Darbo partijos į Vyriausybę deleguotas politikas pasakoja pieną perkantis iš ūkininkų ar mokomojo ūkio prie Kauno bei mėgstantis sviestą, pagamintą iš Džersių (Jersey) karvių pieno.

„Perku pieną dažniausiai iš ūkininkų arba iš mokomojo ūkio, kuris yra prie Kauno. Kartais tenka gerti pieną iš parduotuvės. Tikrai teko matyti, kaip gaminamas svietas, ypač skanus sviestas gaunamas iš Džersių karvių pieno“, - viešėdamas DELFI interneto konferencijoje sakė V. Jukna, atsakydamas į klausimą, kokį pieną mėgsta bei ar jam yra tekę matyti gaminamą sviestą bei varškę.

Džersiai yra pieninių galvijų veislė, išvesta Didžiojoje Britanijoje, Džersio saloje.

Žemės ūkio ministras teigia, kad gyvulių mažėjimas turi ne tik ekonominę, bet ir socialinę reikšmę – mažėjant laikomų gyvulių skaičiui, mažėja ir valstybės pajamos, nyksta darbo vietos.

„Pavyzdžiui, gyvulininkystė: per pastaruosius ketverius metus karvių skaičius sumažėjo beveik 18 proc. Visų galvijų skaičius taip pat mažėjo. Tarkime, 1991 m. Lietuvoje buvo beveik 2,5 mln. galvijų, tai šiuo metu belikę apie 670 tūkst. Tai neigiamai veikia visą žemės ūkio gamybą, tai pat turi socialinę reikšmę: mažėjant laikomų gyvulių skaičiui, mažėja valstybės pajamos, mažėja darbo vietų“, - sakė V. Jukna.

„Kaimo žmonės jau skundžiasi, kad kaime belikusi viena ar dvi karvės ir net kaime sudėtinga rasti natūralaus pieno“, - pridūrė ministras.

Jo teigimu, ne geriausius laikus išgyvena ir kiaulininkystė, todėl šio sektoriaus problemos taip pat privalo būti sprendžiamas.

„Dideli kiaulių kompleksai susiduria su gamtosauginėmis problemomis. Todėl svarbu užtikrinti svarbiausią nuostatą žmonėms sudarant sąlygas gyventi švarioje ir neužterštoje aplinkoje“, - sakė ministras.

Skaitytojams pasiteiravus, kaip būtų galima pasiekti, kad atpigtų maisto produktai, V. Jukna siūlė vystyti ir efektyvinti gamybą, plėsti užsienio prekybos rinkas bei svarstė apie pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatas pagrindiniams maisto produktams.

V.Jukna taip pat pranešė, kad žemdirbiai sulauks papildomų nacionalinių tiesioginių išmokų už 2012 metus. Jos bus mokamos už pieną, gyvulius ir pasėlius.