DELFI šaltiniai atskleidė, kad būtent tokius įtarimus M. Balčiūnui yra pareiškę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos ir prokuratūros pareigūnai.

Ikiteisminį tyrimą dėl savivaldybės lėšų užvaldymo rekonstruojant bendrovės „Via Unica“ viešbutį „Romantic“ atliekantys pareigūnai išsiaiškino, kad M. Balčiūnui kyšį – televizorių – dar 2011-ųjų liepos 15-ąją Vilniuje įteikė šiuo metu suimta viešbučio direktorė Dalia Kuklierienė. Jai be kitų įtarimų yra pateikti įtarimai dėl valstybės tarnautojui prilyginamo M. Balčiūno papirkimo.

STT pareigūnų M. Balčiūnui įteiktuose įtarimuose taip pat teigiama, kad jis su D. Kuklieriene, Panevėžio meru Vitalijumi Satkevičiumi ir dar vienu asmeniu nuo 2010-ųjų gegužės iki 2011-ųjų rugsėjo mėnesio, veikdami organizuotoje grupėje nusprendė užvaldyti savivaldybės lėšas, prisidengdami Europos vyrų krepšinio čempionato varžybų organizavimo ir krepšinio populiarinimo bei plėtros Panevėžio mieste programa.

M. Balčiūnas su bendrais įtariamas organizavęs nusikalstamą veiką, kurios metu bendrovės naudai apgaule buvo užvaldytos Panevėžio savivaldybės lėšos – grupuotės nariai nusprendė padidinti viešbučio rekonstrukcijos darbų sąmatą ir savivaldybei išrašyti darbų atlikimo aktus bei sąskaitas už remonto darbus, kurie net nebuvo atlikti.

Už visus viešbučio remonto darbus iš biudžeto pagal iš anksto pasirašytą sutartį buvo numatyta sumokėti 2 mln. 375 tūkst. Lt. Šie pinigai buvo pervesti, bet STT agentai išsiaiškino, kad iš šios sumos 1 mln. Lt esą buvo gautas neteisėtai pagal suklastotus dokumentus. Pinigai buvo pervesti per du kartus.

Ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto lėšų užvaldymo apgaulės būdu STT pradėjo 2012 m. rugpjūtį.

M. Balčiūnas yra viešai teigęs, kad nepripažįsta jam pareikštų įtarimų.