Visi parlamentinio matmens pirmininkavimo renginiai vyks Seimo rūmuose - Kovo 11-osios ir plenarinių posėdžių salėse. Pasisemti naudingos vadovavimo patirties nepraleidžiama progos ir iš šioje srityje labiau patyrusių valstybių.

Pasak Seimo kanceliarijos Komunikacijos departamento direktorės ir pasirengimo pirmininkauti ES Tarybai koordinatorės Loretos Raulinaitytės, nacionalinis Lietuvos pirmininkavimo stilius jau sukurtas, tačiau apie jo subtilybes kol kas viešai nekalbama. „Tai yra geroji pirmininkavimo paslaptis", - sakė L. Raulinaitytė. Greičiausiai ji išaiškės gegužę, kai užsienio svečiams reikės siųsti kvietimus į būsimus renginius. Prie nacionalinio pirmininkavimo stiliaus turės derėti ir Seimo stilius, kuris kaip tik dabar kuriamas. Jo bruožai atsispindės ir prieš pirmininkavimą pradėsiančiame veikti naujajame Seimo tinklalapyje.

Jau žinoma, kad visi svečiai dovanų gaus po lininį krepšelį, ant kurio išsiuvinėtas naujasis Seimo logotipas. Tikimasi, kad užsienio politikus pradžiugs ir puikiai iliustruotas informacinis albumas „Gintarinė Lietuva". Kita staigmena - lininės staltiesės, įdėtos į rankų darbo peltakiuotą lininį maišelį, užrišamą juostele. Jos galus puošia gintaro gabaliukai.

Dovanų krepšyje svečiai ras ir juvelyro pagamintą pasidabruotą šaukštelį medui. Prieš žiemos šventes visus atvykusiuosius ketinama nudžiuginti dar viena staigmena. Svečiai gaus po kalėdinį žalvarinį žaisliuką, dekoruotą saulės motyvu. „Visas dovanas gamina neįgaliųjų įmonės", - pabrėžė L. Raulinaitytė.

Departamento vadovė LŽ pasakojo, kad kultūriniams renginiams šiuo metu siūlomos kelios erdvės - Valdovų rūmai, Trakų pilis, Užutrakio dvaras ir Nacionalinė filharmonija. „Pavyzdžiui, per COSAC pirmininkų susitikimą liepos pradžioje gražų koncertą galima surengti Užutrakio dvaro terasoje", - sakė L.Raulinaitytė. Tačiau žiemą geriau tiktų Valdovų rūmai. Visa kultūrinė programa bus tik lietuviška. Su konkrečiais atlikėjais dėl repertuaro kol kas nesitarta.

Tradiciškai pirmininkavimo renginiai prasideda sekmadienį. Svečiai paprastai atvyksta į oficialią vakarienę. Pirmadienio popietę, po kelių posėdžių, dauguma jų išvyksta į namus. „Labai neramu dėl skrydžių iš Vilniaus oro uosto. Jei svečiai turės išskristi 14 val., popietinės sesijos būtų pasmerktos žlugti", - nuogąstavo L. Raulinaitytė.

Į Vilnių atvyksiantys politikai apsistos senamiesčio viešbučiuose. Jiems užsakytos vietos „Radisson Blu Astoria", „Kempinski" ir kituose viešbučiuose. Už gyvenimą juose svečiai mokės patys.

„Kolegos airiai patarė užsakyti ir bent vieną pigesnį viešbutį, nes kai kurių svečių, ypač iš šalių kandidačių, biudžetas ribotas", - pasakojo departamento vadovė. Tam tiktų šalia Katedros esantis „Amberton" viešbutis. Kas renginių metu Seime maitins svečius, dar nenuspręsta. Bus skelbiamas konkursas ir rengiama patiekalų degustacija.

Svečiams vežioti bus samdomi autobusai. Išimtis viena - parlamentų pirmininkų konferencija. Tuomet teks pasirūpinti atitinkamu transportu - limuzinais, taip pat apsauga.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)