V. Tomaševskis DELFI teigė pasigendantis žadėtų sprendimų dėl biudžeto lėšų naudojimo. Esą buvo sutarta perskirstyti „konservatorišką“ išlaidų planą, bet šis susitarimas per du mėnesius nepradėtas įgyvendinti. Nors LLRA apie galimą pasitraukimą iš koalicijos prabilo prieš premjero vizitą į Lenkiją ir Lenkijos prezidento Bronislawo Komorowskio viešnagę Lietuvoje, V. Tomaševskis teigia nesiejantis LLRA reikalavimų su užsienio politika.

Kliudo „viena iš didžiųjų partijų“

LLRA lyderis teigia pasigendantis įsipareigojimų vykdymo. Esą koalicija darbo pradžioje vieningai sutarė, kad biudžeto išlaidos, suplanuotos pagal ankstesnės konservatorių Vyriausybės pageidavimus, turi būti koreguojamos, tačiau Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė dirba jau du mėnesius, o biudžetas lieka nepaliestas.

„Priimant biudžetą buvo susitarta aukščiausiame lygyje, kad ministerijose bus peržiūrėtas biudžetas. Kadangi tai yra konservatorių biudžetas. Mūsų netenkina kai kurie straipsniai šito biudžeto, ir socialinę politiką reikėtų keisti dinamiškiau. Mes buvome susitarę. Praėjo du mėnesiai – ir nei vienas sprendimas nepriimtas. Mes kiekvienoje politinėje taryboje apie tai kalbam, kalbam, kalbam. Penkis, šešis, septynis kartus. Manau, kad mes turime gerbti vieni kitus. Jeigu yra koalicija, tai reikia laikytis susitarimų“, - aiškino V. Tomaševskis.

Pašnekovas užsiminė, kad procesą stabdo viena iš politinių jėgų, tačiau kuri tai partija – nutylėjo.

„Yra bendra tendencija. Viena iš didžiųjų partijų nesilaiko sprendimų, kuriuos mes priėmėme koalicinėje taryboje. Manau, kad taip yra negerai. Lyg viena partija gali priimti sprendimą. Ne tame esmė koalicinio darbo. Manau, kad gali būti problemos ir kitose srityse. Yra tam tikras nesiskaitymas: priimami sprendimai, mes posėdžiaujame, bet daroma atvirkščiai“, - tęsė europarlamentaras.

R.Šadžius uždraudė keisti išlaidų planus?

V. Tomaševskio teigimu, LLRA daugelyje ministerijų aiškinosi, dėl ko nesikeičia planuojamos išlaidos, kol galiausiai atsiremta į Finansų ministeriją.

„Mūsų atstovai susitiko su visais ministrais. Su kai kuriais susitikome po du, po tris kartus. Ir jokio sprendimo. Turim tokių žinių, kad finansų ministras uždraudė jiems keisti kai kuriuos punktus, kalbant apie investicinius projektus ir t.t. Mes negalime būti šioje koalicijoje, neturėdami jokių galimybių priimti sprendimus“, - dėstė pašnekovas.

LLRA, anot jo, savo žodžio laikosi. Svarstant biudžetą, partija savo siūlymus atsiėmė, esą tikėdamasi, kad vėliau valstybės išlaidos bus koreguojamos ministerijų lygmenyje. Tačiau to LLRA lig šiol nesulaukė.

Su užsienio politika savo pareiškimų nesieja

Premjeras Algirdas Butkevičius, vertindamas LLRA pareiškimus, teigė, kad biudžetas – tai „ne pageidavimų koncertas“. V. Tomaševskio replikos taip pat siejamos su premjero vizitu į Lenkiją bei B. Komorowskio atvykimu į Vilnių. Tačiau pats LLRA lyderis teigia neturintis interesų užsienio politikoje.

„Čia mūsų vidiniai reikalai, niekaip nesusiję su užsienio politika“, - patikino V. Tomaševskis.

Premjero pareiškimus apie „pageidavimų koncertą“ politikas interpretuoja paprastai. „Koks pagrindinis Vyriausybės dokumentas? Biudžetas. Ir mes buvome susitarę, kad čia bus ne kažkokie pageidavimai, o bus normalūs sprendimai priimti“, - sakė V. Tomaševskis.