Interviu DELFI L. Graužinienė teigė tikinti, kad Darbo partija uždaryta nebus arba suras kitą formą veikti toliau. „Tikiu, kad nebus priimtas drastiškas sprendimas dėl uždarymo. (…) Esu įsitikinusi, kad DP išliks, jeigu būtų priimtas drastiškas sprendimas, tai, manau, susirinkę į suvažiavimą žmonės neišsivaikščios, o spręs, kaip kitokia forma atstovauti Lietuvos valstybei“, - sakė politikė.

– Ar jau radote atsakymus į klausimą, kuo netikote būti socialinės apsaugos ir darbo ministre, o patirties didžiojoje politikoje neturinti kolegė Algimanta Pabedinskienė tiko?

– Ir šiandien galvoju, kad oficiali versija dėl užsienio kalbų turbūt nėra tikroji. Buvo ieškoma vienokių ar kitokių argumentų, kuriais būtų galima pateisinti. Nenorėčiau dėl to diskutuoti. Lieku prie nuomonės, kad buvo politinis sprendimas neprileisti DP politikoje stipresnių žmonių prie Vyriausybės vairo. Būtent tie į ministrus siūlyti trys Seimo nariai – aš, Virginija Baltraitienė ir Kęstutis Daukšys – tikrai turime savo nuomonę, patirtį politikoje. Galvoju, tai buvo pagrindinė priežastis.

Ministrais patvirtinti tie DP žmonės, kurie buvo šiek tiek toliau nuo didžiosios politikos. Daugelis jų geri savo sričių specialistai, kai kurie dirbo partijos komitetuose, tačiau didžiojoje politikoje dalyvavo šiek tiek mažiau.

– Dalis politologų įžvelgia prezidentės sumanymą prie valdžios vairo neprileisti partijos elito. Ar su jais sutinkate?

– Šiandien, praėjus tiek laiko, man dar sunku pasakyti, kieno tai buvo sumanymas. Bet sutinku su politologų nuomone. Tačiau pasakyti, kieno tai idėja – ar prezidentės, ar tai tik realizuota per ją – šiandien dar negalėčiau atsakyti. Gal dar reikia šiek tiek laiko.

– O ką kitą, jei ne prezidentę, įtariate?

– Pasilieku atsakymą ateičiai.

– Įtariate kitas partijas?

– Pasakyčiau taip: galbūt išskirtinai kai kuriuos politikus.

– Kaip vyko Jūsų egzaminavimas Prezidentūroje? Nes po 40 minučių susitikimo su D. Grybauskaite nieko nekomentavote, vėliau žiniasklaidoje atskleidėte keletą žinių patikros detalių.

– Tikrai nebūčiau kalbėjusi ta tema, bet vienu momentu supratau: jeigu visą laiką tylėsiu, žmonės girdės tik vieną pusę. Norėjau šiek tiek praskleisti pusę, kurios Vyriausybės formavimo procese nesimatė. Tai dariau ne kiek dėl savęs, o ir dėl visų kitų ministrų, su kuriais buvo panašiai elgiamasi.

– Esate sakiusi, kad dėl elgesio Prezidentūroje įsižeidėte. Kas ten nutiko?

– Tai, kad buvo keliami tam tikri specifiniai reikalavimai, visi žinojome. Tam buvau pasiruošusi. Bet tai, kokia forma tai buvo paprašyta padaryti – mokykloje mokytojai turbūt taip nesielgia su mokiniais. Vis dėlto mes esame Seimo nariai, esame rinkti žmonių, atstovaujame Lietuvos valstybei. Tarpusavio dialogas tarp valdžių turi būti.

Nenoriu veltis į detales, nes didžioji pokalbio dalis buvo privati. Man nesinori komentuoti, nes iš mano pusės buvo neetiška.

–Bet kas Jus egzaminavo? Prezidentė? Užsienio kalbų specialistas?

