Be to, kad būtų lengviau išspręsti problemas su mokėti nenorinčiais verslininkais, į pagalbą pasitelkė Trakų nusikalstamo pasaulio šulą Stanislovą Narkevičių, pravarde „Narkuša“.

„Iškilus konfliktui atsirasdavo tarpininkas iš nusikalstamo pasaulio, pasiūlantis ginčą išspręsti taikiai, viskas vyko kaip senais laikais, kai buvo pagrobiamas automobilis, o paskui netikėtai atsiranda asmuo ir pasiūlo tarpininkauti jį išsiperkant“, – ketvirtadienį Vilniaus apygardos teisme pareiškė Trakų politikų byloje dėl kyšininkavimo ir papirkinėjimo valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Linas Kuprusevičius.

Didžiausioje Lietuvos korupcijos byloje prokuroras savo baigiamojoje kalboje toliau teisme vardijo Trakų politikams pateiktus kaltinimus – aukštas pareigas Trakų savivaldybėje ėjusiems valstybės tarnautojams yra pateikti kaltinimai 11 nusikalstamų epizodų, todėl prokuroras savo baigiamąją kalbą sako dalimis. Ketvirtadienį valstybinis kaltintojas pagarsino dar tris kaltinamiesiems inkriminuojamus epizodus (pirmųjų trijų epizodų aprašymą galima rasti čia).

L. Karnila ir V. Petkevičius iki šiol yra Trakų savivaldybės tarybos nariai. Kartu su jais teisiamas ir dabartinio Trakų mero patarėjas Saulius Raščiauskas, taip pat kaltinamas kyšininkavimu.

Vietoj turto prievartavimo – savavaldžiavimas

Pasak prokuroro, bylos nagrinėjimo metu pasitvirtino ikiteisminio tyrimo metu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) surinkti duomenys, kad L. Karnila su V. Petkevičiumi piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, kai į pagalbą pasitelkę nusikalstamo pasaulio atstovą S. Narkevičių iš bendrovės „JPSF“ direktoriaus Juozo Pipiro reikalavo sumažinti sumą už Naujosios Sąjungos (NS) patalpose atliktus remonto darbus.

Tiesa, ikiteisminio tyrimo metu L. Karnilai, V. Petkevičiui ir S. Narkevičiui buvo pateikti kaltinimai dėl turto prievartavimo, tačiau prokuroras bylą nagrinėjančios teisėjos Jūratės Damanskienės paprašė juos perkvalifikuoti į savavaldžiavimą (už tai gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų).

Pasak prokuroro, bylos duomenimis nustatyta, kad dar 2007-ųjų lapkričio 28-ąją, apie 11.30 val., Trakų rajono savivaldybės administracijos patalpose L. Karnila, V. Petkevičius ir S. Narkevičius prieš verslininką J. Pipirą panaudojo psichinę prievartą, kai pareiškė, jog šis yra skolingas 30 tūkst. Lt už tai, kad bendrovė „JPSF“ 2007 m. buvo pripažinta laimėtoja Trakų rajono savivaldybės administracijos organizuotuose viešųjų pirkimų konkursuose. Šią sumą jie paskaičiavo pagal gautų užsakymų sumą – 10 proc.

Reikalavo labdaros partijai – 100 tūkst. Lt sumažinti darbų sąmatą

Bylos duomenimis, bendrovė „JPSF“ buvo atlikusi NS priklausančių patalpų remontą ir už tai iš partijos turėjo gauti 182 tūkst. Lt. Tačiau partijos Trakų skyriaus pirmininko pareigas ėjęs ir visus remonto darbus prižiūrėjęs tuometis meras V. Petkevičius šių pinigų nemokėjo.

Verslininkas ne kartą dėl skolos padengimo kreipėsi ir į tuometį partijos pirmininką Artūrą Paulauską, ir į partijos atsakingąjį sekretorių. Raštus jis buvo išsiuntęs ir Vyriausiajai rinkimų komisijai, tačiau į juos niekas nereagavo.

Kai verslininkas kreipėsi į vieną Kaune įsikūrusią skolų išieškojimo bendrovę, meras V. Petkevičius susisiekė su S. Narkevičiumi ir paprašė jo pasidomėti šia bendrove, bet ir jam nieko nepavyko sužinoti apie skolų išieškotojus.

Pasak prokuroro, netrukus Trakų savivaldybėje įvykusio susitikimo metu J. Pipiro buvo reikalaujama sumažinti sąskaitą už atliktus darbus – nuo 182 iki 80 tūkst. Lt.

Politikai dėkojo „Narkušai“

Valstybinis kaltintojas pažymėjo, kad verslininkas ne iš karto sutiko sumažinti sumą, nes tam griežtai prieštaravo jo žmona. „Pasakyk žmonai, kad jeigu namuose nori gyventi sveika, daryk viską, ką aš, Pipiras, pasakau“, – taip savo žmonai pasakyti verslininkui liepė L. Karnila.

