DELFI pakalbino vieną iš jų. Taip pat domėjosi, kaip Garliavos istorija pakeitė klaipėdietės Neringos Venckienės gyvenimą, ką apie blaivybę mano vienas iš keleto Motiejų Valančių, kodėl bendravardės pėdomis nepasekė vaikystėje apie aktorystę svajojusi jonaviškė teisininkė Vaiva Mainelytė.

Pedagogikos ir psichologijos studijas baigusi Neringa Venckienė dirba Klaipėdos Neįgaliųjų verslo plėtros centro konsultante, taip pat vadovauja neįgaliųjų organizacijai.

„Savo vaiko tikrai nevadinčiau garsenybės vardu. Geriau turėti savo „aš” ir su niekuo nesitapatinti. Nes vieną dieną tas žmogus gali būti teigiamas, kitą – neigiamas herojus” – įsitikinusi N. Venckienė.

Svarstydama, kodėl žmonės savo vaikus vadina garsenybių vardais, DELFI pašnekovė sakė mananti, jog duodami didžio žmogaus vardą, žmonės jam linki iškilios ateities.

„Niekas juk vaikams neduoda neigiamų herojų vardų. Tačiau kartais gyvenime nutinka kitaip. Pavyzdžiui, mano atveju tiesiog įvyko sutapimas: ištekėjau, pasikeičiau pavardę, o prieš pora metų prasidėjo Garliavos drama. Nuo to laiko mane ji lydi tarsi šleifas”, – sakė moteris.

Neringa Venckienė
N.Venckienė: esu priversta gyventi ne savo gyvenimą

Daugiausia sunkumų klaipėdietė patiria dėl to, kad užima oficialias pareigas. Jos kontaktai skelbiami internete, o žmonės dažnai tik pagal vardą ir pavardę ieško informacijos.

„Skambina man telefonu, rašo laiškus, įsivaizduodami, kad bendrauja su Garliavos Venckiene. Telefonu paaiškinu, kad esu ne ta Neringa, žmonės labai sutrinka, atsiprašo. O į laiškus paprasčiausiai nereaguoju, neatsakinėju”, – pasakojo neįgaliųjų verslo centro konsultantė.

N. Venckienė teigė sulaukianti labai daug skambučių, net ir iš užsienio. Tačiau dažniausiai skambina palaikantys ir prijaučiantys Garliavos N.Venckienei. Klausia, gal turi bendravardės kontaktus, bet ji atsako, kad tikrai jų neturi ir neieško.

„Esu priversta gyventi ne savo gyvenimą. Kai pačiai reikia skambinti ar prisistatyti nepažįstamiems žmonėms irgi būna nesmagumo, nes nežinau, kokia tų žmonių pozicija Garliavos N. Venckienės atžvilgiu. Ypač dabar, kai tas žmogus vis labiau pradedamas vertinti neigiamai. Tačiau ką darysi – nieko negaliu pakeisti”, – apgailestavo dėl sutapimo perdėto dėmesio sulaukianti klaipėdietė.

Jei galėtų rinktis, N. Venckienė norėtų turėti neutralų vardą ir pavardę, tačiau „nuo mūsų ne viskas priklauso”.

„Žmogus turi ir savų problemų, o kai įsivelia vardų ir pavardžių sutapimai, prisideda papildomų rūpesčių, kurių nesinori”, – sakė DELFI pašnekovė.

Visai kita situacija būtų, jei žmogų, su kuriuo sutampa tavo vardas ir pavardė, visuomenė vertintų teigiamai. „Pavyzdžiui, jei būčiau Emilija Pliaterytė, mano vardas sietųsi su visai kitu kontekstu, garbinga istorija, o dabar tos dvi stovyklos, labai daug emocijų, tad mano situacija – neeilinė”, – pripažino moteris.

Su situacija N. Venckienė teigė apsipratusi, tačiau dažnai pagalvoja: greičiau viskas baigtųsi, kaip man jau viskas nusibodo.

„Vis dėlto, istorija tęsiasi be galo ir dar nesimato pabaigos. Viena serija baigiasi, aistros aprimsta, prasideda kita, vėl nauji įvykiai ir posūkiai”, – kalbėjo ne savo valia į keblias situacijas papuolanti klaipėdietė.

Daukantams patinka Simono vardas

Vilniuje juvelyro karjerą pradėjęs dizaineris Simonas Daukantas – vienas iš kelių garsaus švietėjo vardu pavadintų vyrų. „Facebook” socialiniame tinkle registruojasi ir mažieji Simonai Daukantai, tad žymaus švietėjo vardas dar gyvuos.

DELFI kalbintas Simonas Daukantas apie bendravardį teigė žinantis tiek pat, kiek ir kiti Lietuvos žmonės, tačiau tokiu vardu jis, pasirodo, buvo pavadintas savo prosenelio garbei.

„Kai susipažįsti su žmonėmis gal ir lengviau vardą ir pavardę atsiminti, kai jie sutampa su garsaus žmogaus vardu ir pavarde. Kai kurie atkreipia dėmesį į sutapimą, tačiau mokykloje man dėl Simono Daukanto vardo teko išklausyti ir moralų, kad neva esu tinginys ir turėčiau labiau pasistengti, pateisinti švietėjo vardą. Tik tiek, kad manęs tie moralai neveikdavo”, – prisiminė juvelyras.

Motiejus Valančius
Motiejus Valančius: išgeriu, kaip ir visi normalūs žmonės

Žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiau vardas vienareikšmiškai įpareigoja blaivybei. Tačiau švietėjo idėjos imponuoja ne visiems M. Valančiams. „Išgeriu, kaip ir visi normalūs žmonės”, – DELFI sakė blaivybės skleidėjo vardą nešiojantis vaikinas.

Kodėl tėvai jam davė Motiejaus Valančiaus vardą jis sakė nežinantis. „Normalus vardas. Man netrukdo”, – sakė šnekumu nepasižymintis M.Valančiaus bendravardis.

Dar vienas „Facebooke” užsiregistravęs Motiejus Valančius nematė reikalo pasirinkti neutralią profilio nuotrauką, kurioje bent jau nesimatytų alkoholiu nukrautas stalas. Gerai, jog anais laikais nebuvo interneto – blaivybės skleidėjas tokio vaizdelio nepakeltų.

Vaiva Mainelytė-Vaivuckienė
Vaiva Mainelytė svajojo apie aktorystę, bet pasirinko teisę

O Štai Jonavoje gyvenanti Vaiva Mainelytė–Vaivuckienė vaikystėje iš tiesų svajojo apie aktorės karjerą, lankė Jonavos menų mokyklą, dramos studiją.

„Tačiau vėliau pasirinkau teisę. Beje, kai buvome susitikusios su mano mėgstama aktore Vaiva Mainelyte, ji patarė nesirinkti šios profesijos. Tuomet kaip vaikas truputį nusiminiau. Kai reikėjo rinktis gyvenimo kelią, ilgai svarsčiau, kol nutariau, kad aktoriaus duona sunki. Pasirinkau visiškai kitos srities studijas”, – DELFI pasakojo V. Mainelytė–Vaivuckienė.

Įdomu tai, jog jonaviškė yra tolima bendravardės aktorės giminaitė. Tačiau savo dukroms ji taip pat sakė nerinkusi garsenybių vardų.