mugės tradicija išskiria Vilnių iš kitų miestų, tad pirmą pavasario dieną linkiu geros nuotaikos ir išlaidavimo“, - juokavo Vilniaus meras.

Sakydama sveikinimo kalbą, išlaidumą pabrėžė ir LR Žemės ūkio viceministrė Leokadija Počikovska. „Linkiu, kad mugės dalyviai išvyktų pilnomis, o pirkėjai – tuščiomis piniginėmis“, - šmaikštavo L. Počikovska.

Po iškilmingų kalbų A. Zuokas buvo pakviestas tradiciniam veiksmui – iškaldinti 2013 m. Kaziuko mugės monetas. Po šio žingsnio miesto meras nusprendė savo riestainiu pasidalinti su mugės dalyviais. A. Zuokienė, paklausta, ar neketina pakartoti vyro veiksmų, nusijuokė ir patikino, kad gautą riestainį ji geriau parneš vaikams.

Tikisi rekordinio pelno

Prie Gedimino pr. ir Goštauto gatvės įsikūręs Jaroslavas, prekiaujantis dirbiniais iš vilnos, prisipažino, kad į mugę atvyko ir ruoštis pradėjo tik nuo 8 ryto. Iš Trakų atvykęs verslininkas tikino, kad džiaugiasi pavasario pradžia ir tikisi, kad tai padės į miesto centrą sukviesti daugiau žmonių: „Mano nuotaika – viską parduosiu, o kaip iš tikrųjų seksis, nežinau. Gaila, kad oras nelabai geras, vėjas tikrai stiprus. Kaziuko mugėje dalyvauju kiekvienais metais, gaila, kad kasmet verslas vis blogiau sekasi“, - keik liūdna nuotaika pasižymėjo prekybininkas.

Nuo 5 valandos ryto žuvis ant prekystalio kraunantis Rolandas į Kaziuko mugę atvyko net iš Pamario. „Čia viskas kitaip negu „Maximoje“, tegul ateina, pasižiūri. Turim daug naujų prekių. Kaip gyvenimas Lietuvoje, tai ir prekyba, vis prasčiau – žmonių mažiau, apyvarta irgi mažesnė. Bet mugėje svarbiausia bendravimas, tad nuotaikos šį rytą – pavasariškos, juk per mugę neverksi“, - rekordinio pelno šiemet tikėjosi verslininkas.

Akmeninius puodus ir keramikinius dirbinius siūlanti Irena mugėje dalyvauja jau 20-tą kartą. Šiemet moteris tikisi surinkti bent 10 tūkst. litų pelno. „Žmonės ir patys mūsų ieško, ypač puodais domisi šeimininkės. Planuojam, kad pelnas šiemet bus rekordinis“, - pasakojo moteris.

Šalia Lukiškių aikštės įsikūrė kaimyninių šalių amatininkai. Už prekystalių galima išgirsti kalbant latvių, rusų ir net anglų kalbomis. Iš Latvijos atvykusi Jana, prekiaujanti veltomis kepurėmis ir šlepetėmis, tikino, kad mugėje jau labai patinka. „Esu pirmą kartą, viskas tik prasideda, bet nuotaikos puikios. Gražu čia, Lietuvoje“, - su šypsena ištarė mergina.

Ties A. Stulginskio gatve įsikūrusi Aurelija iš Aukštaitijos katru su savo dirbiniais „Kitokie amatai“ mugėje lankosi jau 9 kartą. „Pelno prognozių neturime, Kaziuke dalyvaujame, nes tai yra vienintelė mūsų mugė ir mes atvažiuojame pabendrauti su savo klientais. Mūsų tikslas nėra pinigai. Kol viską susikrausim, reikia susikaupti, o paskui – šventė ir mums – prekybininkų Naujieji metai.“

Jau 30 kartą mugėje kartu su vyru besilankanti Janina iš Vilniaus rajono verbas šalia Katedros siūlo už nuo 2 iki 25 litų siekiančią kainą. „Šiandien atvykome 6 valandą. Mūsų nuotaikos labai geros, tikimės, kad bus pirkėjų, geras oras“, - verbas į vazą, pripildytą sniego, dėliojo senyvo amžiaus moteris.

Planuojama neįprastai daug renginių

Mugėje taip pat galima rasti dirbinių iš medžio, metalo, vilnos, kailio, stiklo, odos, tekstilės ir dar daugybės medžiagų. Maistą siūlantys prekybininkai pasirūpino ir gardžiais patiekalais. Išalkusieji galės paragauti ne tik riestainių, kurių kaina mugėje svyrauja nuo 4 iki 7 litų, bet ir kepsnių, dešrelių, lašinių ar kraujinių vėdarų.

Renginio organizatoriai žada, kad Kaziuko mugė bus rekordinė – joje bus daugiausiai dalyvių, nei kada nors jų buvo anksčiau. Organizatoriai patenkino visų prašiusiųjų dalyvauti mugėje prašymus, jų – beveik 2 tūkstančiai.

Kaziuko mugėje bus galima ne tik įsigyti įvairiausių prekių, bet ir pamatyti daugybę renginių. Šiemet pagrindiniai renginiai vyks tradiciškai – prie Nacionalinio dramos teatro ir Rotušės aikštėje, tačiau raginama nepamiršti, kad mugė suskirstyta net į keturias zonas.

Renginiai vyks Katedros aikštėje iki Gedimino pr. (nuo Šventaragio g. iki Vilniaus g.); Šventaragio, Barboros Radvilaitės, Pilies gatvėse ir Gedimino prospekte nuo Vilniaus g. iki V. Kudirkos gatvės; Didžioji g., Rotušės aikštėje, Lukiškių aikštėje, Sirvydų skvere ir Gedimino prospekte nuo V. Kudirkos iki A. Goštauto gatvės ir Rūdininkų, Maironio gatvėse (Tymo kvartalas), Rūdininkų ir Arklių skveruose.

Tiesa, šalia Tymo turgaus bus mažiau prekybininkų, daugiau renginių. Planuojama surengti XIXa. Futbolo varžybas, pademonstruoti „samovarų“ kolekciją, tapybos darbus, surengti koncertą.

Oficialus mugės atidarymas vyks šiandieną, kovo pirmąją, 12 valandą prie Nacionalinio dramos teatro. Teatralizuotų Kaziuko mugės atidarymo iškilmių metu apie mugę pasakos XIV amžiaus drabužiais pasipuošę miestelėnai, vilniečius ir miesto svečius sveikins Vilniaus amatų gildijų atstovai.

Bus papildyta.