Saujelė protestuotojų šeštadienio popietę piketavo prie Graikijos ambasados Vilniuje prieš Europoje kylantį dešinįjį ekstremizmą. Jų laikomuose plakatuose buvo galima išvysti ne tik raudonu brūkšniu perbrauktus svastikos ir partijos „Auksinė aušra“ ženklus, bet ir užbrauktus Gediminaičių stulpus.

Gediminaičių stulpai, kaip ir dvigubas kryžius – įstatymo saugomi šalies istoriniai nacionaliniai simboliai. Jie yra šalia Konstitucijoje ginamos vėliavos ir Vyčio.

„Gediminaičių stulpai tiesiog jau seniai uzurpuoti, šis ženklas jau seniai nusavintas, pavirtęs Lietuvos nacistų simboliu, tai nebėra neutralus nacionalinis simbolis. Jis dedamas ant tokių veikėjų striukių, ant jų platinamų skrajučių, atsišaukimų“, – DELFI tvirtina viena akcijos prie ambasados dalyvių, žmogaus teisių aktyvistė, su fašizmu kovojančios organizacijos „Antifa Lietuva“ narė Vilma Fiokla Kiurė.

Ji atkreipė dėmesį, kad Gediminaičų stulpai naudojami prieštaringai vertinamose Kovo 11-osios eitynėse, plakatuose, kviečiančiuose į jas. „Paskutinis lašas buvo praėjusių metų Kovo 11-osios eitynėse, kai Romualdas Ozolas nešė Sąjūdžio vėliavą. Simbolio nusavinimas – jau į vykęs faktas“, – aiškina V. F. Kiurė. Jos manymu, tokiuose renginiuose Gediminaičių stulpai niekinami.

Pašnekovės teigimu, eitynes Gedimino prospektu rengiantys nacionalistai neturi kitų atpažinimo ženklų, šią simboliką naudoja ir renginiuose kitose šalyse. „Todėl ir kitų šalių antifašistai gali pradėti braukyti Gediminačių stulpus, kaip mes graikų partijos ženklą, nes jie asocijuojasi su nacistais“, – kalbėjo V. F. Kiurė.

Įžvelgia Gediminaičių stulpų išniekinimą

Su tokiomis kairiųjų interpretacijomis nelinkusi sutikti asociacija „Dešinosios minties centras“. Dešinieji ėmė rinkti parašus po kreipimusi dėl nederamos Lietuvos valstybingumo simbolių apsaugos.

„Jei kažkokie kairieji, kurie nesugeba išsivaduoti iš komunistinio sindromo, gali pasakyti, kad Gediminaičių stulpai, lydėję lietuvių tautą per visą istoriją, yra neonacių simbolis, tai visiškas absurdas“, – sako asociacijos narys politologas Laurynas Kasčiūnas.

Laurynas Kasčiūnas
Pasak L. Kasčiūno, Gediminaičų stulpai įstatymuose priskirti Lietuvos valstybingumo simboliams. Tačiau Baudžiamajame kodekse (BK) už Gediminaičių stulpų niekinimą nenumatyta baudžiamoji atsakomybė – baudžiama tik už vėliavos, himno ir istorinės vėliavos su Vyčiu išniekinimą. Dešinieji siūlo BK pataisas, pagal kurias baudžiamoji atsakomybė grėstų ir už Gediminaičių stulpų išniekinimą. Su tokius pasiūlymu jie kreipėsi į Seimo narius.

L. Kasčiūnui užkliuvo, kad akcijoje prie ambasados Gediminaičių stulpai buvo nubraukti bei sugretinti su svastika ir „Auksinės aušros“ partijos simbolika. „Akivaizdu, kad Gediminaičių stulpai, valstybės simbolis, gretinami su svastika. Tam tikra prasme iš principo rodoma, kad tai yra giminingas tos istorinės epochos simbolis. Ar fašizmas ir Lietuvos valstybingumas tas pats?“, – stebisi politologas, įsitikinęs, kad tokie dalykai neturi būti toleruojami.

