Nors Darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“ lyderiai tikina, kad jų partijos vienijasi tam, kad sukurtų stiprią centro politinę jėgą, susijungusioje partijoje kartu tektų dirbti ir politiniams oponentams. Prezidento apkaltos ir nušalinimo herojai: Rolandas Paksas, Viktoras Uspaskichas ir Artūras Paulauskas dirbtų kartu, o jei pasakytume tiksliau – vadovautų vienai partijai.

Bene nemaloniausia Artūro Paulausko padėtis: per pastaruosius metus jis prarado partiją, tapo Viktoro Uspaskicho pavaldiniu, o netrukus taptų ir aršaus politinio varžovo Rolando Pakso pavaldiniu. Vargu ar Prezidento apkaltos procesą inicijavęs tuometinis Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas tada galėjo susapnuoti košmarą, kad kada nors taps partijos nariu, kuriai vadovauja Rolandas Paksas. Panašu, jog susijungusioje partijoje taip ir įvyktų.

Beje, jam jau kartą teko įveikti save jungiant jo vadovaujamus Naujosios sąjungos socialliberalus su Darbo partija. Mat kratas Darbo partijos būstinėje esą inicijavęs tuometinis Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas. Po šių kratų Viktoras Uspaskichas pusantrų metų praleido Rusijoje ir net prašėsi politinio prieglobsčio. Dabar nemažai laiko Viktoras Uspaskichas praleidžia juodosios buhalterijos teismo nagrinėjimuose. Gindamas savo neliečiamybę Europos Parlamente jis Artūrą Paulauską kaltino siekus su juo politiškai susidoroti, nes būdamas Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas esą nurodęs pradėti juodosios buhalterijos ikiteisminį tyrimą, mat Darbo partija buvo pritarusi Artūro Paulausko nušalinimui nuo pareigų. O Darbo partijos lyderio advokatai dėl susidorojimo Artūrą Paulauską skundžia Strasbūro teismui.

Iš tiesų dabartinis Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Artūras Paulauskas 2006-aisiais kategoriškai kalbėjo ir apie Viktorą Uspaskichą, ir Rolandą Paksą.

„Pasakėte, kad V. Uspaskicho ir R. Pakso tandemas užsienio spec. tarnybų yra naudojamas kaip instrumentas murkdyti Lietuvą ir kad taip manyti leidžia keletas jų veiksmų ir veikimo būdų“, – 2006 m. balandžio 24-ąją į A. Paulauską kreipėsi žurnalistė Rita Miliūtė.

„Iš tų veiksmų, kurie šiuo metu vyksta – susitarimų, bendravimų, kelionių – aš galiu išvesti tokią loginę grandinę: V. Uspaskichas ir R. Paksas derina savo veiksmus ir siekia to paties tikslo“, – anuomet kalbėjo tuometinis laikinasis prezidentas Artūras Paulauskas.

Negana to, Artūras Paulauskas yra sakęs, kad ir Viktoro Uspaskicho, ir Rolando Pakso tikslas – chaosas valstybėje, o jų veiksmų scenarijus gali būti rašomas Rusijoje.

Artūras Paulauskas; 2006 m.
„Ar galime leisti valdyti ar dalyvauti valstybės valdyme žmonėms, kuriems rūpi asmeniniai interesai? Aš turiu omeny Viktorą Uspaskichą, kuriam valstybės reikalai yra nesuprantami ir, matyt, nereikšmingi, o į valstybės gyvenimą, į valstybės valdymą [jis] žiūri tik per savanaudišką interesą. Ir Rolandą Paksą, kuris, remdamas V. Uspaskichą, mato galimybę reabilituotis. Nors interesai yra skirtingi, jų tikslas vienodas: chaosas valstybėje, žmonių nepasitikėjimas valdžia ir nesugebėjimas spręsti valstybės reikalų. Tos dvi figūros yra naudojamos kaip instrumentai tiems tikslams pasiekti. Galvoju, kad tos jėgos sėdi ne mūsų šalyje, o galbūt yra ir už Lietuvos ribų, bet puikiausiai koordinuoja ir puikiausiai sugeba veiksmus nukreipti jiems palankia linkme“, – 2006 m. balandžio 24-ąją dėstė buvęs Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas ir, žurnalistės paklaustas, ar scenarijus rašomas Rusijos spec. tarnybos, atsakė to kategoriškai teigti nenorintis, bet manantis, kad scenarijus rašomas ne Lietuvoje, o jos minėtoje šalyje.

Tarp tuometinių šalies vadovų netrūko atviros konfrontacijos.

Prezidentas Rolandas Paksas buvo pareiškęs, kad jo nušalinimas reikštų grėsmę demokratijai ir pareikalavo apkaltos tuometiniam Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui už išviešintą slaptą saugumo pažymą.

„Mano gyvenimas, šeimos nariai, visa aplinka išnagrinėta iki smulkmenų. Ateina dabar eilė tai padaryti ir kitų aukščiausių politikų bei aktyviai politikos pasaulį įtakojančių asmenų atžvilgiu“, - 2004-ųjų vasario 24-ąją kalbėjo buvęs Prezidentas Rolandas Paksas

Beje, Artūras Paulauskas teismui taip pat yra apskundęs Tvarkos ir teisingumo partijos vicepirmininką Valentiną Mazuronį. Jis bylą vadina politine. Vis dėlto buvo nuteistas už A. Paulausko apšmeižimą.

Vytautas Dumbliauskas
Politologas Vytautas Dumbliauskas sako, kad Artūras Paulauskas bet kokia kaina siekia išlikti politikoje.

„A. Paulauskas, tuo metu kalbėdamas apie V. Uspaskichą, negalėjo pagalvoti, kad viskas taip apsivers. Jis, galbūt, nuoširdžiai kalbėjo ir apie R. Paksą, dalyvavo jo apkaltoje, buvo vienas iš iniciatorių. Galbūt jis tai darė nuoširdžiai, bet likimas toks... Manau, jam nėra lengva. Šiuo atveju jį belieka užjausti. Niekas varu į politiką nevaro. Jei žmogus ten eina ir prisiima tokius moralinius sprendimus su buvusiais priešininkais vėl tapti draugais – tai jo pasirinkimas“, – komentavo M. Romerio universiteto dėstytojas dr. Vytautas Dumbliauskas.

Jau dabar aišku, kad tokioms partijų jungtuvėms nepritariantys prieglobsčio ieškotų kitose partijose. Neatmetama, kad būtų ir atskilėlių, kurie gali įkurti naujus politinius darinius. Tačiau viena aišku – visais atvejais vargu, ar moralė – svarbiausias aspektas.

„Kiek politikoje moralės: apie tai filosofai diskutuoja jau daugybę amžių. Manau, kad politikoje moralė, tos bendrosios taisyklės, palyginus su interesu, lieka antroje vietoje“, – įsitikinęs V. Dumbliauskas.