Tiesa, jeigu „darbiečiams“ pavyks susigrąžinti Seimo nario mandatus, bent vienas iš jų į parlamentą eiti neketina.

J.Pinskus: jei atgausiu Seimo nario mandatą, jo atsisakysiu

Vilniaus vicemeras J. Pinskus DELFI teigė, jog įtarimai nepareikšti, ir tai reiškia, jog Seimas turėtų ištaisyti klaidą ir sugrąžinti Seimo nario mandatus jam, jo sutuoktinei ir J. Gaudutienei.

„Kreipsimės į Seimą, kad spręstų tą klausimą“, - kalbėjo „darbietis“.

Pasak jo, yra tam tikrų teisinių keblumų, mat tris Seimo narių vietas jau užima kiti „darbiečiai“. Tačiau Seimas esą turėtų rasti būdą, kaip pakeisti savo verdiktą.

„Seimas tą patvirtino, Seimas turės tą rebusą ir spręsti. Teisiškai – labai sudėtingas klausimas. Nes dabar patvirtinti prisiekusieji Seimo nariai, pagal Konstituciją, gali būti atleisti tiktai apkaltos būdu, mirties atveju arba savo noru. Kitų sprendinių nėra. Nonsensas, bet jis toks yra“, - tęsė J. Pinskus.

Tačiau pats vicemeras neslepia, jog jeigu jam pavyktų atgauti Seimo nario mandatą, jis teise dirbti parlamente nepasinaudotų.

„Aš jau Seimo nario mandato buvau atsisakęs, kai mane Konstitucinis Teismas dar kartą išbraukė iš sąrašų. Tai turbūt ir nesikeis. Jeigu ir atsistatysiu teisę eiti į Seimą, vis tiek turbūt pasiliksiu dirbti savivaldybėje. Tai tik garbės klausimas“, - aiškino J. Pinskus.

Šis „darbietis“ jau linksniuojamas kaip pretendentas pakeisti Artūrą Zuoką Vilniaus mero poste – prielaidas tam sudaro „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ jungtuvės. Tačiau pats J. Pinskus ragina nestatyti arklio prieš vežimą ir apie permainas Vilniaus valdžioje nekalba.

Trijų „darbiečių“ vietas ko Konstitucinio Teismo sprendimo užėmė kiti trys politikai iš Darbo partijos sąrašo: Vilija Filipovičienė, Gediminas Jakavonis ir Larisa Dmitrijeva.

Ž.Pinskuvienė siekia susigrąžinti „sudaužytą svajonę“

Priešingai nei J. Pinskus, jo sutuoktinė pasinaudotų teise į Seimo nario mandatą.

„Čia buvo jos svajonė, kurią jūs sudaužėte“, - primindamas DELFI paviešintą vaizdo medžiagą, kurioje užfiksuotos derybos dėl kalinių balsų, sakė vicemeras.

Pasak jo, tyrimas dėl balsų pirkimo buvo pagrindinė priežastis, dėl kurios Ž. Pinskuvienė sustabdė savo narystę Darbo partijoje. Dabar, kai paaiškėjo, kad prokurorai jai priekaištų neturi, kliūčių sugrįžti į partijos gretas esą nebėra.

Prokuroras: apie trijų „darbiečių“ dalyvavimą balsų pirkime nesurinkta duomenų

Ikiteisminį tyrimą kuruojantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Mindaugas Dūda DELFI teigė, jog tyrimo metu nebuvo surinkta duomenų, leidžiančių pareikšti įtarimus J. Pinskui, Ž. Pinskuvienei ar J. Gaudutienei.

„Jiems pranešimai apie įtarimą neįteikti“, - konstatavo M. Dūda.

Pasak jo, įtarimai pareikšti dėl pasikėsinimo pirkti balsus – realus balsų pirkimo faktas ikiteisminiame tyrime neužfiksuotas. „Jų veika kvalifikuojama kaip pasikėsinimas, t.y. nebaigta nusikalstama veika. Nė vieno konkretaus balsų pirkimo atvejo nėra nustatyta ikiteisminio tyrimo metu“, - pripažino M. Dūda.

DELFI primena, jog įtarimų sulaukė keturi asmenys: du dėl kalinių balsų pirkimo tarpininkavę veikėjai bei du politikai – tuometis J. Pinskaus visuomeninis padėjėjas Eugenijus Maciulevičius ir buvęs „darbiečių“ kandidatas į Seimą Viačeslavas Ždanovičius.