„Suveikė psichologinis spaudimas – verslininkas sumą sutiko sumažinti iki 100 tūkst., bet ir tai jų netenkino, reikalavo sumažinti iki 80 tūkst. Lt, bet J. Pipiras aiškino, jog dar 20 tūkst. Lt negali mažinti, nes reikės S. Narkevičiui sumokėti už kojas“, – sakė L. Kuprusevičius.

Pasak prokuroro, verslininkui išėjus iš kabineto, V. Petkevičius pasidžiaugė, kad į pagalbą pasitelkė „Narkušą“.

„V. Petkevičius sakė, kad gerai, jog pokalbyje dalyvavo S. Narkevičius, nes vėl su J. Pipiru būtų nesusikalbėję“, – prokuroro teigimu, išeinančiam „Narkušai“ politikai užsiminė, jog už paslaugą lieka skolingi.

Prokurorą prajuokino mero patikslinta deklaracija

Prokuroras pabrėžė, jog kaltinamieji neigė, kad vertė verslininką sumažinti sąskaitą už partijos būstinėje atliktus darbus, tačiau tokią jų poziciją teismas turėtų vertinti tik kaip jų gynybinę versiją. Duodamas parodymus teisme V. Petkevičius aiškino, jog J. Pipirui buvo sumokėjęs 80 tūkst. Lt grynais, tačiau to negalėjo pagrįsti jokiais dokumentais. Maža to, politikas gerokai vėliau tikslino savo deklaraciją, nurodydamas, jog per metus jo sukauptas turtas sumažėjo būtent tokia suma.

„Suprask, jis iš tikrųjų sumokėjo“, – sakė prokuroras.

Pasak jo, tokią V. Petkevičiaus poziciją paneigė ir liudytojai – nors V. Petkevičius teigė, kad su partijos vadovybe buvo sutaręs, jog už remontą sumokės savo pinigus, tačiau apie tai niekas nebuvo girdėję.

„Niekas nebuvo girdėjęs apie apmokėjimus grynaisiais pinigais, nes partija už darbus žadėjo sumokėti, kai jie bus pabaigti“, – sakė L. Kuprusevičius. Jo teigimu, J. Pipiras iš tiesų iš V. Petkevičiaus buvo gavęs grynųjų pinigų ir jų neapskaitė savo įmonės buhalterijoje, tačiau tik dėl to, jog atliko remontą mero namuose ir veikė kaip privatus asmuo.

V. Petkevičius: reikia duoti, tada ir gausi

Be to, kaip pažymėjo valstybinis kaltintojas, bendrovė „JPSF“ buvo laimėjusi kelis Trakų savivaldybės konkursus, todėl kaltinamieji reikalavo sumokėti 10 proc. nuo gauto užsakymo sumos.

„Kai bendrovė atliko remonto darbus vaikų darželyje, L. Karnila ant lapelio užrašė sumą – 10 proc. nuo visų darbų sumos, atskaičiavus PVM“, – prokuroro teigimu, slapta darytuose pokalbiuose užfiksuota, kaip L. Karnila ir V. Petkevičius verslininkui dažnai sakydavo, kad „reikia duoti, tada ir gausi“.

Pasak prokuroro, vieno pokalbio metu V. Petkevičius savo bendražygiui pasakė, kad J. Pipirui nereikia daugiau duoti savivaldybės užsakymų, nes jis nemoka vadinamojo „otkato“.

L. Kuprusevičiaus teigimu, kratos metu pas L. Karnilą buvo rasta užrašų knygutė, kurioje buvo įvardytos galimai kaip kyšiai gautos arba paskaičiuotos sumos už kiekvieną laimėtą konkursą – po 10 proc.

Meras įspėjo, kad sunaikintų užrašus su „otkatais“

Dėl šių užrašų V. Petkevičius buvo įspėjęs L. Karnilą, kad tokių įrašų nedarytų ir nelaikytų, tačiau šis atkirto, jog tik jis vienas supranta, ką reiškia knygutėje esantys užrašai. Pasak prokuroro, tyrimo metu nustatyta, kad šiuos užrašus suprato ir lengvai iššifravo tyrimą atlikę pareigūnai.

Be to, per kratą pas L. Karnilą buvo rastas atspausdintas lapas su lentele, joje pieštuku ranka buvo įrašyti įvairūs skaičiai – 10, 5, 5, 10, 4-5.

„Tokios sumos sudarydavo 10 proc. nuo bendros, iš valstybės biudžeto skirtų pinigų, sumos“, – teigė prokuroras, pažymėjęs, jog L. Karnila vieno pokalbio metu save buvo įvardijęs „reketyriumi“.

Pinigus siūlė dalintis mero pavaduotojo kabinete

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras mano, kad teisme taip pat pasitvirtino duomenys, kad V. Petkevičius, L. Karnila ir S. Raščiauskas iš bendrovės „Altitudė“ direktoriaus Kęstučio Biekšos buvo susitarę paimti 50 tūkst. Lt, tačiau tikrai gavo 20 tūkst. Lt.

