Tokius duomenis žurnalo „Valstybė“ užsakymu atskleidė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atlikta gyventojų apklausa.

Atsakydami į atvirą klausimą, kuris politikas šiuo metu turi didžiausią įtaką priimant esminius sprendimus, lemiančius politinę ir ekonominę Lietuvos ateitį, dauguma gyventojų minėjo ministrą pirmininką A. Butkevičių. Kad šis politikas įtakingiausias, manė 43,7 proc. gyventojų.

Antroje vietoje pagal įtakingumą atsidūrė prezidentė D. Grybauskaitė – kad ji turi didžiausią įtaką Lietuvos ateičiai šiuo metu, teigė 25,6 proc. apklaustų žmonių.

Šie du politikai, gyventojų nuomone, yra patys įtakingiausi, kuriems šiuo metu lygių beveik nėra. Pavyzdžiui, nors V. Uspaskichas pagal įtaką atsidūrė trečioje vietoje, bet jo įtakingumą pastebėjo tik 4,1 proc. respondentų.

Kuris politikas, Jūsų nuomone, šiuo metu turi didžiausią įtaką priimant esminius sprendimus, lemiančius Lietuvos politinę ir ekonominę ateitį? (atviras klausimas)

 N%
A. Butkevičius43743,7%
D. Grybauskaitė25625,6%
V. Uspaskich414,1%
Kita*303,0%
Neatsakė24024,0%
Iš viso1000100,4%

*Kita: A. Kubilius (0,9%); V. Landsbergis (0,3%). Kiti politikai buvo minimi dar rečiau.

Buvusį premjerą Andrių Kubilių įtakingu šiuo metu laikė tik 0,9 proc. gyventojų, europarlamentarą Vytautą Landsbergį – 0,3 proc., kiti politikai buvo minimi dar rečiau.

Dar 24 proc. respondentų į klausimą apie politikų įtaką Lietuvos ateičiai neatsakė.

A.Butkevičiaus įtaką labiausiai pastebi tarnautojai

A. Butkevičiaus įtaką labiau pabrėžė jauni iki 29-erių metų gyventojai bei vyresni žmonės, kurių amžius svyruoja tarp 40-59 metų.

Namų šeimininkės, studentai ir specialistai buvo linkę pabrėžti tiek A. Butkevičiaus, tiek D. Grybauskaitės įtaką, bedarbiai įtakingesniu politiku laiko premjerą.

Premjero A. Butkevičiaus įtaką labai dažnai minėjo valstybės tarnautojai ir darbininkai.

Šis politikas dažniau atrodo įtakingas žmonėms, gyvenantiems Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, kaime ir kituose miesteliuose. Vilniuje D. Grybauskaitės ir A. Butkevičiaus įtakos vertinimas buvo panašus.

V.Dumbliauskas: premjeras pagal savo galias išties įtakingiausias

Vytautas Dumbliauskas
Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Vytautas Dumbliauskas teigia, kad premjero, kaip pareigūno, įtaką valstybės ateičiai pripažįsta ne tik visuomenė, bet ir konstitucinės teisės specialistai bei politologai. Tačiau premjero įtaka didžiausia, kai už nugaros jis turi drausmingą ir jį remiančią daugumą Seime. Jei to nėra, premjero įtaka natūraliai mažėja.

„Konstitucinės teisės specialistai ir politologai pripažįsta, kad Lietuvos ministras pirmininkas, jeigu Seimo dauguma tvirta ir drausminga, yra galingiausias valstybės pareigūnas. Jis turi daug daugiau galių nei prezidentas. Tačiau jeigu parlamento dauguma nėra stipri, nedrausminga, tos galios iškart mažėja“, - teigė V. Dumbliauskas.

Pasak politologo, remiantis prancūzų sociologo Maurice Duverger schema, galių balansas priklauso dar ir nuo to, kokie prezidento santykiai su Seimo dauguma. Tačiau Lietuvoje, anot politologo, premjeras išties turi įtakos įvairiems procesams.

„Lietuvoje realiai taip ir yra. Nežinau, gal žmonės intuityviai jaučia, bet jie jaučia teisingai – daugiau galių turi ministras pirmininkas, kuris turi priimti konkrečius sprendimus. Prezidentas turi daug nominacinių galių, jis skiria daug pareigūnų, bet paskui viskas, tuo galios ir pasibaigia“, - teigia V.Dumbliauskas.

Politologas taip pat pridūrė, kad galbūt žmonės mato, kaip prezidentei D. Grybauskaitei šiuo metu sunkiai sekasi kalbėtis su šilumą gaminančiais verslininkais, savivaldybėmis, kurios prižiūri šilumos ūkius. „Nors ji dirba ta linkme, bet, matyt, nėra lengva, gi ten toks interesų kamuolys“, - svarstė politologas.

V. Dumbliauskas primena, kad a.a. prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas nuolat guodėsi, kad prezidentas Lietuvoje neturi galių.

Valdas Adamkus nesiguodė, bet A.M. Brazauskas net kelis kartus yra kartojęs, kad negali nieko nuveikti. Aišku, D. Grybauskaitė yra veiklesnė, A.M. Brazauskas gal sąmoningai ko nors nedarė, nes turėjo komunistinę „kuprą“, jam ten irgi nebuvo lengva“, - teigė mokslininkas.

D.Grybauskaitės ir socdemų galios – apylygės?

Klausiami apie prezidentės D. Grybauskaitės ir Lietuvos socialdemokratų partijos įtakos skirtumus, gyventojai laikėsi nuomonės, jog valstybės vadovės ir pagrindinės valdžios partijos poveikis įvairiems procesams yra apylygis.

Prašomi palyginti D. Grybauskaitės ir socdemų įtaką, 41 proc. žmonių laikėsi nuostatos, kad įtakingesni yra socialdemokratai, tačiau 40,3 proc. sakė, jog, jų nuomone, šiame duete įtakingesnė prezidentė.

Dar 18,6 proc. gyventojų į klausimą neatsakė.

Didesnę prezidentės įtaką įžvelgė bedarbiai ir namų šeimininkės, tuo tarpu tarnautojai manė, jog įtakingumu labiau pasižymi Socialdemokratų partija.

Kieno įtaka, Jūsų nuomone, šiuo metu yra didesnė: prezidentės Dalios Grybauskaitės ar Socialdemokratų partijos?

 N%
Socialdemokratų partijos41041,0%
Prezidentės Dalios Grybauskaitės40340,3%
Sunku pasakyti18618,6%
Iš viso1000100,0%