Pirmadienį buvo pranešta, kad VTD direktoriumi vėl siūloma skirti socialdemokratą Osvaldą Šarmavičių, kuris šiai institucijai vadovavo daugiau nei septynerius metus nuo 2002 metų gruodžio.

Pirmadienį A.Butkevičius teigė, kad O.Šarmavičius tinka šioms pareigoms, tačiau antradienį teigė, kad kandidatūros yra kelios.

"Kol kas mes apie kandidatūras dar nekalbame, yra kelios kandidatūros. Kai bus paskirta, tada galėsim tartis", - sakė A.Butkevičius, paklaustas, ar vadovaujant VTD ne kartą tarnybines nuobaudas gavęs O.Šarmavičius yra tinkamas kandidatas vadovauti šiai įstaigai.

Į klausimą, kodėl pareigose pažeminta iki šiol departamentui vadovavusi Laima Tuleikienė, premjeras atsakė: "Ne man šitą klausimą adresuokit, adresuokit vidaus reikalų ministrui".

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas BNS pirmadienį sakė, kad nuo šių metų VTD pavaldus nebe Vidaus reikalų ministerijai, o Vyriausybei.

Tačiau A.Butkevičius antradienį kalbėdamas žurnalistams pabrėžė, kad VTD pavaldumas keičiamas nebuvo.

"Jis visada buvo prie Vyriausybės, bet buvo lyg tai kuravimo klausimas atiduotas Vidaus reikalų ministerijai. Jokio teisės akto nėra, kad jis (pavaldumas) būtų perduotas" , - sakė Vyriausybės vadovas.

O.Šarmavičių tuometinis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis atleido 2010 metų kovo mėnesį, bet 2011 metais teismas nurodė jį grąžinti į pareigas. Pirmąją darbo dieną 2011 metų rugsėjį O.Šarmavičius pateikė atsistatydinimo pareiškimą.

Už priverstines pravaikštas jam priteista 130 tūkst. litų.

Atleidus O.Šarmavičių laikinai vadovauti Valstybės tarnybos departamentui buvo paskirta L.Tuleikienė. 2011 metų spalį ji paskirta nuolatine įstaigos vadove.

O.Šarmavičius iš tuometinio ministro R.Palaičio buvo sulaukęs tarnybinių nuobaudų - už nurodymų nevykdymą ir už dėstytojavimą darbo metu. 2009 metais O.Šarmavičiui skirtas griežtas papeikimas, vėliau - dar du papeikimai.

Pagal parengtą Vyriausybės nutarimo projektą, O.Šarmavičius ketveriems metams direktoriumi būtų skiriamas nuo sausio 28 dienos.

Pirmadienį A.Butkevičius teigė, kad "O.Šarmavičius šioms pareigoms tinka, nes jis turi patirties ir kompetencijos".

"Jam vadovaujant Ekonominės plėtros ir bendradarbiavimo organizacija (EPBO) Lietuvą paskelbė geriausiai europietiškus viešojo administravimo principus atitinkančia naująją ES nare. Dar iki 2008-ųjų ekspertai pabrėžė, kad Lietuvos politika valstybės tarnybos srityje penkerius metus buvo pati visapusiškiausia ir nuosekliausia. Toks įvertinimas parodė, jog O.Šarmavičius gerai atliko savo funkcijas, todėl galėtų ir toliau vadovauti Valstybės tarnybos departamentui", - premjero poziciją pirmadienį BNS perdavė jo atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.