Sugėrovų nekvietė

Seimo nariams suteikiami trys padėjėjų etatai. Beveik visi klaipėdiečiai parlamentarai šį limitą ir išnaudojo.

Nemaža jų dalis etatus išskaidė, tad turi ne po tris, o gerokai daugiau pagalbininkų.

Seimo nariui Nagliui Puteikiui talkina net aštuoni padėjėjai, kuriems atlyginimas mokamas iš mokesčių mokėtojų pinigų.

„Tuos tris etatus galima išskaityti į ketvirčius, tad iš viso galima turėti 12 padėjėjų, kurie gauna algą. Dabar daugelis mano padėjėjų dirba 0,25 etato, tačiau yra ir tokių, kurie turi po pusę etato. Neatmetu galimybės, kad etatus dar skaidysiu ir padėjėjų turėsiu daugiau“, – teigė N.Puteikis.

Parlamentarui talkina Aurelija Babinskienė, Elena Danutė Bendikienė, Ramutė Bingelienė, Kęstutis Kupšys, Saulė Matulevičienė, Danguolė Norvilienė, Vytautas Vakrina, Rūta Zabielienė.

„Tarp mano padėjėjų nėra nė vieno draugelio ar sugėrovo. Visi jie pasirinkti pagal specializaciją, ką geriausiai moka. Tarp jų nėra nepilnamečių ar devyniolikmečių, kokių dabar Seime vaikšto būriais, o blakstienos atsikišusios pusantro metro į priekį. Toks jausmas, kad Seimas tapo modelių namais, anoje kadencijoje taip tikrai nebuvo“, – tikino seimūnas.

Šiuo metu jis turi ir 12 visuomeninių padėjėjų. Jų skaičius nuolat kinta.

Vilniečių neįvardijo

Į Seimą Baltijos vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinktas Raimundas Paliukas taip pat pasirūpino, kad visi trys padėjėjų etatai būtų užimti.

Klaipėdoje visu etatu dirba jo padėjėja Andželika Šakinienė, pusę turi Vilma Monikienė.

„Andželika ir aš priklausome tai pačiai partijai, tačiau ne tai svarbiausia, kodėl ją pasirinkau tarsi vyriausiąja padėjėja, kuri kontroliuoja ir kitų darbą. Ši moteris yra kvalifikuota teisininkė. Ji buvo mano rinkimų į Seimą štabo vadovė, todėl automatiškai tapo ir padėjėja“, – aiškino R.Paliukas.

Vilniuje jis turi tris padėjėjas – visos dirba puse etato. Paklaustas, kas yra jo padėjėjos Vilniuje, R.Paliukas nustebo: „Ar Klaipėdai reikia žinoti, kas man dirba Vilniuje? Apsiribokime geografiškai, juk įvardijau savo padėjėjas Klaipėdoje“.

Jis tikino, kad padėjėjus rinkosi ne pagal partinę liniją ar giminystę, o pagal sugebėjimus.

R.Paliukas Klaipėdoje turi iš šešis visuomeninius padėjėjus, kurie, seimūno žodžiais tariant, padeda laikyti ranką ant uostamiesčio pulso.

Dalijasi Simona

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovo posto dėl Seimo nario mandato atsisakęs klaipėdietis Eugenijus Gentvilas turi keturias padėjėjas.

Vilniuje viena mergina dirba visu etatu, kita – 0,75 etato, trečia – 0,5 etato.

Klaipėdoje E.Gentvilui padeda jo partijos narė Simona Jucienė, kuri dirba 0,75 etato.

„Simona mes dalijamės su Eligijumi Masiuliu. Seimo kanceliarija leidžia dviem parlamentarams samdyti vieną asmenį, svarbiausia, kad darbo krūvis neviršytų 1,5 etato. Aš daviau 0,75 etato, E.Masiulis davė tiek pat, ir S.Jucienė dirba mums abiem“, – paaiškino E.Gentvilas.

Vilniuje dirbančios padėjėjos į E.Gentvilo komandą taip pat pateko neatsitiktinai. Viena jų yra partijos narė, kita – parlamentaro draugo dukra, trečioji – gimusi ir augusi Klaipėdoje, sykiu su E.Gentvilo dukra šokusi ansamblyje „Junga“.

„Kai tik pradėjau dirbti Vilniuje, iškart sulaukiau apie 40 pretendentų į padėjėjus gyvenimo aprašymų. Galėjau rengti ir ilgakojų, ir ilgakasių konkursus. Tačiau pasirinkau pažįstamus žmones, turinčius rekomendacijas. Visos merginos išsilavinusios – baigusios politikos, teisės mokslus. O klaipėdietę Ievą, kuri dabar gyvena ir dirba Vilniuje, pažįstu nuo tada, kai jai buvo septyneri metukai“, – juokavo, o paskui surimtėjo parlamentaras.

Paklaustas, kodėl jo padėjėjos yra tik moterys ir merginos, E.Gentvilas tvirtino, kad jos nerezga užkulisinių žaidimų, be to, yra labai pareigingos.

Trys etatai – optimalu

Keturis padėjėjus turi ir iš miesto tarybos į Seimą dirbti išėjusi klaipėdietė Irina Rozova.

