„Mes prašome teismo įpareigoti Vilniaus savivaldybės administraciją suderinti eitynių maršrutą Gedimino prospektu. Mes niekada neprašėme žygiuoti Upės gatve, norime žygiuoti Gedimino prospektu. Tikimės, kad teismas operatyviai išnagrinės mūsų skundą“, – DELFI sakė LGL valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko.

Sausį sostinės savivaldybė išdavė leidimą rengti homoseksualų „Eitynes už lygybę", tačiau pasiūlė jas rengti Upės gatvėje, o ne Gedimino prospekte, kaip to norėjo renginio organizatoriai. Savivaldybė tai motyvavo siekiu užtikrinti eitynių dalyvių saugumą.

Vilniaus apygardos administraciniam teismui įteiktame skunde LGL argumentuoja, kad savivaldybės administracijos atsisakymas suderinti organizatorių pasirinktą vietą Gedimino prospekte prieštarauja Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijai, Lietuvos Konstitucijai bei Susirinkimų įstatymui.

„Susirinkimų įstatymas numato valstybei pareigą užtikrinti tiek visuomenės, tiek ir susirinkimo dalyvių saugumą ir viešą tvarką, o ne teisę remiantis negalėjimu užtikrinti to nederinti organizatorių nurodytos vietos. Manome, kad tai strateginė byla dėl konstitucinės tesės į susirinkimų laisvę Lietuvoje“, – rašoma LGL skunde.

Renginio organizatorių teigimu, homoseksualūs asmenys turi teisę į taikias eitynes be jokios diskriminacijos kaip ir kiti asmenys įprastose centrinėse viešosiose vietose. Kitu atveju esą kiltų grėsmė, kad būtų pažeidžiamas lygiateisiškumo principas.

V. Simonko pasidžiaugė sulaukęs advokatų pagalbos palaikant pilietinę poziciją dėl žmogaus teisių svarbos. Jis neišdavė, ar advokatų paslaugos LGL kainuos. Eitynių organizatoriams teisme atstovauja advokatų profesinė bendrija „Baltic Legal Solutions Lietuva“.

DELFI primena, kad savivaldybė neišdavė leidimo žygiuoti Gedimino prospektu Kovo 11-osios eitynių organizatoriams. Šie dėl tokio sprendimo irgi kreipėsi į teismą.