Opozicija ragina valdančiuosius kuo greičiau atleisti viceministrą, o politologai neabejoja, kad toks neryžtingumas – koalicijos baimė susipykti. Bet ne gana to, į kitą energetikos viceministro kėdę taiko nemažiau spalvinga asmenybė – Lenkų rinkimų akcijos sąraše išrinktas Visagino tarybos narys Rimantas Kumpis, jau kartą teistas už dokumento suklastojimą.

Darbo partijos narys Algimantas Zaremba Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvadas, kad jis negali eiti energetikos viceministro pareigų, dėl to, kad supainiojo viešuosius ir privačius interesus, su žurnalistais nėra linkęs aptarinėti. Jis tik yra sakęs, kad dėl to jaučiasi blogai, tačiau kartu buvo patikinęs, jog pats atsistatydinti neketina. Kol kas tyli ir Energetikos ministras Jaroslovas Neverovičius. Jo patarėja sako, kad ministerija VTEK (Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos) raštą gavo ir dabar analizuoja.

„Norime būti tikri, kad visi mūsų ateityje padaryti žingsniai bus teisiškai pagrįsti. Kai poną Zarembą priėmėme į darbą, pagal prevencijos įstatymą kreipėmės į visas institucijas. Tada VTEK pateikė informaciją, kad jokios neigiamai charekterizuojamos informacijos apie A. Zarembą neturi“, – kalbėjo energetikos ministro vyriausioji patarėja Daiva Rimašauskaitė.

Tačiau Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atstovas sako, kad dar prieš skiriant A. Zarembą į energetikos viceministrus jie STT buvo pateikę informaciją, jog A. Zaremba yra pažeidęs viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą, o kodėl į tai nebuvo atsižvelgta, neaišku. Etikos sargai A. Zarembą pripažino supainiojus viešuosius ir privačius interesus praėjusių metų kovą, kai jis būdamas sostinės tarybos nariu nenusišalino sprendžiant tuometės jo darbovietės „Vilniaus energija“ klausimus.

„Atsižvelgiant į tai, kad nėra praėję metai laiko, Komisijos manymu, ta draudžianti nuostata pono A. Zarembos atveju galioja. Jis pripažintas pažeidęs įstatymą. Taip, jis pripažintas pažeidęs įstatymą ir nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos nėra praėję vieneri metai laiko“, – dėstė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sekretoriato vadovas Tomas Čaplinskas.

Nors VTEK išvada aiški – viceministras pažeidė įstatymą ir negali užimti šių pareigų, tačiau valdantieji kažkodėl tyli. Apie A. Zarembą nėra linkęs daug šnekėti nei Premjeras, nei Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, kurio manymu, partietis įstatymams nenusižengė ir jo keisti nereikia.

„Grįš Energetikos ministras iš atostogų ir jis priims sprendimą. Apie A. Zarembą mes Briuselyje su juo nesikalbėjome, nes tuo metu neturėjau laiko, turėjau labai daug turėjau susitikimų“, – kalbėjo Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

„Negaliu pasakyti, kad jis pažeidė įstatymus. Gal pažeidė etiką, gal sumaišė interesus. Bet tam yra terminas, kada tas pripažintas interesų konfliktas, kuris greitai turi baigtis. Nežinau, kaip bus, bet mes toliau jį teikiame, nes jis yra geras specialistas“, – sakė Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

Opoziciją toks valdančiųjų neryžtingumas stebina. Jų teigimu, klaidą reikia ištaisyti kuo greičiau. Opozicijos atstovai neabejoja, kad viena iš problemos priežasčių tai, kad koalicija pasirinko klaidingą ministerijų vadovybių formavimo metodą. Esą vietoj to, kad ministrui būtų suteikta galimybė asmeniškai organizuoti komandą, dabar ją formuoja neaišku kas.

„Formaliai atsako ministras J. Neverovičius. Žiūrint į jų koalicijos susitarimus, ponas A. Zaremba deleguotas Darbo partijos, o ši sako, kad viceministro nekeis. Tai kas dabar už tai atsakys? Ar reikia „barti“ V. Uspaskichą, ar J. Neveročių, ar koalicijos lyderį A. Butkevičių?“, – svarstė opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

„Tai rodo, kad valdantieji vieni kitų bijo. Bijo kažką supykdyti, sakykime, kurią nors iš koalicijos partnerių. A. Zaremba – iš Darbo partijos, tai gal bijo supykdyti ją. Toliau vyksta tam tikri grobio dalijimosi žaidimai. Pripažinkime, postai yra partijų grobis“, – įsitikinęs Mykolo Romerio universiteto docentas Vytautas Dumbliauskas.

Šis grobis vilioja daug ką. Jei dabar viceministro kėdėje sėdi supainiojęs interesus, tai į jo vietą taiko teistas asmuo – Lenkų rinkimų akcijos sąraše išrinktas Visagino tarybos narys Rimantas Kumpis. Jis neneigia, kad gavo pasiūlymą dirbti energetikos ministerijoje, ir ne iš bet ko, o iš paties ministro.

„Buvome trumpai susitikę, pašnekėjome. Viskas, kiek aš suprantu, dar yra diskusijų objektas. Matyt, galėtų būti ne viena kandidatūra. Tuo labiau, dar reikėtų apsispręsti, kokios sferos būtų pavedamos“, – kalbėjo Visagino savivaldybės tarybos narys Rimantas Kumpis.

Visagino savivaldybės nario praeitis gana spalvinga. Pavyzdžiui, prieš gerą dešimtmetį Rimanto Kumpio pavardė buvo linksniuojama kartu su Rusijos farmacijos magnatu Vladimiru Bryncalovu. Milijardierius tuomet Lietuvos rinką norėjo užversti rusišku insulinu. Įmonės, kuri būtų prekiavusi vaistu, atstovas buvo Rimantas Kumpis.

Tuomet jis tikino, kad šie preparatai yra pigesni kelis kartus už vakarietiškus, tačiau vaistų kontrolės tarnyba prašymus atmetė. Dar daugiau – kandidatas į viceministrus Rimantas Kumpis yra teistas, kai 1994 metais suklastojo oficialų Ignalinos atominės elektrinės valdybos posėdžio protokolą. Už šį nusikaltimą teismas jam skyrė 8 tūkst. litų baudą. Pats jis nemano, kad teistumas už dokumentų klastojimą galėtų būti kliūtis užimti viceministro postą.

„Čia nėra vogimas, čia nėra kokia kita kriminalinė veika. Čia yra momentas mano ankstesniame darbe, kuris buvo įvertintas. Ne žmogžudystė, ne tėvynės išdavimas, ne kokie kiti kriminaliniai atvejai... Bet dokumento klastojimas pripažintas. Tiesiog pritaikytas straipsnis, ir tiek“, – neslėpė R. Kumpis.

Ar bus patvirtintas praeityje teistas Rimantas Kumpis, dar neaišku. Neaišku ir ką dėl Algimanto Zarembos nuspręs kitą savaitę iš atostogų grįžtantis energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius. Savo išvadas jau yra pateikę ministerijos teisininkai, tačiau kol kas jos nekomentuojamos. Jei ministras pavaldinio nuspręstų neatleisti, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija yra žadėjusi kreiptis į teismą.