"Po neigiamos VTEK išvados A. Zaremba turi būti atleistas nedelsiant, nes tai yra įstatymo reikalavimas, o visos kalbos, kad A. Zarembos atleidimas galėtų būti neteisėtas ir po to tariamai grėstų kažkokios kompensacijos, yra visiškas nesusipratimas ir apie tai kalbančių pareigūnų nekompetencijos įrodymas. Algimantas Zaremba yra ne karjeros tarnautojas, o politinio pasitikėjimo pareigūnas-politikas. Todėl jo atleidimas yra politinės valios reikalas ir ministras tai gali padaryti paprasčiausiu savo potvarkiu", - teigia opozicijos lyderis A. Kubilius.

Jo nuomone, normalioje Vyriausybėje klausimas būtų buvęs išspręstas jau vakar.

"Tačiau šioje Vyriausybėje lieka neaišku, kas prisiima atsakomybę už viceministrų paskyrimą ir atleidimą: ministras, Premjeras ar partijos, delegavusios viceministrą, vadovas. Ministras J. Neverovičius skiriant A. Zarembą viceministru buvo niekuo dėtas, nes ne jis viceministrą pasirinko. Premjeras Algirdas Butkevičius yra išaiškinęs, kad ministrai savarankiškai, kaip savo "tėvonijoms" (suprask, be premjero žinios), ministerijoms nevadovaus, todėl A. Zaremba yra Viktoro Uspaskicho Darbo partijos deleguotas į viceministrus ir paklūsta savo partijos lyderio valiai. Taip supainiojus atsakomybių ribas galų gale, jeigu nebus vykdomi įstatymo reikalavimai ir neteisėtai paskirtas viceministras nebus nedelsiant atleistas iš pareigų, politinės atsakomybės teks reikalauti iš visos koalicijos lyderio - Premjero Algirdo Butkevičiaus", - konstatavo A. Kubilius.

Kaip ELTA skelbė sausio 23 d., Premjeras Algirdas Butkevičius kol kas nėra nusprendęs, ar atleis energetikos viceministrą A. Zarembą, nes laukia "konkrečios, raštiškos informacijos".

"Turiu pasakyti, jog laukiu konkrečios informacijos, kad būtų galima ją perduoti teisininkams, nes po tos, kuri buvo visuomenės informavimo priemonėse skleidžiama, susidaro tam tikra nuomonė, jog esama savotiško politikavimo. Kai turėsiu raštišką informaciją, kurios dar neturi ir energetikos ministras, tada mes ir priimsime sprendimą", - trečiadienį po Vyriausybės pasitarimo kalbėjo jis.

Praėjusią savaitę Seimo parlamentinė grupė "Už piliečių talką, kuriant Lietuvą be korupcijos" kartu su kitais Seimo nariais kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją dėl A. Zarembos paskyrimo energetikos viceministru, siekdama išsiaiškinti, ar jo paskyrimas į šias pareigas neprieštarauja Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymui.

Antradienį VTEK konstatavo, kad A. Zaremba negali eiti viceministro pareigų ir kad energetikos ministrui bus siūloma A. Zarembą iš šių pareigų atleisti. Šiam nesutikus atleisti A. Zarembos, gali būti kreipiamasi į teismą.