Viena jos padėjėja visu etatu dirba Klaipėdoje, kitas – Vilniuje, o dvi merginos, įdarbintos po pusę etato, I.Rozovai padeda Seime.

„Giminaičių neįdarbinu, tačiau partijos kolegas – taip. Klaipėdoje man padeda Marina Zakrasina. Ji priklauso tai pačiai partijai, kaip ir aš, esame pažįstamos daugybę metų, kartu nuveikėme daug darbų, todėl ją ir pasirinkau“, – dėstė I.Rozova.

Ji įsitikinusi, jog trys Seimo nario padėjėjo etatai yra užtektinai, kad būtų galima sklandžiai organizuoti darbą.

Pagalbininkas – buvęs seimūnas

Taupiausiai Seimo nario padėjėjų etatus naudoja Klaipėdoje išrinktas parlamentaras Eligijus Masiulis. Jis uostamiestyje turi padėjėją S.Jucienę, įdarbintą 0,75 etato.

Tokiu pat krūviu Seime E.Masiuliui padeda Jolita Bražėnienė, o 0,5 etato parlamentaras suteikė buvusiam Seimo nariui, kuris praėjusią kadenciją priklausė Liberalų sąjūdžio frakcijai, Laimontui Diniui.

„Vienas padėjėjo etatas yra neužimtas, tad taupau mokesčių mokėtojų pinigus. Darbo krūvis dabar dar nėra toks didelis“, – neslėpė E.Masiulis.

Pusę padėjėjo etato yra sutaupiusi ir parlamentarė Irena Šiaulienė. Ji turi dvi padėjėjas Klaipėdoje, kurios dirba visu etatu ir vieną pagalbininką Seime, kuriam reikia dirbti tik pusę darbo dienos.

Klaipėdoje I.Šiaulienės padėjėjos yra jos partijos narės Lilija Petraitienė ir Žydrūnė Jazbutienė.

„Seimo nario padėjėjas yra politinio pasitikėjimo pareigybė, todėl ir pasirinkau artimų politinių pažiūrų žmones. Juk konservatoriai savo padėjėjais nesirenka socialdemokratų, o šie – konservatorių“, – paaiškino I.Šiaulienė.

Išrenka partija

Tris padėjėjus turi ir Pajūrio apygardoje, kuri aprėpia Palangą, Neringą ir dalį Klaipėdos, į Seimą išrinktas Pranas Žeimys.

Uostamiestyje jo padėjėja įdarbinta Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Klaipėdos skyrių sueigos pirmininko Arūno Barbšio žmona Asta Barbšienė.

„Konservatorių Klaipėdos skyrių sueiga pasitarė ir nusprendė šią moterį deleguoti į mano padėjėjas“, – P.Žeimys tikino, kad ne pats pasirinko pagalbininkę.

Kitos dvi jo padėjėjos dirba Vilniuje, Seime. Visą darbo krūvį turi Diana Gedeikytė, kuri seimūno padėjėja dirbo ir anoje kadencijoje. „Kitos padėjėjos pavardės, atvirai pasakysiu, neprisimenu. Pasirašiau dokumentus dėl įdarbinimo, o pavardės neįsiminiau“, – buvo atviras P.Žeimys.

Jis teigė, kad ši padėjėja nuo kovo 1-osios bus atleista, nes jis nori rasti pagalbininką, kuris dirbtų Palangoje.

„Kandidatūras derinu su konservatorių partijos Palangos skyriumi, tačiau kol kas jokia ryški asmenybė nepasiūlyta. Jei pasiūlymų neatsiras iki kovo 1 dienos, įdarbinsiu ką pats norėsiu“, – teigė P.Žeimys.

Jis pabrėžė, jog laikosi nuostatos, kad Seimo narių padėjėjų etatų nereikia skaidyti – turi dirbti trys žmonės visu krūviu. „Jų atlyginimai ir taip nėra dideli, tai jei dar etatus išskaidyčiau, žmonės uždirbtų ašaras“, – skaičiavo P.Žeimys.

Faktai ir skaičiai

Kiekvienas Seimo narys gali turėti po tris padėjėjus, todėl teoriškai parlamentarams turėtų padėti 423 pagalbininkai, bet jų yra daugiau, nes nemaža dalis jų dirba 0,5 ar 0,75 etato.

Šią kadenciją visų Seimo narių padėjėjai gauna tokį pat atlyginimą, neatsižvelgiant į jų kvalifikaciją ar išsilavinimą.

Jei padėjėjas turi visą etatą, jis per mėnesį uždirba 2326 litus, neatskaičiavus mokesčių.

Jei užimti visi 423 Seimo narių padėjėjų etatai, šių darbuotojų algoms per mėnesį reikia 984 tūkst. litų, o metams – 11 mln. 807 tūkst. litų.

Per visą ketverių metų kadenciją parlamentarų padėjėjų algoms išleidžiama 47 mln. 227 tūkst. mokesčių mokėtojų litų.

Seimo nario padėjėjai į darbą priimami be konkurso, o tik parlamentaro sprendimu.

Seimūnų padėjėjų skaičius

Raimundas Paliukas – 5

Eugenijus Gentvilas – 4

Irina Rozova – 4

Pranas Žeimys – 3

Irena Šiaulienė – 3

Eligijus Masiulis – 3