Bylos duomenimis, 2007 m. gruodžio 5 d., apie 10.20 val., Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus kabinete L. Karnila su V. Petkevičiumi sutarė paskaičiuoti sumą, kurią reikia gauti iš „Altitudės“ už tais metais laimėtus viešuosius konkursus dėl statybos ir remonto darbų pirkimo.

Prabėgus dviem savaitėms, gruodžio 18 d., apie 15.30 val., L. Karnila iš K. Biekšos priėmė voką su 20 tūkst. Lt bei sutarė, kad dar 30 tūkst. Lt šis perves partijai NS arba šią sumą sumokės „JPSF“ direktoriui J. Pipirui už atliktus darbus remontuojant partijos patalpas.

Gautus 20 tūkst. Lt politikai dar tą pačią dieną pasidalijo.

Pasak prokuroro, politikai vieno pokalbio metu užsiminė, kad pinigus reikėtų dalintis S. Raščiausko darbo kabinete – esą ten saugiau.

L. Karnila: voke buvo ne pinigai, o bilietai į teatrą

Valstybinis kaltintojas teisme citavo slapta užfiksuotą pokalbį, kurio metu V. Petkevičius siūlė duoti mažiau užsakymų „Amplitudei“ – esą jam vienu metu reikia mokėti dideles sumas.

„Mes K. Biekšai per daug davėme darbų, reikia mažinti apimtis,nes paskui sumos užauga ir jam žmogeliui psichologiškai per sunku“, – V. Petkevičiaus žodžius yra užfiksavę STT agentai.

Nors kaltinamieji ir neigė jiems pateiktus kaltinimus, tačiau, prokuroro teigimu, jie įrodyti ne tik kratų metu rastais slaptais L. Karnilos įrašais, bet ir užfiksuotais garso įrašais.

Prokuroro teigimu, juokingai atrodo L. Karnilos aiškinimai, kad verslininkas K. Biekša jam į kabinetą atnešė voką ne su pinigais, o su kvietimais į teatrą.

Be to, tyrimo metu verslininkas J. Pipiras yra sakęs, kad yra buvę situacijų, kai „Altitudės“ vadovas K. Biekša paskambindavo telefonu ir pasakydavo, kad jo bendrovė nedalyvautų konkurse, nes tai yra „jo objektas“.

Dar 20 tūkst. Lt

Prokuroras neabejoja, kad teisme pavyko įrodyti ir dar vieną kyšininkavimo atvejį, kai L. Karnila, V. Petkevičius ir S. Raščiauskas gavo 20 tūkst. Lt.

Bylos duomenimis, 2007 m. rugsėjo 10 d. buvo atplėšti pretendentų, dalyvavusių viešojo pirkimo konkurse dėl Salkininkų mokyklos stogo remonto darbų pirkimo, vokai. Nors mažesnę kainą pasiūlė bendrovė „Altitudė“ (172 tūkst. Lt), nugalėtoju buvo pasirinkta bendrovė „Vilungė“ (178 tūkst. Lt).

Paaiškėjo, kad savo kabinete L. Karnila „Altitudės“ direktoriaus K. Biekšos paprašė atsiimti savo pasiūlymą ar kitu būdu leisti bendrovei „Vilungė“ laimėti minėtą konkursą.

Netrukus L. Karnila „Vilungės“ direktoriui ir pagrindiniam akcininkui Algimantui Visockiui pasakė, kad gali paveikti K. Biekšą ir taip provokavo duoti kyšį. Po kiek laiko buvo pateikti nauji pasiūlymai – „Altitudė“ nurodė darbų atlikimo kainą – 172 tūkst. Lt, o „Vilungė“ – 170 tūkst. Lt.

Prokuroro teigimu, spalio 4 d., apie 16.45 val., L. Karnila iš A. Visockio paėmė voką su 20 tūkst. Lt.

Kitą rytą L. Karnila 10 tūkst. 500 Lt atidavė S. Raščiauskui ir V. Petkevičiui.

Šiame epizode kaltinimai yra pateikti ir bendrovei „Vilungė“, nes A. Visockis buvo ir pagrindinis akcininkas, todėl duodamas kyšį Trakų savivaldybės politikams veikė savo bendrovės naudai.

Teisia 14 fizinių ir 5 juridinius asmenis

Savo baigiamąją kalbą valstybinis kaltintojas toliau tęs pirmadienį.

Prokurorai kaltinimus yra pareiškę 14 fizinių ir 5 juridiniams asmenims. Teismui dėl galimai padarytų nusikalstamų aiškinasi verslininkė Gaudenta Sakalauskienė, L. Karnila, S. Raščiauskas, V. Petkevičius, Juozas Baltmiškis, Valdas Dzikevičius, S. Narkevičius, K. Biekša, A. Visockis, Julius Urbanavičius, Rolandas Žilinskas, Pranas Vytautas Pulauskas, Danė Gudelienė ir Mindaugas Kirlys.

Be to, baudžiamojon atsakomybėn taip pat yra patrauktos bendrovės „Elektros pasaulis“, „Altitudė“, „Vilungė“, „Baltic Faber“ ir „Dializės centras“.