Pirmieji renginiai Valdovų rūmuose vieną kartą jau buvo planuoti minint Lietuvos vardo tūkstantmetį. Tačiau tada statybų taip ir nepavyko baigti.

Pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai besirengiančios institucijos skaičiuoja, kad per pusmetį Lietuvoje apsilankys apie 30 tūkst. svečių: 34 valstybių ir vyriausybių vadovai, daugiau nei 800 ministrų. Jų posėdžiai vyks Nacionalinėje dailės galerijoje ir „Litexpo“ rūmuose, tačiau priėmimai, oficialūs sutarčių pasirašymai planuojami Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmuose.

Valdovų rūmai atliks reprezentacinę funkciją, jie veiks nuo pat birželio pabaigos iki pat, kaip mes sakome, Kalėdų – praktiškai kiekvieną dieną ten vyks reprezentaciniai renginiai. Kita vertus, labai didelių renginių, reikalaujančių daug vertimų ir informacinių technologijų, mes ten organizuoti negalime, nes tai yra paveldo objektas.

Nenorėtume tik pastatytų rūmų griauti ar kabelius tiesti, kad nesugadintume to paveldo. Todėl bus organizuojami tie renginiai, kurie nereikalaus daug vertimo, kaip mes sakom, daug kalbų, ar daug informacinių technologijų“, – sako Užsienio reikalų ministerijos Pirmininkavimo ES Tarybai departamento direktorius Remigijus Motuzas.

Kol kas Valdovų rūmų salėmis vaikšto tik statybininkai. Čia dažomos sienos, ne visur įrengtas apšvietimas, apsaugos signalizacija. Iki gegužės 15-osios reprezentacinės rūmų dalies statybos turi būti baigtos. Tada, per pusantro mėnesio, Valdovų rūmų muziejus turės atsivežti kitų muziejų saugyklose ir ekspozicijų salėse laikomus rūmams sukauptus rinkinius.

„Jie dabar – Taikomosios dailės muziejuje, Radvilų rūmuose. Saugomi saugyklose arba eksponuojami, paruošti eksponavimui ir laukia, kada bus atvežti. Bet kol nėra signalizacijos, čia nė vieno autentiško eksponato nebus“, – teigia Nacionalinio muziejaus LDK Valdovų rūmų direktorius dr. Vydas Dolinskas.

Muziejininkai teigia jau suplanavę, kur kabins gobelenus ar statys baldus. Kasinėjant Valdovų rūmų teritoriją buvo rasta daug rūmams priklausiusių daiktų: jie restauruoti ir bus eksponuojami pirmajame aukšte. Pagal koklių likučių pavyzdžius atkurtos krosnys – jau rūmų menėse. Kaip ir grindų plytelės, durys.

„Didžiulė dauguma patalpų bus įrengtos kaip tipinis europinis dvaras – tiek, kiek turime istorinių šaltinių. [Jos] atspindės ir mūsų rūmų rezidencijos, ir Lietuvos–Lenkijos rūmų rezidencijos įvaizdį“, – sako V. Dolinskas.

Valdovų rūmai teigia, kad iki liepos, kada prasidės pirmininkavimo Europos sąjungos Tarybai renginiai, jie turi įrengti apie 70 procentų ekspozicijų. Dar trečdalis lauks saugyklose, kol bus baigtos visų rūmų statybos. Pasak muziejininkų, nuo liepos rūmai duris atvers ne tik aukščiausiems Europos politikams. Esą dienomis, kai nevyks renginiai, jie priims visus norinčius.