L.Graužinienė
Tai, kad buvo keliami tam tikri specifiniai reikalavimai, visi žinojome. Tam buvau pasiruošusi. Bet tai, kokia forma tai buvo paprašyta padaryti – mokykloje mokytojai turbūt taip nesielgia su mokiniais.
– Man liepta papasakoti apie Europos socialinę politiką pasirinkta užsienio kalba. Kabinete buvo prezidentė, patarėjai ir nepristatytas žmogus. Man nepristatė, kas konkrečiai dalyvaus pokalbyje ir su kuo turiu kalbėti. Jeigu būtų buvę pasakyta, kad štai yra specialistas, su kuriuo bendrausite vokiškai, aš tikrai būčiau bendravusi vokiškai. Buvau tam pasiruošusi. Bet kada man buvo neaišku, su kuo kalbėti – viskam yra ribos.

Čia detalės. Praėjus tiek laiko, galvoju, neverta to prisiminti.

– Kaip į visą šią istoriją žiūrėjo rinkėjai? Ką jie sakė sutikimuose?

– Ne tik aš, bet ir kolegė V. Baltraitienė su rinkėjais kalbėjo: tuo metu buvo žmonių nepasitenkinimas prezidentės veiksmais su mumis. Vis dėlto didelė dalis žmonių turėjo lūkesčių matyti mus vienoje ar kitoje ministro pozicijoje. Visada sakau – reikia gerbti rinkėjų valią – jie viską žinojo, jiems visos aplinkybės buvo atskleistos. Manau, neteisinga nesiskaityti su rinkėjų nuomone.

O kaip reagavo rinkėjai, manau, aiškiai parodė dvi apklausos. Štai žiūrėjau „Baltijos tyrimuose“: mano reitingai nė kiek nenukrito, šiek tiek padidėjo teigiamas vertinimas. To negalima pasakyti apie prezidentės reitingus. Manau, buvo padaryta tam tikra klaida, manau, būtume sėkmingai realizavę savo sukauptą politinę patirtį ir žinias srityse, į kurias buvome siūlomos. Tačiau gerbiu tą pasirinkimą, gerbiu savo kolegas ir mes visomis jėgomis padėsime jiems dirbti.

– Dėl vykstančio teismo proceso, kuriame partija kaltinama „juodąja buhalterija“, egzistuoja grėsmė, kad DP neteks juridinio asmens statuso. Ar tokiu atveju negrėstų partijos skilimas, ar žmonės neišsivaikščiotų?

– Vis dėlto tikiu, kad gyvename demokratinėje teisinėje valstybėje. Partija kaip juridinis asmuo – visuomeninė organizacija, kurią vienija per 14 tūkst. žmonių. Negali visi 14 tūkst. mūsų žmonių būti atsakingi už vienas ar kitas galimai, jeigu bus įrodyta, kelių ūkinę veiklą vykdžiusių žmonių padarytas klaidas. Partija skiriasi nuo tokių juridinių vienetų kaip UAB, AB, kurios gali būti uždaromos.

Partijos uždarymas būtų precedentas bent jau Europos Sąjungos valstybių lygmenyje. Reikia pažymėti, kad kitose valstybėse partijos net neturi juridinio asmens statuso.

Tikiu, kad nebus priimtas drastiškas sprendimas dėl uždarymo. Mūsų partiją vienija žmonės idealistai – gerai pažįstu partijos žmones skyriuose, rajonuose. Mūsų partija buvo kuriama klasikiniu metodu, nuo pat apačios kurta demokratiniu būdu, dėl to jos pamatas tvirtas. Manau, bet kokie veiksmai, kurių bus imamasi prieš Darbo partiją, neduos rezultato.

O šiandien matau, kur scenarijai kartojasi. Man daug kas primena 2005-2006 m., pradėjo vėl brėžtis panaši linija (2006 m. V. Uspaskichas nuo Lietuvos spruko į Maskvą ir prašė politinio prieglobsčio – DELFI). Bet esu įsitikinusi, kad DP išliks, jeigu būtų priimtas drastiškas sprendimas, tai, manau, susirinkę į suvažiavimą žmonės neišsivaikščios, o spręs, kaip kitokia forma atstovauti Lietuvos valstybei. DP patirtis visuose valdymo lygmenyse tikrai nemaža,

– DP uždarymo atveju, steigtumėte naują partiją?

