LGL dėl leidimo eitynėms į savivaldybę kreipėsi praėjusį penktadienį. „Eitynių už lygybę“ organizatoriai eiseną norėtų organizuoti nuo Odminių gatvės Gedimino prospektu iki Lukiškių aikštės. Renginys vyktų 12-16 val - 13 val. prasidėtų žygiavimas Lukiškių aikštės link, kurioje renginio dalyviai sakytų kalbas. Eitynių data sutaps su Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai pradžia.

Trečiadienį savivaldybėje tartasi dėl renginio vietos.

Savivaldybė sako siekianti užtikrinti eisenos dalyvių saugumą, tad pasiūlė keisti eitynių vietą ir renginį organizuoti Upės gatvėje. Eitynių organizatoriams taip pat siūlyta keisti susirinkimo formą ir renginį organizuoti Lukiškių aikštėje.

Savivaldybės teigimu, Gedimino prospekte organizuojant eitynes ir užtikrinant jų saugumą negalėtų veikti ten esančios parduotuvės ir kavinės, taip pat turėtų būti stabdomas viešojo transporto eismas. Saugumą sudėtingiau užtikrinti ir dėl ten esančių daugiaaukščių pastatų, pro kurių langus galimos įvairios provokacijos.

„Tokios priemonės savivaldybės bei policijos atstovų siūlomos atsižvelgiant į anksčiau organizuotas tokio pobūdžio eitynes ir siekiant užtikrinti eisenos dalyvių saugumą, taip pat organizatorių siūlomame maršrute esančių kitų asmenų teises. Be to, derinant renginį, siekiama suderinti visų asmenų teises – tiek norinčių organizuoti eitynes, tiek miesto gyventojų ir svečių, eismo dalyvių, Vilniuje dirbančių verslininkų“, - pranešė savivaldybė.

V.Simonko: negaliu suprasti, kodėl reikėtų uždaryti kavines

Vladimiras Simonko
LGL valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko teigia, kad renginio organizatoriai per mėnesį apsispręs, ar skųsti teismui tokį savivaldybės sprendimą. „Kalbamės su teisininkais, turime mėnesį apskundimui. Per šį laiką galutinai nuspręsime, ką darysime. Tačiau neatmetama galimybė, kad sprendimą skųsime“, - DELFI sakė V. Simonko. 

Pasak V. Simonko, savivaldybės argumentai lengvai nuginčijami. „Maršrute, kurį siūlėme, eismas būtų ribojamas minimaliai – ne daugiau, nei per kitos socialinės grupės eitynes Gedimino prospektu. Dėl kavinių – negaliu suprasti, kodėl per eiseną jas reikia uždaryti“, - kalbėjo V. Simonko.

Vienas renginio organizatorių pasakojo, kad Budapešte eitynės nusidriekė penkis kilometrus per visas centrines gatves, o kavinėse nebuvo galima rasti laisvos vietos. Kavinės nebuvo uždaromos ir per praėjusių metų eitynes Rygoje. V. Simonko mano, kad ir Vilniaus kavinės iš eitynių galėtų pasipelnyti.

LGL atstovui nesuprantami ir savivaldybės nuogąstavimai, kad eitynių dalyviai prospekte gali būti apmėtyti pro langus. V. Simonko teigimu, Gedimino prospekte daugiausia įsikūrusios įstaigos. Kadangi eitynės vyktų šeštadienį, pro langus grėsmės esą nekiltų. „Policija netvirtina, kad saugumo negali užtikrinti, jie tik sako, kad tai pareikalaus šiek tiek daugiau saugumo priemonių“, - aiškino trečiadienį posėdyje savivaldybėje dalyvavęs V. Simonko. Jis citavo Susirinkimų įstatymą, pagal kurį valstybės pareiga – užtikrinti saugumą.

„Nuo to momento, kai vienai socialinei grupei suteikiama galimybė žygiuoti Gedimino prospektu, o kitai nesuteikiama, aš įžvelgiu diskriminaciją“, - įsitikinęs pašnekovas.

Beje, Kovo 11-ąją žygiuoti Gedimino prospektu prašė ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga. Tačiau ir jiems savivaldybės komisija atsisakė išduoti leidimą. Dėl to tautinis jaunimas žadėjo kreiptis į teismą.

DELFI primena, kad 2010 m. pirmąkart Lietuvoje surengtų homoseksualų eitynių dalyviai sutikti įžeidinėjimais, dūmų užtaisais ir kryžiais. Policija sulaikė 19 asmenų, iš renginio išvesdinti parlamentarai Petras Gražulis ir Kazimieras Uoka. Renginį saugojo apie 800 policijos pareigūnų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2037)