A.Nedzinskas likviduotoje Nacionalinėje kredito unijoje laikė 200 tūkst. litų. Toks indėlis draustas valstybės, tad buvęs parlamentaras tikėjosi pinigus atgauti.

Ketvirtadienis – paskutinė diena, kai unijos klientams turėjo būti grąžinti drausti indėliai. Tačiau A. Nedzinskas, kaip ir dar 400 indėlininkų, neatgauna nė cento. Draudimo išmokų mokėjimą pristabdė teisėsauga, nes aiškinasi, ar turtingesnių indėlininkų pinigai uždirbti legaliai.

FNTT ir Mokesčių inspekcija pradėjo daugiau nei 65 tūkst. litų laikiusių indėlininkų patikrinimą.

„Turėtų būti sustabdomas visiems indėlininkams lėšų grąžinimas. Šešėlis metamas ant visų indėlininkų, o dabar kurie įdėję didesnę sumą, šioje vietoje gaunasi kaip ir įtariamieji. Tai aš kaip ir įtariamasis, nes man negrąžina tų lėšų“, – sakė A. Nedzinskas.

FNTT neprognozuoja, kiek užtruks indėlininkų patikrinimas, tad kada žmonės gali tikėtis atgauti visą draustą indėlį, neaišku.

„Atsižvelgiant į neteisėto praturtėjimo problematiką, Mokesčių inspekcija kartu su FNTT atlieka patikrinimą dėl indėlininkų įgytų lėšų teisėtumo. Pabrėžtina, kad patikrinimas atliekamas per kuo trumpesnius terminus ir sąžiningiems indėlininkams bus pinigai grąžinti“, – kalbėjo FNTT direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Rameikis.

„Tai yra dvigubi standartai ir mėginimas užtempti indėlių grąžinimą iki šiol, nes kaip jau buvo žinoma, nuo spalio mėnesio FNTT stebėjo kredito uniją, tyrė ir žiūrėjo, kada ją pilnai reikia stabdyti. Gaunasi jau pusė metų, kai FNTT stebi, nagrinėja Nacionalinę kredito uniją. Manau, kad per pusę metų buvo galima viską išnagrinėti“, – sakė buvęs parlamentaras.

Tikrinami ne tik Nacionalinės kredito unijos, bet ir su ja susijusios likviduotos Švyturio taupomosios kasos didesni indėlininkai. Jie taip pat neatgauna pinigų. gali būti tikrinami ir Ūkio banko indėlininkai.

„Neatmestinas dalykas, kad gali būti ir detalesnių patikrinimų, bet šiandien tikriname būtent šias unijas“, – sakė Š. Rameikis.

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad nors ir dviejų unijų didesni indėlininkai neatgauna pinigų, tačiau indėlių draudimu nereikia abejoti.

Prokurorai įtaria, kad iš Nacionalinės kredito unijos ir Švyturio taupomosios kasos, kurioms panaikintos licencijos, galėjo būti grobstomi pinigai verslo struktūroms finansuoti.