– Kiek bendrauju su partiečiais, jie net neįsivaizduoja, kad gali nebūti partijos nariais. Tai daug ką pasako. Vadinasi, žmonės toliau pasiryžę dalyvauti politiniame gyvenime. O tai labai svarbu. Žinant statistiką, kad Lietuvos politiniame gyvenime dalyvauja labai nedaug žmonių, dar eliminuoti apie 15 tūkst. narių, jų rėmėjų, pažįstamų tų, kurie palaiko aktyviai dalyvaujančius politikoje... Tai nepridėtų pliusų Lietuvos politiniam procesui.

– Ar DP susijusi su signataro Zigmo Vaišvilos išsišokimu Sausio 13-ąją? Gal per jį keršijote prezidentei?

Loreta Graužinienė
– Tikrai visa DP nėra susijusi, tikrai nežinau, kaip buvo formuojamas pasisakančių žmonių sąrašas, nemanau, kad jis buvo formuojamas kažkaip kitaip nei kiekvienais metais. Turiu prisiminti, kad ne vieną Sausio 13-ąją vienas ar kitas pranešėjas pasakydavo aštresnę kalbą. Kažkaip tai nebūdavo akcentuojama. Jeigu gyvename demokratinėje valstybėje, manau, tai yra tribūna pasakyti tam, ką nori pasakyti.

Reikia įvertinti, kad gerbiamas Z. Vaišvila buvo signataras, jis tiesiogiai dalyvavo tuose įvykiuose. Esu įsitikinusi, kad tai visai nesietini dalykai. O kad bandoma visą laiką kažką sudėti ir suplakti – tik interpretacijos.

– Jus vadina viena lojaliausių ir paklusniausių Viktoro Uspaskicho bendražygių. Ar Jums, kaip politikei, tokia pozicija tinka?

– Kokiame darbe bedirbčiau, esu komandos žmogus. Jeigu norima pasiekti kažkokį tikslą, vienas to niekada nepasieksi – reikia turėti stiprią komandą. Kokioje komandoje bedirbtum, kiekvienas turime savo poziciją ir joje reikia pasiekti maksimumą. Tai mano pagrindiniai prioritetai darbe, o kad aš esu paklusniausia, nepasakyčiau. Jeigu pažiūrėsite, kai kada ir kai kuriais klausimais, jei esu giliai įsitikinusi, nenusileidžiu. Gal susidaro toks bendras įspūdis.

– Galbūt toks įspūdis dėl to, kad važiavote į Maskvą pas ten nuo teisėsaugos pabėgusį V. Uspaskichą?

– Tuo metu buvau frakcijos vadovė, natūralu, kad su partijos pirmininku reikia derinti frakcijos darbo pozicijas. Gal dėl to ir atrodo. Dabar atrodo, kad Vytautas Gapšys galbūt daugiau susijęs su Viktoru. Bet tai natūralu – jis praėjusią kadenciją buvo frakcijos vadovas. Politinis darbas neatsiejamas nuo partijos linijos darbo.

Tikrai buvo toks laikas, kada žmonės tapatino mane su Viktoru. Džiaugiuosi tuo praeitu gyvenimo etapu, jame gavau patirties, dabar komandoje turiu kitą poziciją ir stengsiuosi dirbti taip, kaip moku.

– Ar žinote, kad esate tapusi „Dviračio šou“ personažu?

– Ne pirmą kartą sukurtas mano personažas. Tuo labai džiaugiuosi. Manau, pati turiu neblogą humoro jausmą ir man tai patinka. Manau, į save ir į sudėtingus klausimus visada reikia žvelgti per humoro prizmę – tada gyventi žymiai lengviau. Ne kiekvieno personažą sukuria. Džiaugiuosi, kad mano personažą kuria profesionalios aktorės, lauksiu daugiau siužetų.