Tačiau jis nemato nieko blogo, kad Gediminaičių stulpai naudojami Kovo 11-osios eitynėse. Pasak L. Kasčiūno, inicijuojant BK pataisas, valstybingumo simbolį norima apsaugoti nuo bet kokio radikalizmo – valstybingumo simbolis yra aukščiau visų ideologinių srovių.

„Šiuo kreipimusi atkreipiame dėmesį į dažnėjančius atvejus, kuomet viešojoje erdvėje yra dergiama (nubraukiama, iškraipoma, atvirai neigiama) simbolika, paklojusi pamatus valstybingumo raidai ir Lietuvos Respublikos egzistavimui. Prisidengdamos kova su fašizmu Lietuvoje veikia antivalstybinės jėgos. Nors oficialiai uždrausta komunistinių organizacijų veikla, ji tęsiama naujomis formomis, o viena tokių priedangos formų tampa kova su tikromis ir menamomis radikalizmo apraiškomis, simboliškai sugretinant jas su valstybe“, – rašoma „Dešinosios minties centro“ kreipimesi.

Apskundė Generalinei prokuratūrai

Tuo metu Tautininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Songaila ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos pirmininkas Julius Panka antradienį pranešė dėl šeštadienio mitinge naudotų Gediminaičių stulpų kreipęsi į Generalinę prokuratūrą.

Prokurorų prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą, mat „Antifa Lietuva“ akcijoje „buvo išniekinti su
Gintaras Songaila
nacionalsocializmu nieko bendra neturintys simboliai – Gediminaičių stulpai ir Lietuvių tautinės jaunimo sąjungos ženklas“.

G. Songaila ir J. Panka įsitikinę, kad Lietuvos teisėsaugos institucijos privalo užkardyti „sistemingai besikartojantį tyčiojimąsi iš nacionalinių simbolių, o taip pat ir tyčiojimąsi iš asmenų ar jų grupių dėl jų pažiūrų“.

„Jei valstybės institucijos nebegerbia savo valstybės, tai nebegerbia ir jos piliečių. Yra tiesioginis ryšys tarp valstybės institucijų požiūrio į valstybės simbolius ir kitas konstitucines vertybes bei jų požiūrio į pareigą rūpintis kiekvieno piliečio gerove“, – pranešime žiniasklaidai teigia Tautininkų sąjungos pirmininkas G. Songaila.

J. Panka ir G. Songaila patys kasmet organizuoja ir dalyvauja Kovo 11-osios eitynėse. 

Žmonės išreiškia nuomonę?

Lietuvos heraldikos komisijos pirmininkas Edmundas Rimša susidariusią situaciją DELFI atsisakė komentuoti,

Jei per miestą neščiausi plakatą su perbraukta svastika ir Gediminaičių stulpais, ar daryčiau kažką negero? To DELFI paklausė Leidimo vartoti Lietuvos Respublikos oficialųjį ar tradicinį pavadinimą, herbą, vėliavą ar kitus valstybės heraldikos objektus ar juos mėgdžiojantį žymenį, taip pat garantinius ir prabos ženklus, antspaudus, pasižymėjimo ar apdovanojimo ženklus prekių ženkluose ir dizaine suteikimo komisijos vadovo Žilvino Danio.

„Priklauso nuo konteksto, kur tai naudotumėte. Adminstracinės teisės pažeidimo kodeksas šiuo atveju numato teisėsaugos institucijų kompetenciją spręsti konkrečius atvejus. Tikrai nemanyčiau, kad tai kažkas baustino, nepagarbus naudojimas. Galbūt tai nuomonė, nebent susidurtume su akivaizdžiu išniekinimu, suplėšymu“, – sakė Ž. Danys.

Tai, kad Gediminaičių stulpai esą siejasi su neonacistine ideologija, pašnekovas vertina kaip žmonių nuomonę. Tačiau jis pats tokia prielaida teigė abejojantis. „Akivaizdus faktas, kad žmonės, norėdami išreikšti savo kraštutines ar išryškintas pozicijas, šią simboliką naudoja. Tačiau nemanyčiau, kad tikslinga iš to daryti viską apimančias išvadas“, – kalbėjo Ž. Danys.